egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A menstruáció egy természetes folyamat, ami az élettanilag termékeny korú nőket érinti.  A legtöbb nő havi vérzése során átlagosan 30-40 ml mennyiségű vért veszít. A túl nagy vérveszteséggel járó menstruáció (menorrhagia) az, amikor a menstruációs vérveszteség 80 ml vagy afeletti, a menstruáció egy hétnél tovább tart, vagy ha ez a két dolog egyszerre áll fenn.

 

A vérzés mennyiségét, térfogatát természetesen nem életszerű mérni és nem is szükséges. A rendszeresen menstruáló nők ismerik a saját ciklusukat és vérzésüket – látják és érzik, ha valami megváltozott a megszokotthoz képest (a vérzés erősebb, más színű vagy darabosabb, változott a menstruáció hossza stb.)

 

Az erős menstruációs vérzés főbb tünetei

A szubjektíven erősnek ítélt menstruáció viszonylag gyakori és a legtöbb esetben nem jelez kóros elváltozást. Problémát abban az esetben jelenthet, ha a vérveszteség mennyisége már veszélyezteti az egészséget, vagy befolyásolja a mindennapi tevékenységet.

 

Az erős menstruáció tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • a megszokottnál gyakrabban kell betétet vagy tampont cserélni (1-2 óránként, vagy gyakrabban), a menstruációs kelyhet a megszokottnál gyakrabban szükséges üríteni;
 • a nagy mennyiségű vérzés miatt kétféle higiéniai terméket kell egy időben használni (például tampont és betétet vagy menstruációs kelyhet és betétet);
 • a menstruáció 7 napnál tovább tart;
 • 2,5 cm-nél nagyobb (kb. pénzérményi) vérrögök ürülnek;
 • a túl erős vérzés miatt az ágynemű vagy a ruhák is vérfoltosak;
 • a menstruáció mindennapi tevékenységeket akadályoz (edzés, munkahelyi feladatok stb.);

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Nehéz meghatározni, hogy mi az a vérzésmennyiség, ami már kórosnak számít és kezelést igényel. A panaszait megfogalmazó nő sokszor találhatja szembe magát a problémája lekicsinylésével, hiszen a menstruációval járó kellemetlenségek „természetesnek tekintendők”.

 

Fontos azonban tudni, hogy a menstruációval természetes módon nem jár együtt olyan mennyiségű vérzés, ami akadályozza a mindennapi életet (és olyan fájdalommal sem, ami elviselhetetlen)!

 

Érdemes felkeresni az orvost, ha a vérzést már aggasztónak gondolja, vagy ha a menstruáció az utóbbi időben vált erőteljesebbé.

 

Ha az alábbiak közül egy vagy több tünet fennáll, feltétlenül ajánlott orvoshoz fordulni:

 

 

A területileg illetékes nőgyógyászati rendelő beutaló nélkül felkereshető. 

 

Az erős menstruációs vérzés lehetséges okai

Az erős menstruációs vérzést tapasztaló nők többségénél nem találnak szervi vagy hormonális rendellenességet – ciklusukat egyszerűen az erős vérzés jellemzi –, de bizonyos esetekben komoly betegség is okozhatja a bőséges és/vagy hosszantartó vérzést, ezért fontos a kivizsgálás.

 

Erős menstruációs vérzéssel járhatnak többek között az alábbi betegségek:

 

 

Bizonyos gyógyszerek, orvosi eszközök és étrend-kiegészítők mellékhatásaként is jelentkezhet erős menstruációs vérzés. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, „spirál”) felhelyezése utáni első 3-6 hónapban erősebb lehet a menstruáció, de 6 hónap eltelte után ismét a korábban megszokott vérzés, vagy akár csekélyebb mennyiség tapasztalható. Ha ez nem így történne, vagy akár erősödne a menstruáció, mindenképp konzultálni kell a szakorvossal. A végső megoldás az eszköz eltávolítása lehet.

 

Erős menstruációs vérzést okozhatnak a fentieken kívül még az alábbiak:

 

 • kemoterápia során használt gyógyszerek,
 • véralvadásgátló készítmények,
 • hormontartalmú készítmények,
 • bizonyos növényi étrend-kiegészítők (pl. ginzeng, ginkgo biloba, szója).

 

Az erős menstruációs vérzés diagnosztizálása

A menstruáció bármilyen változásával kapcsolatban érdemes kikérni az orvos véleményét, különösen, ha egyéb tünetek is társulnak hozzá. Az orvos alapos mérlegelés után dönt arról, milyen további vizsgálatokra, gyógyszerekre, kezelésekre lehet szükség.

 

Az erős menstruációs vérzés esetén ajánlott elvégzendő vizsgálatok az alábbiak lehetnek: (A szükségesség megítélése azonban orvosi kompetencia, és az adott esettől függ!)

 

 

Az évente esedékes nőgyógyászati szűrővizsgálat is jó lehetőség arra, hogy bármilyen tünetről, kérdésről beszéljen orvosával. Ne hallgassa el, ha panasza vagy kérdése van, hiszen megnyugtató válaszokat, illetve szükség esetén mielőbb szakszerű segítséget kaphat.

 

Az erős menstruációs vérzés kezelése

Az erős menstruációs vérzés kezelése függ az erős vérzés okától, az általános egészségi állapottól, a vérzés okozta szövődményektől és attól, hogy milyen mértékben befolyásolja az erős vérzés a mindennapi életet. A kezelés típusa igen széles spektrumon mozog – vannak esetek, melyek egyáltalán nem igényelnek kezelést, súlyos esetben (pl. nőgyógyászati daganat) viszont akár a méh eltávolítására lehet szükség.

 

Az erős menstruációs vérzés kezelése az alábbiakat foglalhatja magába:

 

 • nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) (pl. ibuprofen) csökkenthetik a vérveszteséget enyhe esetben;
 • hormonterápia, amennyiben az erős vérzés oka hormonális zavar;
 • fogamzásgátló tabletta – csökkentheti a vérzés mennyiségét és rendezi a ciklust;

 

Kapcsolódó tartalmaink

 

Termékenység

Női nemi szervek

Szexuális egészség

Menstruáció

 

KULCSSZAVAK
menstruáció  |   menstruációs ciklus  |   havi vérzés  |   menstruáció zavarai  |   ciklus  |   menorrhagia  |   túl erős menstruáció  |   bő vérzés  |   bő menstruáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít