egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Március 21-én, a Down-szindróma világnapján a szervezők világszerte a Down-szindrómára irányítják a közvélemény figyelmét annak érdekében, hogy az érintettek a társadalom aktív tagjaiként teljes életet élhessenek.

 

A Down-szindróma világnapját – amelyet számos nemzeti betegszervezet kezdeményezésére 2011. december 19-én hagyott jóvá és hirdetett meg az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) – 2012 óta március 21-én tartják világszerte. A szervezők választása azért esett erre a napra, vagyis az év harmadik hónapjának 21. napjára, mert a Down-szindrómát a 21-es kromoszóma öröklődésének zavara okozza: a test összes sejtjében a 21-es kromoszómapár mellett egy harmadik kromoszóma is található (ún. 21-es triszómia).

 

A jeles nap nemzetközi jelmondata 2023-ban: Velünk, nem pedig értünk (With Us Not For Us). A Down-szindrómával élők közösségéhez és a világnapi eseményekhez a Down-szindróma világnapja hivatalos nemzetközi honlapján lehet csatlakozni.

 

Magyarországon a Down Egyesület kezdeményezésére 2009 óta rendeznek nagyszabású eseményeket ezen a napon. A Down világnap jegyében országos programsorozat várja az érintetteket és családjaikat, valamint minden érdeklődőt.

 

A korábbi világnapokról a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a Down Alapítvány internetes oldalain lehet olvasni részletesen.

 

A Down-szindrómáról röviden

A kromoszóma-rendellenességek közül a Down-szindróma a leggyakoribb, minden 800. újszülött érintett. A Down-szindróma elnevezése John Langdon Down (1828-1896) brit orvos nevéhez fűződik, aki 1866-ban írta le elsőként a tünetegyüttest. Valójában nem betegségről, hanem állapotról van szó, ezért a korábbi Down-kór elnevezést a Down-szindróma váltotta fel.

 

A Down-szindróma olyan genetikai rendellenesség, amely különböző fokú értelmi fogyatékossággal és jellegzetes fizikai elváltozásokkal jár. A tünetek súlyossága a genetikai elváltozás típusa mellett függ a születés utáni környezeti hatásoktól is. A Down-szindrómához hallási-, látási-, beszéd- és/vagy mozgásfogyatékosság járulhat. A Down-szindrómával élő gyermekek – érintettségtől függően – értelmi fogyatékossága lehet enyhe, középsúlyos és súlyos. A minél előbb megkezdett korai fejlesztés meghatározó jelentőségű e gyermekek számára, mert ezzel képességeik nagymértékben fejleszthetők.

 

A Down-szindrómával születő gyermekek számára ugyanolyan fontos a jó egészségi állapot, a fejlesztés, az oktatás, valamint az elfogadás és a szeretetteli, támogató családi háttér, mint az egészségeseknek. A sajátos nevelési igényt (SNI) megállapító szakértői vélemény alapján az érintett gyermekek az állapotuknak megfelelő pedagógiai-, gyógypedagógiai-, konduktív pedagógiai ellátásban részesülhetnek nevelési tanácsadás, óvodai-, iskolai-, illetve kollégiumi nevelés és oktatás keretében is.

 

A Down-szindrómával élők fejlesztését és társadalmi beilleszkedését civil szervezetek – többek között a Down Alapítvány és a Down Egyesület – is segítik. Tanácsadó központok, segítő szolgálat, ambulanciák és fejlesztő központok segítik a gyermekeket testi-, kommunikációs- és értelmi képességeik fejlesztésében az egyéni lehetőségek kiaknázása érdekében.

 

Kapcsolódó cikkek:

Genetikai állomány

Down-szindróma szűrése

Gyógypedagógiai fejlesztés

KULCSSZAVAK
ENSZ  |   kromoszóma  |   triszómia  |   fogyatékosság  |   fejlesztés  |   SNI  |   civil szervezet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít