egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vastagbélfalon kiboltosulások (gurdély, divertikulum) jelennek meg, amelyek a leggyakrabban panaszmentesek – ezt nevezik divertikulózisnak. A gyakori civilizációs betegség általában a szigmabélben jelentkezik. 60 éves kor felett az emberek körülbelül felének, 80 év felett több mint 60%-ának van vastagbél-divertikuluma. A betegség előfordulási gyakorisága a fejlett országokban lényegesen nagyobb a fejlődő országokhoz képest. Ha ezek a kiboltosulások begyulladnak, diverticulitis alakulhat ki.

 

Divertikulózisban gyakran áldivertikulumok vannak jelen a vastagbél falában, vagyis a kiboltosulás nem tartalmazza a bélfal minden rétegét, csupán a nyálkahártya-borítást. Mivel a kiboltosulás nem tartalmaz izomelemet, nincs perisztaltikus mozgása, vagyis nem vesz részt a normál bélmozgásban, így gyakran begyulladhat. A valódi divertikulum a bélfal minden rétegét tartalmazza, ez általában fejlődési rendellenesség következtében alakul ki.

  

A diverticulitis főbb tünetei

A diverticulitis leggyakrabban a bal oldalon érzett alhasi fájdalmat okoz, de a has más területein is megjelenhet fájdalom. A gyulladt bélszakasz miatt a székletürítési szokások megváltozhatnak.

 

Gyakori tünetek: 

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Általánosan elmondható, hogy nem szűnő vagy fokozódó lázzal és a székletürítés változásaival járó hasi panaszok esetén kérjen orvosi segítséget. Ha diverticulitis gyanúja áll fenn, forduljon a lehető leghamarabb orvoshoz! Ha erős, fokozódó hasi fájdalma van, amely a has tapintásakor vagy mozgásra erősödik, azonnal menjen be a legközelebbi sürgősségi osztályra, vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A diverticulitis lehetséges kiváltó okai

A vastagbél-divertikulózis/diverticulitis civilizációs betegség, amely a leggyakrabban a helytelen táplálkozási szokások, a kevés mozgás vagy örökletes hajlam miatt alakul ki. A civilizált országok lakosságának táplálkozási szokásaira jellemző, hogy az elfogyasztott táplálék kevés rostot, de annál több állati zsiradékot tartalmaz, mindezt nem kielégítő folyadékfogyasztás mellett. Különböző gyógyszerek – szteroidok, nonszteroid gyulladáscsökkentők, ópiátok – is hozzájárulhatnak a diverticulitis kialakulásához. A dohányzás is növeli a valószínűségét. A valódi divertikulumok általában fejlődési rendellenesség következményei.

 

A divertikulózis/diverticulitis lehetséges szövődményei 

Súlyos esetben a gyulladás a bélfal kilyukadását (perforációját) is okozhatja. Ha ez megtörténik, a fertőzés az egész hasüregre kiterjedhet, és súlyos szövődményeket, hashártyagyulladást (peritonitisz) vagy tályog kialakulását is okozhatja.

 

A diverticulitis diagnosztizálása

A kezelőorvos kikérdezi és megvizsgálja a beteget, majd laborvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, hasi CT) kér. A tünetekből, a tünetek változásából és a kapott vizsgálati eredményekből állapítja meg, hogy valóban diverticulitis okozza-e a hasi fájdalmat.

 

A diverticulitis kezelése

A divertikulózis és a diverticulitis kezelésének alapja a megfelelő rostdús táplálkozás, a folyadékfogyasztás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése. Az akut gyulladás, a diverticulitis konzervatív kezelése koplalásból, széles spektrumú antibiotikus terápiából és szükség esetén az emésztőrendszert megkerülő, infúzión át történő (parenterális) táplálásból áll. A kezelést fájdalomcsillapító és görcsoldó terápia egészítheti ki. A szövődmények kialakulásakor sebészi kezelés válhat szükségessé.

  

A divertikulózis megelőzése

A divertikulumokat két nagy csoportra oszthatjuk:

 

  • A nem valódi divertikulumok kialakulása megelőzhető rostdús táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, illetve a dohányzás mellőzésével. A különböző nonszteroid gyulladáscsökkentőket és ópiátokat csak szükség esetén, az orvos utasításának megfelelően szabad alkalmazni.
  • A valódi divertikulum, a veleszületett rendellenesség nem megelőzhető.

 

Diverticulitis időskorban

A betegség előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, így idősebbeknél gyakrabban alakul ki. Idős pácienseknél fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre és a rostdús táplálkozásra, illetve a rendszeres kontrollvizsgálatokra. Idős beteg komplikált diverticulitise esetén a műtéti halálozás elérheti a 25%-ot.

 


Egyéb

A korábbi tudományos álláspont divertikulózis esetén a magok és magvas ételek fogyasztását nem javasolta, de a jelenkori vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegség fennállásakor is nyugodtan fogyaszthatók. A divertikulumok speciális formája a Meckel-divertikulum. Legtöbbször panaszmentes, ha panaszt okoz, az legtöbbször gyermekkorban jelentkezik. A Meckel-divertikulum egy – a vékonybél és a köldök közötti – összeköttetés magzati életkor után is fennmaradó fejlődési rendellenessége.

KULCSSZAVAK
vastagbél-kiboltosulás  |   gurdély  |   diverticulitis  |   divertikulózis  |   bélfalperforáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít