egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A diabéteszes retinopátia (retinabántalom) a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, a cukorbetegek közel harmadánál jelentkező súlyos szembetegség.

 

A diabéteszes retinopátia minden tizedik cukorbeteg esetében súlyos látásromláshoz vezet – hazánkban a vakság egyik gyakori oka. A betegség megelőzésében döntő szerepe van a vércukorszint megfelelő beállításának, valamint a rendszeres szemészeti ellenőrzésnek.

 

A diabéteszes retinopátia tünetei

A diabéteszes retinopátia korai fázisában gyakran nem jelentkezik tünet, a betegség észrevétlen maradhat. A betegség előrehaladtával homályos vagy torz látás, úszó homályos, sötét foltok jelentkezhetnek, amelyek szemüveggel nem korrigálhatók. A látás többnyire lassú folyamat eredményeként romlik, súlyos esetben akár teljes vakság is kialakulhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A cukorbetegségben szenvedők esetében normál látás esetén is javasolt a rendszeres szemészeti vizsgálat, hogy az elváltozásokat időben fel lehessen ismerni. Az első szemészeti vizsgálatot – a hazai gyakorlatnak megfelelően – a diabétesz felfedezését követően rögtön el kell végezni. A cukorbetegek szemészeti ellenőrzése a betegségük felismerésétől kezdve 6–12 havonta, enyhe retinopátia esetén 2–4 havonta javasolt.

 

Hirtelen látásvesztés esetén – amelynek oka retinaleválás is lehet – azonnal fel kell keresni egy szemészeti ambulanciát, mivel időben megkezdett terápiával a retina szerkezete helyreállítható.

 

A diabéteszes retinopátia kialakulása

A diabéteszes retinopátia a retinán (szemideghártyán) kialakuló elváltozás, amely a cukorbetegség szövődménye. A tartósan magas vércukorszint károsítja a szervezet apró ereit, így a retinát ellátó erek is érintettek. A diabéteszes retinopátia kialakulásakor a retina hajszálerei egyrészt megduzzadnak, és fokozottan áteresztővé válnak, másrészt rendellenes erek keletkeznek, aminek következtében a retina vérellátása romlik, így sejtjei fokozatosan károsodnak.

 

A diabéteszes retinopátia idővel – változó mértékben – valamennyi cukorbetegben kialakul. Minél több éve áll fenn a cukorbetegség, annál nagyobb a retinaelváltozás kialakulásának esélye: 10 éve tartó fennállása után a cukorbetegek közel 50 százaléka, 15 év után a betegek 80 százaléka érintett.

 

A diabéteszes retinopátia szövődménye

A kezeletlen diabéteszes retinopátia következménye súlyos látásromlás, sőt látásvesztés is lehet. Az általános kezelés fejlődésének köszönhetően a betegség súlyos változatai egyre ritkábbak, illetve nagy részük eredményesen gyógyítható, de még napjainkban is sokan veszítik el látásukat e szembetegség következtében.

 

A diabéteszes retinopátia diagnosztizálása

A diabéteszes retinopátia diagnózisát szemész szakorvos végzi. Első lépésben szemcsepp segítségével kitágítja a pupillát, hogy jobban láthatóvá tegye a retina ereit, majd egy speciális lencserendszerből álló eszközzel rátekint a szemfenékre (szemtükrözés – oftalmoszkópia).

 

A diabéteszes retinopátia kezelése

A diabéteszes retinopátia enyhébb esetben nem igényel szemészeti beavatkozást, ilyenkor a legfőbb feladat a vércukor, a vérnyomás és a vérzsírok szintjének beállítása. Szemészeti kezelésre akkor van szükség, ha a szemész szakorvos a látást veszélyeztető elváltozásokat észlel.

 

Súlyos retinopátia esetén szemfenéki lézerkezelés elvégzése szükséges. A beavatkozást többnyire cseppérzéstelenítésben végzik. A kezelés során a retinára irányított lézersugarak elpusztítják az újonnan képződött rendellenes ereket, és elzárják a folyadékot áteresztő kóros kapillárisokat. Az időben elvégzett lézerkezelés jelentősen javíthatja a látásromlást, az esetek körülbelül 90 százalékában megőrizhető a centrális látás.

 

A lézeres kezelés nem alkalmazható minden esetben (pl. a szem üvegtesti vérzése esetén), ilyenkor az alábbi kezelésekre van lehetőség:

  • kriokezelés – a perifériás retina fagyasztása,
  • vitrektómia – az üvegtest sebészete. Nagy szakértelmet és speciális eszközöket igényel, a beavatkozás előtt mérlegelni kell a kockázatokat és a várható látásjavulás mértékét.

 

A diabéteszes retinopátia megelőzése

A diabeteszes szemészeti szövődmények kivédéséhez nagyon fontos a cukorbetegség mielőbbi azonosítása és a beteg rendszeres szemészeti vizsgálata, szükség esetén pedig a lézerkezelés elvégzése. Optimális vércukor-, vérnyomás- és vérzsírszint beállításával és időben alkalmazott szemészeti kezeléssel a súlyos látásromlás lehetősége jelentősen csökkenthető.

 

Diabéteszes retinopátia várandósság esetén

Várandósság idején a retinopátia súlyosbodhat, ezért a cukorbetegeknek az első trimeszterben, majd az állapot súlyosságától függően 1–12 hetente szükséges a szemészeti vizsgálat.

KULCSSZAVAK
diabétesz  |   diabetes  |   cukorbetegség  |   szemideghártya  |   retina  |   diabéteszes retinopátia  |   diabéteszes retinabántalom  |   retinaleválás  |   látásromlás  |   homályos látás  |   torz látás  |   szemfenék  |   szemtükrözés  |   oftalmoszkópia  |   kriokezelés  |   vitrektómia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít