egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának 2023. május 5-i nyilatkozata alapján a COVID–19 már nem tekinthető világjárványnak. Ez nem azt jelenti, hogy a SARS-CoV-2 vírus eltűnik, hanem azt, hogy sok más kórokozóhoz hasonlóan folyamatosan jelen lehet az életünkben, helyileg megbetegedéseket okozhat, de ezek kezelése hasonló elvek szerint történik majd, mint a többi fertőző betegségnél. 

 

A COVID-19 variánsok tehát továbbra is okozhatnak problémákat, de már nem jelentenek nemzetközi szintű, illetve súlyos országos közegészségügyi veszélyt sem. Ennek megfelelően a COVID–19-fertőzés gyanújakor május 15-étől kezdve ugyanúgy kell eljárni, mint más légúti megbetegedés esetén. A korábban érvényben lévő eljárási rend ezzel a dátummal hatályát vesztette.

 

Amennyiben a beteg légúti, illetve egyéb tünetekkel fordul orvoshoz, és az ellátóorvos (háziorvos, kezelőorvos) szerint felmerül a COVID–19-betegség gyanúja, továbbra is végezhet tesztet (antigéngyorstesztet és/vagy PCR-vizsgálatot) a SARS-CoV-2 fertőzés kimutatása irányában. A teszt elvégzése azonban nem kötelező.

 

Az alábbi esetekben azonban javasolt a tesztelés elvégzése, ha: 

 

  • a beteg olyan alapbetegséggel rendelkezik, ami a súlyos COVID–19-betegség szempontjából kockázatot jelent;
  • a beteg közvetlen környezetében olyan személy él, aki a súlyos COVID–19-betegség szempontjából kockázati csoportba tartozik, és emiatt kéri a gyorsteszt elvégzését;
  • a beteg egészségügyi/szociális intézményben ellátott személy vagy dolgozó;
  • a kezelőorvos a közösségi halmozódás, helyi járvány kialakilását észleli.

 

A COVID–19-teszt elvégzésétől és eredményétől függetlenül, a beteg állapota által indokolt ellátásokat a szakma szabályai szerint kell elrendelni. A kórházi felvételnek nem feltétele a tesztelés, azt a kórház is elvégezheti.

 

Lásd még: Koronavírustesztek

 

A COVID19 okozta klasszikus tünetek lehetnek:

 

 

A fenti tüneteken túl a járványhullámokat okozó variánsok közti különbségekből és az oltásoknak tulajdonítható, betegséglefolyást enyhítő hatásokból adódóan a COVID–19-fertőzés egyéb tüneteket is okozhat. Ezért a fenti kritériumokon túlmenően is megállapítható a COVID–19 gyanús eset, ha azt a kezelőorvos szakmai tudása és a helyi közösségi terjedés során tapasztaltak együttesen alátámasztják.

 

Az újabb variánsok okozta gyakoribb tünetek:

 

 

A járvány korai hullámaihoz képest idővel gyakoribbá váltak az emésztőrendszeri tünetek is – hányinger, hányás, hasmenés –, illetve nem ritka a fülzúgás, fülcsengés, szédülés, és a szem allergiás betegségre hasonlító kipirosodása, irritációja, duzzanata sem.

 

Ha a fentiek alapján fennáll a COVID19-fertőzés gyanúja, a legfontosabb lépések:

 

  • Betegen, tünetesen lehetőleg ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon!
  • Háziorvosának jelezze telefonon a betegség gyanúját.
  • A telefonhívás során számoljon be részletesen a panaszokról orvosának, aki ez alapján dönt a teendőkről.

   

Figyelem! A delta és az omikron variáns okozta betegség esetében az ízlelés- és szaglászavar ritkábban fordul elő, és az oltottak körében főként enyhe, általános tünetek jelentkeznek. Ezért az újabb variánsok okozta megbetegedés könnyen összetéveszthető például a náthával vagy az allergiával.

 

Az elkülönítés új szabályai

A légúti tüneteket mutató beteg számára a tünetek megszüntéig önkéntes karantén ajánlott. A fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében fontos, hogy a beteg csak a legszükségesebb okokból (pl. egészségügyi ellátás) hagyja el otthonát.

 

A beteg számára javasolt a maszkviselés – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével – ha otthonát elhagyja, a tünetek kezdetétől számított 5 napig akkor is, ha időközben tünetei megszűntek.

 

A lábadozó beteget és hozzátartózóját orvosának tájékoztatnia kell arról, hogy az állapota és alapbetegségei függvényében milyen tünetek jelentkezésekor, súlyosbodásakor kell a háziorvosával (esetleg kezelőorvosával) a kapcsolatot felvenni (először lehetőleg telefonon vagy internetes kapcsolatfelvétel útján). Különösen fontos ez egyes kockázati csoportokba tartozó személyeknél, mint például krónikus betegséggel élők vagy várandós nők esetében.

 

Az otthoni elkülönítés során a tünetek, valamint a szív- és légzőrendszer állapotára utaló vitális paraméterek (pl. vérnyomás, szívfrekvencia, oxigénszaturáció) folyamatos figyelemmel kísérése általánosságban is ajánlott. 

 

A meggyógyult COVID–19-beteg esetén a gyógyulása után nem szükséges tesztelés ahhoz, hogy közösségbe mehessen.

 

Amennyiben a beteg az állapota miatt kórházi ellátást igényel, akkor az aktuális beutalási rend szerint történik az intézményi elhelyezése és elkülönítése.

 

További részletekről a Teendők COVID19-betegség esetén aloldalon tájékozódhat.

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   betegség gyanúja  |   tünetek  |   járvány  |   nehézlégzés  |   PCR-teszt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít