egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A diabéteszes neuropátia (idegkárosodás, idegbántalom) a cukorbetegség következtében kialakuló idegi károsodás: a hosszan fennálló magas vércukorszint károsítja a testet behálózó perifériás idegeket. Cukorbetegség esetén 50-60 százalékos eséllyel alakul ki diabéteszes neuropátia, az érintettek 30 százalékánál klinikai tünetekkel is jár, az arány pedig a korral még inkább emelkedhet.

 

Magyarországon hozzávetőleg 600-800 ezer cukorbeteg él, tehát a diabéteszes polyneuropathiában szenvedő betegek száma 250 ezerre tehető. Minél hosszabb ideig áll fenn a cukorbetegség, annál valószínűbb a diabéteszes neuropátia kialakulása, és a betegség tüneteinek súlyossága összefügg a vércukorszinttel.

 

A diabéteszes neuropátia tünetei

A diabéteszes neuropátia leggyakoribb tünetei a zsibbadás, bizsergés, tűszúrás-érzés, csiklandozás és a fájdalom az érintett ideg lefutása mentén. A tünetek kezdetben a lábujjakon, majd az alsó lábszárban jelennek meg, zokni-szerűen, később átterjedhetnek a teljes lábra, a kézre és alkarra, idővel mind a négy végtagra.

 

A tünetek általában fokozatosan alakulnak ki: a zsibbadást követően jelenik meg az égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, később érzéskiesés: a kezek és a lábak érzéketlenek lesznek, például nem – vagy alig – érzik a sérüléseket, a hőt, a fájdalmat.

 

Idővel az izmok is elgyengülnek, ez leggyakrabban járás zavar formájában jelentkezik. A gyengeség a betegség előrehaladtával fokozódik, akár bénulás is jelentkezhet, az izmok pedig egy idő után elsorvadnak, a végtagok elvékonyodnak.

 

Az úgynevezett neuropátiás fájdalom lehet spontán, vagy jelentkezhet csak bizonyos ingerekre, például hidegre vagy melegre. A tünetekre jellemző, hogy nyugalomban (pl. éjszakai alvásnál) erőteljesebbek, a fájdalmat sok esetben a takaró érintése váltja ki.

 

A betegség további tünetei

 

  • Szédülés;
  • szívritmuszavar (a vegetatív idegek károsodása miatt);
  • nyelészavar, emésztési problémák, puffadás;
  • bizonytalan járás (az ínreflexek kiesése miatt);
  • bőrszárazság, izzadékonyság (a verejtékelválasztás károsodása miatt);
  • vizelési nehezítettség;
  • impotencia.

 Az idegrendszeri tünetek a beteg életét teljesen megkeseríthetik, súlyos esetben szinte elviselhetetlenné tehetik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A kezelés szempontjából nagyon fontos, hogy a cukorbeteg időben, még az első, enyhe tünetek megjelenésekor forduljon a háziorvoshoz!

 

A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai

A perifériás idegek szállítják az információt a központi idegrendszerbe (a gerincvelőbe és az agyba), illetve az idegi központokból a különböző szervekhez, szövetekhez, ezáltal szabályozva azok működését. A magas vércukorszint egyrészt az idegrostokat ellátó ereket károsítja, melynek következtében romlik az idegek vérellátása: a gerincvelőből és az agyból kilépő idegrostok nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Másrészről a magas vércukorszint közvetlenül károsítja magukat az idegeket is.

 

A perifériás idegekben együtt futnak az érző-, a motoros- (mozgást szabályzó) és a vegetatív (szívműködést, légzést, emésztést stb. szabályozó) idegrostok, ezért a perifériás idegek károsodásával rendszerint mindhárom funkció károsodik.

 

A diabéteszes neuropátia szövődményei

A hő- és fájdalomérző idegrostok károsodása miatt a beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, melyek a cukorbetegség miatt egyébként is rosszul gyógyulnak. Ezen kívül a károsodott erek is hozzájárulnak az alsó végtag rossz vérellátásához, mely együttesen fekélyek kialakulásához vezethet. A fekélyek állandósulhatnak is (diabéteszes láb), ezért speciális cipőkre, legvégső esetben akár amputációra is szükség lehet.

 

Megszaporodhatnak a balesetek is, mert a nem megfelelő ízületi helyzetérzékelés és az izmok gyengülése ügyetlenné, bizonytalanná teszi a járást.

 

A diabéteszes neuropátia diagnosztizálása 

A neuropátia kivizsgálása összetett feladat a szerteágazó tünetek miatt. A vércukorszint meghatározásához vérvizsgálatot, a neuropátia megállapítására reflex- és érzésvizsgálatot végeznek. A betegség súlyosságának megállapításához szükség lehet EMG (elektromiográfia) és ENG (elektroneurográfia) vizsgálatra is, melyekkel az idegek vezetési sebességét mérik.

 

Ha felmerül a szív- vagy bélrendszeri probléma gyanúja, akkor szükség lehet kardiológiai- vagy belgyógyászati vizsgálatra is. Más betegségekről való elkülönítés érdekében gerinc-MRI vagy -CT, illetve érsebészeti vizsgálat is alkalmazható.

 

A diabéteszes neuropátia kezelése

A diabéteszes neuropátia nem gyógyítható, de lefolyása lassítható, a vele járó fájdalmak enyhíthetők. A kezelés során az első és legfontosabb lépés a megfelelő vércukorszint beállítása a szövődmények és a további idegbántalmak megelőzése érdekében. Szintén fontos a szív- és érrendszeri rizikófaktorok (pl. magas vérnyomás, vérzsír) kezelése.

 

A fájdalom csillapítására a hagyományos fájdalomcsillapítók nem hatásosak, a megfelelő gyógyszer kiválasztásában kezelőorvosa tud segíteni. Bizonyos esetekben fájdalomcsillapító krémeket javasolnak, vagy elektromos izomstimulációs kezelés alkalmazható.

  

A diabéteszes neuropátia megelőzése

Cukorbetegség fennállása esetén a diabéteszes neuropátia megelőzése érdekében fontos a vércukor normál szinten tartása a megfelelő diétával és gyógyszeres vagy inzulinos terápiával. Ezen felül a rendszeres diabetológiai gondozáson való részvétellel a szövődmények, így a neuropátia is időben észlelhető és a tünetek enyhíthetőek. 

KULCSSZAVAK
idegkárosodás  |   diabéteszes neuropátia  |   cukorbetegség  |   zsibbadás  |   bizsergés  |   perifériás idegek  |   fekély  |   amputáció  |   diabéteszes polyneuropathia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít