egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az étrendkiegészítők (táplálékkiegészítők) célja azon tápanyagok és ásványi anyagok pótlása, amelyekhez étkezéssel vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni, vagy a táplálkozás útján nem lehet elégséges mértékben bevinni. Az étrendkiegészítők továbbá fontos szerepet tölthetnek be egyes speciális étrendek, illetve betegségek esetében is.

 

Az étrendkiegészítők jogi szabályozása miatt ezen termékek minősége és hatékonysága olykor igen változó. Ráadásul ezen termékek hatóanyag-koncentrációja is igen változatos, ami megnehezíti a termékek közötti eligazodást.

 

Lásd még: Gyógyszer vagy étrendkiegészítő

 

Az étrendkiegészítők típusai

Az étrendkiegészítők közé számos termékcsoport tartozik, melyek a teljesség igénye nélkül az alábbiak.

 

Vitaminok

A vitaminok egy részét a szervezet saját maga is elő tudja állítani (nem esszenciálisak), de vannak olyan vitaminok is, amelyeket viszont táplálkozással kell bevinni (esszenciálisak). A vitaminok fontos szerepet töltenek be a szervezet legkülönfélébb folyamataiban, így például a növekedésben, energiatermelésben, idegi működésben vagy emésztésben. A vitaminoknak két fő csoportját különböztetjük meg.

 

Zsíroldékony vitaminok: ezek a vitaminok zsírban oldódva raktározódnak a szervezetben, így a mértéktelen bevitelük túlfogyasztáshoz vezethet. Ilyenek az A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin és a K-vitamin.

 

Vízoldékony vitaminok: ezek a vitaminok vízben oldódnak, és a feleslegben bevitt vitaminmennyiség a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Ilyen vitaminok például a C-vitamin és B-vitaminok.

 

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan szervetlen anyagok, amelyek a szervezet számtalan funkciójában vesznek részt, mint például a csontok felépítésében vagy a folyadékháztartás, a szívműködés és az idegrendszer egészséges működésének fenntartásában (pl. kalcium, nátrium).

 

Növényi hatóanyagok

Olyan növényekből készült készítmények, amelyek valamilyen biológiai hatással rendelkező hatóanyagot tartalmaznak. Lásd még: Hagyományos növényi gyógyszerek

 

Étrendkiegészítő keverékek

Az étrendkiegészítő keverékek nem kifejezetten egy vitamin, ásványi anyag vagy egyéb biológiailag aktív vegyületet tartalmazó készítmények, hanem ezek valamilyen keveréke.

 

Kinek van szüksége táplálékkiegészítőkre?

Egészséges felnőtt számára a megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott étrend és életmód elegendő ahhoz, hogy fedezze a szükséges fehérje, zsír és szénhidrát mennyiségét. Ez a legtöbb vitaminra és ásványi anyagra is igaz, azonban akadnak kivételek, mint például a D-vitamin, amihez a szervezet az őszi-téli hónapokban szinte csakis valamilyen étrend-kiegészítő útján tud megfelelő mennyiségben hozzájutni.

 

Az ilyen esetektől eltekintve az étrend-kiegészítők szedése nem létszükséglet – azonban vannak olyan speciális diéták vagy életmódok (pl.: stresszes életmód, folyamatos éjszakázás, nehéz fizikai munka stb.), amikor az étrend-kiegészítők erősen hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez.

 

Az étrend-kiegészítők szedése többek között az alábbi esetekben megfontolandó:

 

 

Lásd még: Vegetáriánus és vegán étrend

 

Az étrendkiegészítők negatívumai

Az étrendkiegészítők szedésének lehetnek nem kívánt hatásai is, amelyek az alábbiak.

 

Lehetséges kölcsönhatások: a szedett táplálékkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más ételekkel, egymással, illetve a szedett gyógyszerekkel is. A kölcsönhatások eredményeképpen a két hatóanyag erősítheti vagy gyengítheti egymás hatását, de előfordulhat, hogy együttesen más, nem várt mellékhatáshoz vezetnek.

 

Lásd még: Gyógyszerkölcsönhatások

 

Magas dózis esetén toxikussá válhatnak: az étrendkiegészítőkben található vitaminok, ásványi anyagok és növényi hatóanyagok esetén van egy mennyiség, amely fölött a hatóanyag az egészségre káros, mérgező lehet.

 

Mellékhatások: bizonyos étrendkiegészítők akár a javasolt dózis mellett is kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak – ilyen például a vaskészítmények esetében az emésztési zavarok. Különösen növényi termékek esetén, akár allergiás (túlérzékenységi) reakciók is előfordulhatnak. Az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt – különösen akkor, ha gyógyszeres terápia alatt áll -, minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét! Ezzel elkerülheti nemcsak a felesleges vásárlást, hanem az esetleges negatív következményeket is.

 

Fentieken túl, mivel az étrendkiegészítők nem állnak olyan szigorú szabályozás alatt, mint a gyógyszerek, sok esetben megkérdőjelezhető lehet a hatóanyagtartalmuk és minőségük. Előfordul, hogy bizonyos készítmények egyenesen más hatóanyagot tartalmaznak, vagy nem olyan mennyiségben, mint a ráírt mennyiség. Ezeket a készítményeket a hatóságok igyekeznek ellenőrizni. Ezért érdemes gyógyszernek minősített táplálékkiegészítőket vásárolni, mivel ezek ugyanolyan bevizsgáláson mennek át a forgalomba hozataluk előtt, mint a gyógyszerek.

 

Lásd még: Gyógyszerek forgalomba hozatala

 

Fontos! Az étrendkiegészítők szedése mellett változatlanul fontos a megfelelő étrend tartása, ismert betegség esetén pedig a gyógyszeres kezelés folytatása! 

KULCSSZAVAK
vitamin  |   táplálékkiegészítő  |   ásványi anyag  |   gyógynövény  |   diéta  |   étrend  |   egészségmegőrzés  |   étrendkiegészítő  |   táplálékkiegészítők  |   étrendkiegészítők
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít