egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A diphyllobotriasis parazitafertőzés, melyet a nyers halakban található galandféreg okoz. Ez a legnagyobb galandféreg, amely az embereket megfertőzheti, akár 9 méteresre is megnőhet. A betegség jól kezelhető.

 

A fertőzés nyers vagy nem kellően átsütött halak fogyasztásával történik. A fertőzés általában az északi féltekén (Európa, a volt Szovjetunió tagállamai, Észak-Amerika, Ázsia) fordul elő, de Ugandából és Chiléből is jelentettek eseteket. A Diphyllobothrium-lárvákkal fertőzött halak a világ bármely területére eljuthatnak. A halak megfelelő fagyasztása vagy elkészítése elpusztítja a parazitát.

 

A diphyllobotriasis legfőbb tünetei

A legtöbb esetben a fertőzés nem okoz tüneteket.

 

Amennyiben a fertőzés tünetes, a következők jellemzik:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tüneteket észleli és a közelmúltban nyers halat fogyasztott, forduljon háziorvosához.

 

A diphyllobotriasis kiváltó okai

A betegséget a Diphyllobothrium latum galandféreggel való fertőzés okozza. A kórokozó az emberi szervezetbe a fertőzött ragadozó halak nem hőkezelt húsának fogyasztásával kerülhet. A pácolás, füstölés, sózás nem pusztítja el a galandférget, csak a hőkezelés vagy a fagyasztás. A fertőzés leggyakrabban ott fordul elő, ahol olyan ételeket fogyasztanak, amelyek nem hőkezelt halakból készülnek, pl. Skandináviában, a balti államokban, Közép-Európa északi részén, Észak-Amerikában. A fertőzött halak közé tartozhat például a lazac, a pisztráng, a sügér, a süllő és általában az édesvízi halak.

 

A szervezetbe került kórokozó a bélrendszerben telepszik meg, és akadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását.

 

A diphyllobotriasis lehetséges szövődményei

A betegség ritkán okoz szövődményeket. A lehetséges szövődmények közé tartozik az epehólyag-, epevezetékgyulladás, illetve a bélelzáródás. A tápanyagfelszívódás akadályozása miatt B12-vitamin-hiány alakulhat ki, ami vérszegénységhez vezethet.

 

A diphyllobotriasis diagnosztizálása

A betegség a székletminta mikroszkópos vizsgálatával diagnosztizálható, mivel a fertőzött a galandféreg petéit és darabjait (szegmensek) üríti.

 

A diphyllobotriasis kezelése

A betegség parazitaellenes gyógyszerrel jól kezelhető.

 

A diphyllobotriasis megelőzése

Kerülje a nyers halak fogyasztását, csak olyan halat egyen, amely korábban fagyasztva vagy megfelelően hőkezelve volt.

 

A paraziták elpusztítása érdekében főzéskor a hal érje el a legalább 63 °C-os belső maghőmérsékletet. Fagyasztás esetén a halat -20 °C vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten 7 napig javasolt tartani.

 

KULCSSZAVAK
parazita  |   galandféreg  |   hal
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít