egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Sinopharm vakcina egy elölt vírust tartalmazó oltás, melynek beadásakor innaktivált (működésre képtelen) koronavírust juttatnak a szervezetbe. Az "életképtelen" vírus betegséget már nem képes okozni, de az immunrendszer ugyanúgy reagál rá, mintha betegséget okozó vírussal találkozott volna. Az inaktivált vírust tartalmazó oltás, szemben a többi COVID-19 elleni oltással, több antigénnel szemben válto ki immunválaszt: nem csak a tüskefehérjére, hanem a nucleoplazmidra és a membránproteinekre is.  

 

Így a fertőzéssel történő találkozásnál a szervezet már könnyebben és gyorsabban képes a COVID-19 fertőzéssel szemben fellépni. Míg az emberi szervezetnek, ha először találkozik egy kórokozóval, átlagosan 10-14 napra van szüksége a specifikus immunválasz kialakításához, addig az oltással szerzett immunitásnak köszönhetően - a vírus gyors felismerésével - ez az immunválasz már néhány napon belül kialakul.

 

Az oltóanyag beadása nem okoz megbetegedést.

 

Tudnivalók az oltóanyag beadásához

A Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd. által forgalomba hozott vakcina

 

  • 18 éves és idősebb személyeknek,
  • krónikus betegség esetén a megfelelő kezelés mellett alkalmazható,
  • hivatalos elnevezése: SARS-CoV-2 vakcina (Vero Cell).

 

A védelem kialakulásához minden esetben szükséges a teljes oltási sorozat beadása. A Sinopharm vakcina esetében ez az alapimmunizáció 2 adag oltóanyagot jelent. A második dózist az első dózis után 21-28 nappal javasolt beadni. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján emlékeztető oltást az alapimmunizációt követő 4-6 hónap után ajánlott felvenni (lásd még: Emlékeztető oltások). 

 

Mint minden vakcinánál, a Sinopharm oltóanyag esetében is előfordulhat, hogy az oltás nem véd meg 100%-osan a megbetegedéstől. Ugyanakkor kijelenthető, hogy aki már kapott oltást, és kialakult nála az immunitás, annál jelentősen csökken a valószínűsége a súlyos tünetekkel járó fertőzés kialakulásának.

 

Az oltást megelőzően az oltóorvos minden esetben megvizsgálja, illetve egy kérdőív segítségével kikérdezi az oltandó személyt, és az oltás beadhatóságáról csak ezután dönt. Azon személyek, akik kórtörténetében túlérzékenység (pl. anafilaxia) szerepel az oltás bármely összetevőjével szemben, vagy volt már súlyos allergiás reakciójuk, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját pedig nem szabad beadni azoknak sem, akik az első adag beadását követően bármilyen súlyos allergiás reakciót mutattak.

 

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt krónikus betegség, illetve krónikus betegség akut fellángolása esetén szintén nem javasolt a Sinopharm beadása.

 

A védőoltás beadását magas lázzal járó akut betegség vagy akut fertőzés esetén el kell halasztani.

 

Lehetséges mellékhatások

Mint minden védőoltásnak, a COVID-19 fertőzés megelőzésére adottaknak is lehetnek a beadást követően jelentkező oltási reakcióik/mellékhatásaik. Ezekről részletesen tájékozódhat az oltást megelőzően az oltóorvostól, valamint a Sinopharm-vakcina hivatalos betegtájékoztatójából.

 

Lásd még: Oltási reakciók 

 

Várandósság

A Sinopharm oltás terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt, mivel ezen időszakok alatt történő alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát eddig még nem vizsgálták.

 

Amennyiben várandósként szeretne COVID-19 elleni védőoltást kérni, úgy egyeztessen kezelőorvosával a várandósság mellett is alkalmazott vakcinák (első sorban Pfizer-BioNTechModerna) elérhetőségéről és a beadás lehetséges időpontjáról. 

 

Az oltás felvétele ingyenes és önkéntes.

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   koronavírus-fertőzés  |   védőoltás  |   vakcina  |   elölt vírus  |   Sinopharm  |   SARS-CoV-2  |   Vero Cell
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít