egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés egy olyan átfogó, tartós és rugalmatlan mintája, amely jelentősen eltér az egyént körülvevő környezet és kultúra elvárásaitól. A dependens (függő) személyiségzavar a szorongásos személyiségzavarok csoportjába tartozik.

 

A dependens személyiségzavar olyan vonás és viselkedési forma, amelyben az egyén állandó törődést és gondozást igényel, ezért görcsösen tapad szüleire, házastársára vagy közeli ismerősére, és e személynek teljesen aláveti magát az elválástól való félelem következtében.

 

A dependens személyiségzavar főbb tünetei

A dependens személyiségzavarral élő egyén számára létszükséglet, hogy mások támogassák és elfogadják őt, ezért cselekedeteit a megfelelés vágya hatja át. Túlzott függőségigénye torzítja a kapcsolatait is. Partnerválasztásában gyakran megfigyelhető a bántalmazó, hűtlen vagy alkoholfüggő személyekhez való vonzódás.

 

Mindennek megfelelően az alábbi viselkedésformákat követi:

 

 • Mások bátorítása vagy részletekig menő tanácsai nélkül képtelen hétköznapi helyzetekben döntéseket meghozni.
 • Nem meri meghozni élete legtöbb fontos döntését, azokat átengedi másoknak (pl.: lakhely, munkahely megválasztása).
 • Egyet nem értését nem meri, vagy nehezen tudja kifejezni, mert fél az elutasítástól és a mások támogatásának elveszítésétől.
 • Nehezen képes kezdeményezni, a felelősséget inkább másokra hárítja.
 • Mások szeretetének elnyerése reményében olyan dolgokat is megtesz, amelyek kellemetlenek vagy megalázóak számára.
 • Egyedül elveszettnek, kiszolgáltatottnak érzi magát – vagy nagy engedményekre képes –, hogy elkerülje az egyedüllétet.
 • Rögtön új partner után néz, ha egy szoros kapcsolata véget ér.
 • Szorong a magánytól, egyedülléttől.
 • Rendkívül érzékeny a kritikával és elutasítással szemben.
 • Igényeit – még ha jogosak is – nem tudatja másokkal.
 • Tehetetlennek, gyengének érzi magát.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb felsorolt jellemzők bármelyike alapján magára ismer, és ez jelentős szenvedést, boldogtalanságot, örömtelenséget okoz, forduljon pszichiáter szakorvoshoz és kérje a segítségét.

 

A megfelelő szakember felkeresésében kérheti háziorvosa segítségét is, vagy közvetlenül felkeresheti a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést.

 

A dependens személyiségzavar okai

A dependens személyiségzavar kialakulásának egyik magyarázata szerint a szülők korai elvesztése vagy a tőlük érkező elutasítás megzavarja a kötődésre és leválásra való készség fejlődésének menetét. Ennek következtében az érintett gyermek felnőttkorában is félni fog a magára maradástól. Ugyanakkor meghúzódhat a háttérben a szülők túlságosan beavatkozó és túlvédő magatartása is a gyermekükkel szemben, ami elváláskor végképp felerősíti a gyermekben a bizonytalanság és szorongás érzését. A szülő saját dependens viselkedése is szolgálhat mintául a gyermek számára.

 

A dependens személyiségzavar szövődményei

A dependens személyiség kóros mértékben él át bánatot, magányt és hajlamos alulértékelni önmagát, ezért hajlamos a depresszióra, és fokozottan kitett a fóbiák és a szorongás kockázatának. A dependens személyiségzavar alkoholfüggőséghez, drogok és pszichoaktív anyagok használatához, és egyéb egészségkárosító szokásokhoz (például dohányzás) vezethet. A szeparációs szorongás és a tehetetlenségérzés akár öngyilkossági gondolatokra is késztetheti az érintettet.

 

A dependens személyiségzavar diagnosztizálása

A dependens személyiségzavar diagnózisának felállításakor kiemelten fontos az egyéb pszichés zavaroktól – főként a szorongásos és a hangulati, ún. affektív zavaroktól – történő elkülönítés. A személyiségzavar diagnosztizálása a gyermekkortól felvett kórelőzmény, a tünetek együttes jelenléte alapján, illetve a kliens társas, munkahelyi kapcsolatai terén tartósan jelentkező problémák feltérképezésével, magatartásának megfigyelésével történik.

 

A kórisme megerősítését speciális interjú és kérdőív segíti. A részben strukturált interjú vagy önkitöltős kérdőív kérdései a szociális alkalmazkodásra, az önpusztító hajlamra, a depresszió érzéseire, az elkülönítő én-állapotokra és a személyes kapcsolatokra irányulnak.

 

A korábbi agykárosodás, szervi sérülés EEG és/vagy különböző képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálatok alapján állapítható meg.

 

A dependens személyiségzavar kezelése

A kezelés elsődleges módja a pszichoterápia, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kiegészítve. A pszichoterápiás kezelés jelentős mértékben képes javítani a dependens személyek állapotát, aminek eredményeképpen a korábbinál sokkal egészségesebb viszonyulást képesek kialakítani a kapcsolataikban. A kognitív viselkedésterápia megtanítja az egyént a hatékony cselekvésre és saját véleménye, érdekei képviseletére. Viszonylag hatékony lehet a csoportterápiás kezelés is.

 

A dependens személy főleg depresszív és szorongásos panaszaival fordul orvoshoz, amelyeket a dependens kapcsolat elvesztése vagy annak fenyegetettsége okoz. A dependens személyek általában passzívan vetik alá magukat a kezelésnek, amelynek összes felelősségét a terapeutára hárítják. Ezért a terápia során elérendő fontos cél, hogy a dependens személy fogadja el saját felelősségének gondolatát.

 

Mit tehet dependens személyiségzavar esetén?

Amennyiben családtagján a dependens személyiségzavar fentebb részletezett tüneteit, vagy azok valamelyikét észleli, igyekezzen mielőbb szakembert (pszichiáter szakorvos) bevonni a probléma megoldásába.

 

A dependens gondolkodás és viselkedés gyermekkorban még természetes jelenség, megjelenése általában nem vezet felnőttkori személyiségzavar kialakulásához.

 

A személyiségzavar megelőzése

Mivel a személyiségzavarok hátterében csak kisebb arányban húzódnak meg örökletes tényezők, kialakulásuk megelőzésében fontos szerepe lehet a csecsemő- és gyermekkorban biztosított, támogató szülői odafordulásnak, ugyanakkor a gyermek feletti racionális, nem túlzó kontroll gyakorlásának. Mivel a gyermekkori tapasztalatok kihatnak a felnőttkori viselkedésre, fontos a viszonylagos önállóságra nevelés, hogy a gyermek maga dönthessen bizonyos őt érintő dolgokról.

KULCSSZAVAK
személyiségvonás  |   függőség  |   elfogadás  |   elutasítás  |   elválás  |   szeparációs szorongás  |   leválás  |   kontroll
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít