egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A megfelelő D-vitamin-ellátottság a női egészség egyik fontos biztosítéka minden életszakaszban, különösen a várandósság és a szoptatás, valamint a változókor ideje alatt és azt követően.

 

Kapcsolódó cikkek:

D-vitamin és az immunrendszer 

D-vitamin és a csontok egészsége

D-vitamin hatása az idegrendszerre

 

D-vitamin és gyermekvállalás

A D-vitamin jelentősen befolyásolhatja a női termékenységet. Ismert jelenség, hogy az északi országokban a téli hónapokban csökken a termékenység, amit részben a D-vitamin-hiány magyaráz. A D-vitamin adására fokozódik a nőihormon-elválasztás. Kis esetszámú vizsgálatok és állatkísérletek alapján a nagy adagú D-vitamin-pótlás előnyösnek tűnik a termékenység helyreállításában. A terhességet tervező nők számára ajánlott az étrend bizonyos mikroelemekkel – többek között D-vitaminnal – történő kiegészítése. A megfelelő étrend-kiegészítők megválasztásához kérje kezelőorvosa segítségét!

 

D-vitamin-hiány és várandósság

A várandós nők körében igen gyakori D-vitamin-hiány kedvezőtlenül hat az anya és a magzat csontanyagcseréjére. Hatására a várandós anya csontvesztése alakulhat ki. Számos klinikai vizsgálat támasztotta alá a várandós anyák elégtelen D-vitamin-ellátottsága és az egyik igen veszélyes terhességi szövődmény, a preeklampszia közötti összefüggést is. A magas vérnyomással járó preeklampszia (terhességi toxémia) a terhesség második felében (20. terhességi hét után), vagy nem sokkal a szülés után jelentkezhet; első tünete általában a vérnyomás kiugrása (ld. még Várandósság alatti szövődmények).  

 

A várandósok D-vitamin-szintje befolyásolja a magzat D-vitamin-ellátottságát is. A várandós anya elégtelen D-vitamin-ellátottsága hatására a magzatban a koponyacsontok felpuhulása (craniotabes), illetve súlyosan alacsony kalciumszint (hypocalcaemia) alakulhat ki. A várandós anyáknak napi minimum 2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint javasolt szedniük. Fontos tudni, hogy a magzatvédő multivitamin-készítmények szedésével nem biztosítható a várandós anyák számára szükséges D-vitamin-ellátottság, mivel ezek többsége csupán 400-500 NE D-vitamint tartalmaz. A nagy adag D-vitaminnal történő egyszeri pótlás terhesség ideje alatt nem javasolt!

 

D-vitamin és szoptatás

Az újszülöttekben a magzati élet alatt rendelkezésre álló D-vitamin-koncentráció igen gyorsan csökken a születés után. Az anyatejjel táplált csecsemők vérében nincs elegendő mennyiségű D-vitamin. Ennek oka, hogy az anyatej minimális D-vitamint tartalmaz: egy liternyiben körülbelül 25-78 NE D-vitamin van. A tejalapú tápszerek viszont különböző mennyiségű D-vitamint tartalmaznak, amit a D-vitamin pótlása során figyelembe kell venni. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a szoptatós anyák korai gyermekágytól történő D-vitamin-pótlása hatására megemelkedik a csecsemők D-vitamin-szintje, ezért a szoptatás ideje alatt napi 4000 NE D-vitamin szedése ajánlott.

 

D-vitamin menopauza idején

Menopauza után kiemelt fontosságú a nők számára a megfelelő D-vitamin-ellátottság a változókori hormonhiány hatására kialakuló parathormon (a mellékpajzsmirigy által termelt hormon, PTH) emelkedésének ellensúlyozása, a csontritkulás megelőzése, valamint az emlőrák fokozott kockázatának csökkentése érdekében.

 

Több tanulmányban, többek között a Women’s Health Initiative elnevezésű vizsgálatban tapasztalták a menopauza előtti korban lévő nőknél a D-vitamin adása mellett az emlőrák gyakoriságának csökkenését.

 

D-vitamin-hiány és policisztás ovárium szindróma

policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb hormonális eredetű betegség, amely a termékeny korú nők több mint egytizedét érinti. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a kalcium és D-vitamin hiánya hozzájárulhat a PCOS kialakulásához. Policisztás ovárium szindrómában a D-vitamin-hiány gyakoribb, és arányos a tünetek súlyosságával. Ennek hátterében az áll, hogy a D-vitamin részt vesz bizonyos hormonális élettani folyamatokban – a férfi nemi hormon (tesztoszteron) női hormonná (ösztrogén) való alakításában –, így aktív szerepet játszik a hormonális egyensúly biztosításában. Számos vizsgálat igazolta a D-vitamin és a kalcium pótlásának előnyös hatását a PCOS-ben szenvedők körében.

 

Egy 2014-ben, 20–40 éves iráni nők körében végzett vizsgálat eredményei például azt mutatták, hogy a betegség gyógyszeres terápiájának hatékonysága növelhető a D-vitamin és a kalcium pótlásával. Az eredmények alapján bizonyosságot nyert, hogy a policisztás ovárium szindrómában szenvedő betegek körében kiemelt fontosságú a megfelelő kalcium és D-vitamin-pótlás.

 

Kapcsolódó tartalom: Étrendkiegészítők

KULCSSZAVAK
várandósság  |   magzat  |   újszülött  |   szoptatás  |   menopauza  |   policisztás ovárium szindróma  |   emlőrák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít