egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A derékfájdalom gyakran előforduló tünet a fiatal felnőttek, a közép- és az időskorúak körében. Hátterében különféle sérülések, állapotok és betegségek állhatnak – leggyakrabban a hátizmok vagy inak sérülése –, de okozhatja ízületi gyulladás (arthritis), illetve strukturális eredetű problémák (strukturális betegségek, porckorongsérülések) is.

 

A fájdalom lehet enyhe vagy akár egészen súlyos, az utóbbi esetében a mindennapos tevékenységeket – például a sétálást, alvást, munkavégzést – is megnehezítheti. Fájdalomcsillapítók, gyógytorna és pihenés segíthet a panaszok enyhítésében, illetve néhány esetben szteroid injekció és egyéb manuálterápiák (csontkovács vagy kiropraktőr) csökkenthetik a panaszokat. Ritkán sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

 

A derékfájdalom főbb tünetei

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb ok, amellyel az emberek orvoshoz fordulnak: ötből négy embert érint élete során a probléma. A derékfájdalom tünetei kialakulhatnak hirtelen vagy fokozatosan, megjelenése néha konkrét mozdulathoz köthető (például emelés, lehajolás), máskor észre sem veszi az érintett, hogy mi okozta. A fájdalom lehet éles vagy tompa, illetve a fenék és a hátsó comb irányába sugárzó („isiász”). A fájdalom gyakran erősödik egyes pozíciókban (például hajolás), fekvő pozícióban pedig javul.

 

Sokan élnek krónikus derékfájdalommal – definíció szerint ez azt jelenti, hogy hetek alatt sem enyhülnek a fájdalmas panaszok. Az idősebb, degeneratív eredetű derékfájdalommal élő emberek esetén a panaszok az idő előrehaladtával általában fokozódnak.

 

A derékfájdalom egyéb tünetekkel is járhat.

 

 • Feszesség (izomfeszülés): fájdalmas lehet a mozgás vagy a felegyenesedés, időbe telhet az ülő pozícióból történő felállás, és úgy érezheti, sétálnia/nyújtania kell egy kicsit, hogy az izmai lazábbá váljanak. Beszűkülhet az ízületi mozgások terjedelme is.
 • Tartási problémák: a hátpanaszokkal küzdők sokszor nehezen tudnak egyenesen állni, tartásuk görbe vagy hajlott lehet, dőlhet valamelyik oldal felé. A derék megszokott hajlata hiányozhat, inkább egyenesnek tűnik.
 • Izomspazmus (fokozott izomtónus): a deréktáji izmok akaratlanul is megfeszülhetnek és összehúzódhatnak, ami extrém fájdalmat okozhat, megnehezítheti vagy ellehetetlenítheti a járást, mozgást.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A derékfájdalom ágynyugalom és fájdalomcsillapítók hatására általában javul – ha mégsem észlel javulást, akkor súlyosabb betegség állhat a panasz hátterében.

 

Forduljon kezelőorvosához, ha:

 

 • a fájdalom egy hét ágynyugalom után sem mérséklődik;
 • far- vagy lábzsibbadás, -szúrás, -gyengeség vagy -fájdalom jelentkezik;
 • súlyos izomfeszülés lép fel, ami gátolja mindennapi tevékenységeiben;

 

A derékfájdalom kiváltó okai

Különféle sérülések, állapotok és betegségek vezethetnek derékfájdalom kialakulásához, például:

 

 • spondylolisthesis (a gerincoszlop csigolyáinak elcsúszása, kimozdulása a helyükről).

 

A derékfájdalom kialakulására számos kockázati tényező hajlamosíthat.

 

 • Életkor: harmincéves kor fölött gyakoribb. A porckorongok (puha, rugalmas szövet, mely a gerincoszlopot alkotó csigolyák között „párnázóelem” funkciót lát el) az életkor előrehaladtával kopnak, melynek következtében fájdalom és izomfeszesség alakulhat ki.
 • Testsúly: a túlsúlyos emberek nagy mennyiségű, extra súlyt cipelnek, ami fokozott megterhelésnek teszi ki a porckorongokat és az ízületeket.
 • Egészségi állapot: a gyenge hasizmok nem nyújtanak megfelelő tartó- és támasztóerőt a gerincoszlopnak, ami húzódásokat és rándulásokat eredményezhet. A dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó és ülő életmódot folytatók esetében is gyakrabban jelentkezik deréktáji panasz.
 • Foglalkozás és életmód: a nagy súlyok emelésével és sok hajolgatással járó munkák és tevékenységek növelhetik a deréktáji fájdalom kialakulásának kockázatát.
 • Strukturális problémák: a gerincoszlop szerkezeti rendellenességeiből fakadóan (például gerincferdülés) is eredhet derékfájdalom.
 • Betegségek: a családi anamnézisükben degeneratív ízületi gyulladással (osteoarthritisszel), bizonyos típusú daganatos- vagy más betegségekkel rendelkezőknél is nagyobb a kockázata a derékfájdalom megjelenésének.

 

A derékfájdalom diagnosztizálása

Az anamnézis felvételét követően orvosa megvizsgálja. A csontok és egyéb sérülések feltérképezésére szükség lehet képalkotó vizsgálatokra (röntgen, CT, MRI), melyekkel pontosabban megítélhető a csigolyák, porckorongok, izmok, inak és szalagok szerkezete.EMG is szóba jöhet, amely az izmok és idegek vizsgálatára szolgáló diagnosztikai technika. A derékfájdalom feltételezett eredetétől függően kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat is kérhet.

 

A derékfájdalom kezelése

A derékfájdalomra kitűnő orvosság lehet az ágynyugalom, a jegelés vagy a vény nélkül kapható nem-szteroid, gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) . Néhány nap pihenés után visszatérhet a normál aktivitásához, mivel a testmozgás fokozza az adott terület véráramlását és így elősegíti a gyógyulást.

 

Egyéb gyógymódok is segíthetnek, melyek alkalmazása a derékfájdalom okától függ:

 

 • izomlazító gyógyszerek;
 • gyógytorna;
 • manuálterápia: izomlazító kezelések, csontkovács, kiropraktőr;
 • injekciós kezelések: a szteroidos injekciók csökkentik a gyulladást és a fájdalmat;
 • sebészeti beavatkozások – ma már minimálinvazív beavatkozások is elérhetők.

 

A derékfájdalom megelőzése

A betegségből vagy strukturális eltérésből eredő deréktáji fájdalmat nem lehet megelőzni, a sérülések azonban elkerülhetők.

 

Az alábbi tanácsok megfogadásával sokat tehet a derékfájás megelőzésére:

 

 • normalizálja testsúlyát;
 • erősítse hasizmait;

 

óvatosan, a lábait terhelve emeljen (a mozdulatot ne derékból indítsa és emelés közben próbálja egyenesen tartani a törzsét).

 

KULCSSZAVAK
idegrendszer  |   derék  |   derékfájás  |   neurológia  |   csigolya  |   ideg
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít