egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Detoxikálás (méregtelenítés) alatt orvosilag a szervezetet fenyegető méreganyagok és azok mérgező bomlástermékeinek hatástalanítását és eltávolítását értjük. A szervezet méregtelenítő funkciói egy bizonyos határig számos mérgező anyag hatástalanítására képesek, de a függőséget okozó anyagokat a függő újra és újra beviszi, így szükség lehet akár orvosilag ellenőrzött detoxikálásra is.

 

Az utóbbi időben divatossá vált méregtelenítő, detoxikáló kúrák és diéták nem ebbe a kategóriába tartoznak, és sok esetben veszélyesek is lehetnek. Jelen cikk az alkohol és drogok detoxikálásával foglalkozik.

  

Mikor indokolt a detoxikálás?

Detoxikálásra akkor van szükség, amikor a függést okozó szereket (alkohol, gyógyszer, drog) kell eltávolítani a szervezetből. Erre több okból lehet szükség.

 

  • Sürgősségi detoxikálást alkalmaznak, amikor közvetlenül az egészséget, életet fenyegető állapot lép fel a bevitt anyag hatására.
  • Nem sürgősségi, de ellenőrzött, orvosi támogatással történő detoxikálást alkalmaznak a súlyos függőségben szenvedők rehabilitációs kezelésének kezdetén.

 

Ha súlyos, akár öntudatlan állapotban lévő ittas személyt vagy drogfogyasztót lát, hívja a 112-t és kérjen mentőt! Ha környezetében vagy saját magán érzékeli a függőség jeleit, forduljon háziorvosához vagy keresse fel a területileg illetékes addiktológiai ambulanciát (háziorvosi beutaló nélkül igénybe vehető).

  

A detoxikálás

Az emberi szervezet egyes méreganyagokat saját mechanizmusaival is lebont. Az alkohol hatásai alól való kijózanodás általában néhány óra alatt megtörténik, és a drogok hatásai is megszűnnek egy idő után. Viszont minden függőséget okozó szer megvonása fizikai és pszichés tünetekkel jár, éppen ezért a róluk való leszokás sikeresebb lehet szakemberekkel támogatott módszerekkel.

 

A detoxikáció célja, hogy az adott szer használatát minél gyorsabban és biztonságosabban hagyhassa el a beteg. A különböző anyagok kiürülése az emberi szervezetből különféle megvonásos tüneteket okoznak, éppen ezért eltérő módszereket kell hozzá igénybe venni, és a detoxikáció időigénye sem ugyanaz.

 

A detoxikálás egyik módszere során a beteg fokozatosan csökkenő dózisokban kapja a függőséget okozó anyagot, vagy egy másik anyaggal helyettesítik azt, amely segít a tüneteket mérsékelni, esetleg közömbösíti a szervezetben lévő drogokat.

 

Alkoholbetegség esetében általában járóbeteg-ellátásban is végezhető a folyamat, kivéve súlyos függőség esetén, vagy ha a korábbi leszokási kísérlet sikertelen volt, illetve ha kísérőbetegségek vagy más függőségek és pszichológiai kockázatok is fennállnak. Ilyenkor a detoxikálást kórházi körülmények között, megfigyelés alatt biztonságos végrehajtani, hogy a kockázatok minimalizálhatók legyenek. Ez a folyamat általában 2-10 napos kezelést jelent.

 

Drogfüggőség esetében a megvonásos tünetek extrém erősek lehetnek, de a gyógyszeres támogatás segít a fizikai panaszok csökkentésében. Ezek nélkül, otthoni körülmények között is lehetséges a drogtól való detoxikáció, de még ha a fizikai tüneteket sikerül is legyőzni, akkor is valószínűsítik a visszaszokást a maradó pszichés elvonási tünetek.

 

A detoxikálás lényege, hogy a kezelés során a szervezet leszokik a függést okozó anyagról, a pszichés függés azonban megmarad. Ha ebben az állapotban a beteg újra használja a szert, egyre nagyobb mennyiségre van szüksége, megnő a túladagolás veszélye.

 

Külön említést érdemel a sürgősségi detoxikálás, amit leggyakrabban súlyos fokú alkoholmérgezés tesz szükségessé. Ilyenkor a beteg sürgősségi betegellátó osztályra kerül, ahol szoros orvosi kontroll mellett megtisztítják a szervezetét az alkoholtól. Általában a sürgősségi osztályos ellátás nem tart tovább 12 óránál, ennyi idő alatt a beteg állapota rendeződik. Alkoholfüggőség esetén további addiktológiai ellátás szükséges.

 

A detoxikálás lehetséges szövődményei

A gyors, ambuláns alkoholdetoxikálás szövődménye lehet az elvonási tünetek erőteljes fellépése. Ezek lehetnek: remegés, erős verejtékezés, alvászavar, szorongás, hallucinációk, görcsök és más fizikai és mentális tünetek. Bizonyos esetekben a túl gyors szermegvonás életveszélyes is lehet.

 

Utókezelés detoxikálás után

A detoxikálás megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól és a fizikai megvonási tünetektől, de a pszichés tünetektől nem. Éppen ezért elengedhetetlen a rehabilitáció.

 

A hosszú távú függőség komoly károkat tehet a szervezetben. A detoxikálás után ki kell vizsgálni az esetlegesen keletkezett szervi problémákat (májbetegségek, hasnyálmirigy betegségei, hiányállapotok, fertőzések stb.) és pszichés zavarokat (depresszió, szorongás, alvászavarok stb.). Pszichiáter, pszichológus segítségére szinte mindig szükség van a gyógyuláshoz.

KULCSSZAVAK
függőség  |   alkohol  |   drog  |   elvonó  |   elvonási tünetek  |   megvonásos tünetek  |   mérgezés  |   túladagolás  |   kényszerdetoxikálás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít