egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

„Ételre van szükségünk, nem dohányra.”

Így hangzik a WHO (World Health Organization) által kihirdetett dohányzásmentes világnap 2023-as kampányszlogenje. A világnapot minden év május 31-én tartják. A 2023-as globális kampány célja, hogy ösztönözze a kormányokat: vessenek véget a dohánytermesztés támogatásának és segítsék a gazdákat a fenntarthatóbb növények termesztésére való áttérésben.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Földünkön napjainkban 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen és a dohányzás szövődményei évente mintegy 8 millió ember halálát okozzák. A 2022-es adatok szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 27%-a naponta dohányzik. A dohányzás súlyosan egészségkárosító viselkedés, a legfőbb megelőzhető halálok a világon és Magyarországon is. Több áldozatot szed, mint az alkohol, a kábítószerek, a fertőzések, a tűzesetek és bűnügyek együttvéve.

 

 

Ha szeretné abbahagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

http://www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

 

A dohányzásról és káros hatásairól bővebben itt olvashat.

 

A kampány célja

A WHO már évekkel ezelőtt is közölt adatokat arról, hogy a dohánytermesztés milyen mértékben károsítja mind a környezetet, mind az emberi egészséget; a 2023-as kampány fő céljait is ezek alapján fogalmazták meg.

 

A 2023-as kampány fő céljai az alábbiak:

 

 • a kormányok mozgósítása, hogy szüntessék meg a dohánytermesztés támogatását és a megtakarításokat használják fel a gazdák támogatására az alternatív haszonnövénytermesztésre való átállásban;
 • a dohánytermelő közösségek tájékoztatása, oktatása arról, hogy milyen előnyei vannak a fenntartható növénytermesztésnek;
 • az elsivatagosodás és a környezet rombolásának megfékezése a dohánytermesztés visszaszorításával.

 

A kampány sikerének fő mérőszáma azon kormányok száma lenne, melyek vállalják, hogy megszüntetik a dohánytermesztés támogatását.

 

Hogyan súlyosbítja a dohánytermesztés az élelmiszerválságot?

A közelmúltban és a jelenben zajló konfliktusok, háborúk és a COVID-19 járvány mellett az éghajlat folyamatos változása együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy az élelmiszerhiány világszerte egyre nagyobb problémává váljon. A rendelkezésünkre álló, hasznosítható termőterületek végesek, így okosan kell eldönteni, hogy milyen haszonnövényt termesztünk rajtuk.

 

A dohánytermesztés hozzájárul az élelmiszerhiány növeléséhez, mivel:

 

 • évente mintegy 3,5 millió hektár földet vonnak be a dohánytermesztésbe világszerte;
 • évente 200 000 hektárnyi erdőirtáshoz járul hozzá a dohányipar;
 • évente 22 milliárd tonna vizet használ fel a dohányipar;
 • a dohánytermesztés hozzájárul a talaj gyors degradációjához, mivel igen magas a vegyszer- és műtrágya igénye;
 • a dohánytermesztés kimeríti a talaj termékenységét, így a dohánytermesztésre használt földterület később kevésbé alkalmas más haszonnövények, például élelmiszer termesztésére;
 • a dohányföldek hajlamosak a sivatagosodásra, míg más mezőgazdasági tevékenységek (pl. kukoricatermesztés vagy állattenyésztés) jellemzően kevésbé romboló hatásúak az ökoszisztémára nézve.

 

A tíz legnagyobb dohánytermesztő közül kilenc olyan országban található, amelyek az alacsony vagy legfeljebb a közepes jövedelműek közé sorolhatók, ezek közül négy pedig súlyosan élelmiszerhiányos terület. A dohány túlnyomó részét olyan országokban termesztik tehát, ahol égető szükség lenne a vízre és a termőföldre is a régió élelmiszerellátásának biztosítása céljából. Ehelyett dohánynövények termesztésére használják fel, miközben egyre több területet tisztítanak meg az erdőktől. Azt a termőföldet tehát, amelyen dohányt termesztenek, hatékonyabban is fel lehetne használni az élelmiszerválság csökkentésére és az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül a „nulla éhezés” céljának eléréséhez.

 

A WHO ezért a 2023-as Dohányzásmentes világnap kampányában arra kéri az érintett kormányokat és a döntéshozókat, hogy a jogszabályok és a megfelelő stratégiák kidolgozásával tegyék lehetővé a dohánytermesztők számára, hogy áttérhessenek az élelmiszer-termesztésre.

 

Tegyünk a bolygó (és az emberek) egészségéért!

A dohánytermékek előállítása súlyosan környezetszennyező, környezetromboló, élvezeti cikként való felhasználásuk pedig az emberek számára egészségkárosító hatású – tehát a dohánytermesztésnek a magas jövedelmen kívül egyetlen olyan szegmense sincs, amely pozitív hatással lenne az emberiségre.

 

A társadalom minden szintjén tehetünk a dohánytermékek visszaszorításáért!

 

 1. Ösztönözze a dohányzókat a leszokásra! Tájékoztassa a környezetében élőket a dohány negatív hatásairól és hogy a dohányzás abbahagyása nemcsak az egészségének, hanem a környezetnek is jót tesz!
 1. Támogassa az egyszer használatos műanyagok betiltására irányuló törekvéseket, melybe a cigarettafilterek, a füstmentes dohányzacskók és az eldobható elektromos nikotinleadó szerkezetek is beletartoznak.
 1. Támogassa a kormányokat a dohányiparra kivetett adók bevezetésében a környezet védelme érdekében (pl. környezetvédelmi adó).
 1. Támogassa a 100%-ban dohánymentes iskolákat a gyermekek védelme érdekében és védje a fiatalokat az aktív és passzív dohányzástól is.
 1. Vegyen részt környezetvédő mozgalmak programjaiban, a közvélemény és – különösen – a fiatalok érzékenyítése céljából.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

Leszokás támogatás: www.leszokastamogatas.hu

ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít