egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ebola (régebbi nevén ebolavírusos vérzéses láz) potenciálisan halálos kimenetelű fertőző betegség, amelyet az ebolavírus okoz. Az ebolavírus állatról emberre, vagy emberről emberre is átterjedhet vérrel vagy egyéb testnedvvel közvetlen érintkezés útján.

 

A vírus eredendően Afrikában, vadon élő állatokban – például denevérekben, majmokban, csimpánzokban és gorillákban – található meg. A megbetegedés rendkívül magas arányban, 50-90 százalékban halálos kimenetelű. Minél hamarabb jut megfelelő orvosi ellátáshoz a beteg, annál nagyobb az esélye a fertőzés túlélésének.

 

Az ebola főbb tünetei

Az ebola első jelei általában:

  • magas láz,
  • erős fejfájás,
  • ízületi- és izomfájdalmak,
  • izomgyengeség.

 

Ezt követi az esetek többségében:

 

A végső fázisban felléphet:

 

  • súlyos belső szervi és külső vérzések (véraláfutások, orrvérzés, nyálkahártyavérzés formájában),
  • sokszervi elégtelenség.

 

Az ebolás láz tünetei hirtelen jelentkeznek, 2–21 nap lappangási idő után. Az első tünetek jelentkezésekor a beteg már fertőzőképes.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha valaki ebolafertőzéssel érintett országból érkezik Magyarországra, és a fenti tüneteket tapasztalja magán, haladéktalanul értesítse telefonon háziorvosát, aki tájékoztatja a további teendőkről. Az orvossal való kapcsolatfelvétel azért is fontos, mert a fenti tünetek esetén nem csak az ebola-, de a kolera- vagy a maláriafertőzés lehetősége is felmerül.

 

A megfertőződés kockázata

A fertőzés veszélyének leginkább azok vannak kitéve, akik Afrikában élnek, vagy ott töltenek el egy bizonyos időszakot (pl. nyaralás). Az ebolavírussal fertőzöttek túlnyomó többsége Afrikában él, ahol több járványkitörésre is volt példa: legutóbb 2021-ben a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Guineában. A szubszaharai afrikai országokba látogató számára az óvintézkedések betartása mellett alacsony az ebolavírusnak való kitettség kockázata.

 

A fertőzés kockázata rendkívül alacsony – kivéve, ha közvetlen érintkezésre kerül sor fertőzött személy testnedveivel (pl. vér, nyál, vizelet, széklet, ondó). Realitása van például a megfertőződésnek, ha valaki szexuális kapcsolatot létesít ebolával fertőzött személlyel, akár több hónappal annak gyógyulása után. Veszélyeztetettnek számítanak az ebolás betegeket ápolók: a rokonok, egészségügyi dolgozók is.

 

Magyarországon rendkívül ritkán, csak behurcolt esetek fordulnak elő.

 

Az ebola diagnosztizálása

Az ebolafertőzés diagnosztizálása általában vérvizsgálattal történik, amelynek során kimutatják a vírus esetleges jelenlétét. A vírus kimutatható vizeletvizsgálattal, vagy torokból, orrból való mintavétellel is.

 

Az ebola kezelése

A diagnózis felállítása után a fertőzött személyt kórházba kell szállítani, ahol a többi betegtől elkülönítve, intenzívosztályos-ellátásban részesül. A kezelés alapvetően konzervatív terápiát jelent, azaz szorosan monitorozzák és támogatják az életfunkciókat, intravénás folyadékpótlásban és szükség esetén vérátömlesztésben részesítik.

 

Célzottan az ebolavírus ellen ható gyógyszerek a klinikai vizsgálatok fázisában vannak, jelenleg két hatékonynak bizonyuló kísérleti szer érhető el.

 

A felépülés után a betegek egy részénél a vírus a szervezetben maradhat, vagy szövődmények alakulhatnak ki, mint például fáradékonyság, gyakori fejfájás vagy izom- és ízületi fájdalmak.

 

Az ebola megelőzése

Az ebola állatról emberre, illetve emberről emberre is terjed; a megelőzés legjobb módja a fertőzött ember vagy állat testnedveivel való érintkezés elkerülése és a gyakori kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Fontos figyelembe venni, hogy az ebolavírus a testen kívül – például a ruházaton – még napokon keresztül fertőzőképes marad.

 

Afrikai országokban kerülni kell a nem megfelelően átsütött (hőkezelt) vadhúsok és a mosatlan (hámozatlan) gyümölcsök fogyasztását.

 

A fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg két ebolavírus elleni védőoltást engedélyeztek, mely a fertőzés szempontjából nagy kockázatnak kitett személyek részére javasolt, azonban az ebola elleni vakcinák Magyarországon nincsenek törzskönyvezve, így nem megvásárolhatók és külföldről sem behozhatók.

KULCSSZAVAK
vérzéses láz  |   ebola  |   egzotikus betegség  |   ebolavírus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít