egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dadogás a beszéd folytonosságát akadályozó zavar.  Az érintett személy tudja, hogy mit szeretne mondani, gondolati síkon ez akadálytalan, ám a kifejezés, annak kivitelezése már akadályokba ütközik.

 

A dadogásnak semmi köze az értelmi képességekhez, intelligenciához, amelyek függetlenek a beszédzavar meglététől.

 

A dadogás típusai, tünetei

A beszéd folytonosságának megakadása történhet a beszéd ritmusának szabálytalanná válása által, illetve a kiejtett szavak, hangok jellegzetes ismétlésével, az alábbi típusokba soroltan:

 

  • klónusos dadogás: a hangok tikkelő, illetve szótagok görcsös ismétlése a szó elején,
  • tónusos dadogás: blokkolt beszédindítás,
  • tonoklónusos dadogás: kevert forma, mindkét zavartípus megléte.

 

Természetesen a fenti kategóriák nem fedik le a dadogás megnyilvánulásának valamennyi változatát, hiszen például a beszédblokk nemcsak a szó elején jelentkezhet, hanem a szavak kiejtése közben is. Előfordulhat a szóban szereplő – a szó elején, közepén vagy akár a végén – valamelyik magánhangzó elnyújtott kiejtése, teljes szavak ismételgetése, rövid hangok túl gyakori ismétlése, amely során az érintett személy csak nehezen képes mondandójában továbbhaladni.

 

A dadogás egyéb tünete lehet még a kapkodó légzés, a jellegzetes fej-, felsőtest-, illetve végtagmozdulatok, testtartás. Ezek az érintett zavarára, esetleges szégyenérzetére, illetve az érthető kifejezésre irányuló igyekezetére utalnak.

 

A dadogás oka

A dadogás okára, okaira az orvostudomány éppúgy igyekszik magyarázatot találni, mint a pszichológia, a logopédia, illetve a különféle viselkedésterápiával foglalkozó, azokat alkalmazó szakemberek. Egységes álláspont még nincs.

 

Annyi mindenesetre kijelenthető, hogy a dadogás a beszédet irányító agyi folyamatokban jelentkező működési zavar.

 

A dadogás kezelése

Beszédterapeuta, logopédus segítségével a kisgyermekkorban jelentkező dadogás sok esetben sikerrel megszüntethető – éppen ezért tanácsos már az első jelek alkalmával szakember segítségét kérni. Annál is inkább, mert a kamasz- vagy felnőttkorú érintettnél a dadogás csak a legritkább esetben gyógyítható, ebben a korban a terápia jobbára a dadogás mindennapi életre gyakorolt hatását hivatott csökkenteni.

 

A dadogástól szenvedő emberrel szemben fontos a tapintat és a türelem. Sürgetni mondandója befejezésére nemcsak durvaság és neveletlenség, hanem felesleges is. Beszédzavaráról nem tehet, azt akaratlagosan befolyásolni nem képes.

 

KULCSSZAVAK
beszédzavar  |   beszéd megakadása  |   tónusos  |   klónusos  |   tonoklónusos  |   tikkelés  |   logopédus  |   beszédterapeuta
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít