egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A disszeminált intravaszkuláris koaguláció (Disseminated Intravascular Coagulation, DIC) olyan életet veszélyeztető állapot, amelyben egyszerre áll fenn vérrögképződés és fokozott vérzékenység.

 

DIC esetén testszerte a véráramban apró vérrögök keletkeznek, amelyek elzárják a végartériákat, és eközben elhasználják a véralvadáshoz szükséges faktorokat, ami súlyos vérzéshez vezet. A tünetegyüttes előfordulhat várandósság és komplikált szülés alatt, szepszisben, súlyos trauma során, gyulladás, tumoros állapot, égések, hipotermia, kígyómarás és sokk fennállása esetén.

 

A DIC főbb tünetei

A DIC vezető tünete a hirtelen fellépő, erős és kontrollálhatatlan vérzés. Műtét vagy szülés után, az ejtett metszésnél vagy a sérült szöveteknél, illetve a vénás injekció beadásának helyén szűnni nem akaró vérzés indul meg, amely később kiterjedhet a szervezet távolabbi területeire – az agyra, az emésztőrendszerre, a bőrre, a nyálkahártyákra, az izmokra és a testüregekre – is.

 

A DIC-ben szenvedő beteg legalább három különböző területből vérzik. Nagyobb kiterjedésű, bőr alatti és izomszövetben keletkező vérömlenyek is előfordulhatnak. Gyakoriak az apró, gombostűfej nagyságú, pontszerű bőrvérzések (petechia) és a vérzéses bőrtünetek (purpura). Az injekció, infúzió, műtéti metszés stb. (szúrcsatornák) mentén szinte minden esetben bőrvérzések láthatók. A DIC tünete lehet rektális, vaginális vérzés. Szisztémás tünet lehet a vérnyomás csökkenése.

  

Mikor forduljon orvoshoz?

A fent leírt, súlyos vérzéses panaszok esetén sürgős kórházi ellátás szükséges, ezért ilyen esetben azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A DIC kiváltó okai

A véralvadás élettani folyamata során a szervezetben keletkező sérülés helyén alvadék jön létre, amely megakadályozza a nagyobb vérvesztést. A véralvadás normál élettani szabályozásához tartozik az is, hogy az alvadék csak ott alakuljon ki, ahol szükséges, és az érpálya egyéb helyein ne. Ha ebben a folyamatban zavar lép fel, akkor vagy fokozódik a véralvadás, és vérrögök jönnek létre (ez történik például mélyvénás trombózisban), vagy pedig csökken a véralvadás, aminek következtében vérzékenység alakul ki.

 

DIC-ben toxikus hatásra a véralvadást elősegítő faktorok jutnak be az erekbe, így egyszerre több helyen keletkeznek vérrögök. A szervezetben jelen lévő alvadási faktorok hamar felhasználódnak, mennyiségük gyorsan csökken, illetve rövid időn belül el is fogynak. Emiatt ún. felhasználódásos vérzékenység lép fel, és a beteg igen nagy mennyiségű vért veszít.

 

A DIC kialakulásának kockázata megnőhet az alábbi állapotokban:

 

  • üszögterhesség (mola hidatidóza): a méhlepény bolyhainak elfajulásával járó, heves fájdalommal és vérzéssel járó, ritka kórkép;
  • magzatelhalás: az elhalt magzati fehérjék (enzimek) anyai vérkeringésbe kerülése indítja el a kóros folyamatot;
  • méhen belüli és egyéb súlyos bakteriális fertőzések;
  • a vérképző rendszer egyes daganatai (leukémiák),
  • súlyos fejsérülés: koponyasérült betegeknél különösen veszélyes lehet az agyszövetből a vérkeringésbe kerülő véralvadást fokozó anyag;
  • prosztataműtét;
  • mérges kígyó marása;
  • műtét;
  • vérátömlesztés.

 

A DIC szövődményei 

A DIC súlyos komplikációkat okozhat. A kóros folyamat során keletkező vérrögök megakadályozhatják, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a létfontosságú szervekhez, ami például a vesék működésének leállásához, akár több szerv károsodásához is vezethet. További szövődményként léphet fel a végtagok oxigénhiánya, a stroke vagy az erős vérzés, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

  

A DIC diagnosztizálása

A kórisme felállítása a kórelőzmény és a vér laboratóriumi vizsgálatának eredménye alapján történik. A laboratóriumi tesztek elsősorban a vér alvadási paramétereire és a vérlemezkék számára vonatkoznak.

  

A DIC kezelése

Mivel a DIC életveszélyes állapot, intenzív osztályos ellátást igényel. Az ellátás során alapvető cél a súlyos vérzéses és trombózisos szövődmények kezelése, illetve az elsődleges ok megszüntetése. A jól megválasztott és időben megkezdett kezelés megállíthatja a DIC folyamatát. A választott terápia attól függ, hogy a DIC mely fázisában történt a folyamat észlelése, illetve mi a kiváltó ok.

 

A DIC megelőzése

A DIC kialakulásának megelőzésében leginkább a kiváltó alapbetegség kezelésének van fontos szerepe. Kismamáknak javasolt a várandósgondozáson való rendszeres részvétel, ugyanis a gondozás során számos hajlamosító tényező kiszűrhető.

 

DIC várandósság idején

A várandósság ideje alatt valamelyest megnövekszik a DIC kialakulásának kockázata. Ennek az a magyarázata, hogy a magzatvízben és a méhlepényben véralvadást elősegítő és azzal ellentétes hatású anyagok is találhatók, amelyek a véráramba jutva – bizonyos állapotok fennállása (például a várandós anya hasát vagy méhét ért sérülés, magzatelhalás, terhességi mérgezés, HELLP szindróma stb.) esetén – megindíthatják a DIC folyamatát.

KULCSSZAVAK
DIC  |   disszeminált intravaszkuláris koaguláció  |   vérrögképződés  |   vérzékenység  |   erős vérzés  |   nem szűnő vérzés  |   bőrvérzés  |   véralvadás  |   alvadási faktorok  |   trombózis  |   terhesség és DIC
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít