egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az enterális láz (más néven hastífusz) a Salmonella typhi baktérium által okozott betegség, amely általában a baktériummal szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása révén terjed. 

 

A szalmonella fertőzés a világ azon részein a leggyakoribb, ahol rossz a higiénia és korlátozott a tiszta ivóvízhez való hozzáférés lehetősége. A hastífusz – megfelelő kezelés nélkül – életveszélyessé válhat.

 

Az enterális láz főbb tünetei

A tünetek általában fokozatosan, a fertőzést követően, 1-3 hét elteltével alakulnak ki, az alábbiak szerint:

 

 

Gyomortájékon általában megfigyelhető a has duzzanata, amit máj- és/vagy lépmegnagyobbodás is kísérhet.

 

A fertőzés okozta tünetegyüttes – különösen a tartós hasmenés és a magas láz – könnyedén a beteg kiszáradásához vezethet, ami önmagában is veszélyes állapot. Súlyos esetben tudatzavar, delírium is kialakulhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a felsorolt tünetek közül legalább három egyidejű megjelenését tapasztalja – különösen ha nemrégiben fertőzésveszélyes területen járt – forduljon háziorvosához, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatok megszervezéséről!

 

Külföldi utazás esetén fertőzésveszélyes területeknek számítanak India, Afrika, Ázsia, valamint Dél- és Közép-Amerika bizonyos országai, illetve a Közel-Kelet egyes régiói.

 

A betegség kiváltó oka

A hastífuszt a Salmonella typhi nevű baktérium okozza, ami szennyezett víz és élelmiszerek elfogyasztásával terjed. Az ivóvízen, élelmiszereken túl használati tárgyak, kilincsek, csapok, WC-k, evőeszközök, játékok is fertőződhetnek a hastífusz baktériumaival.

 

A bakteriális szennyeződés – az esetek túlnyomó többségében – fertőzött széklet, illetve vizelet közvetítésével kerül a vízbe.

 

Lásd még: Szalmonella fertőzés

 

Az enterális láz lehetséges szövődményei

Kezelés nélkül a hastífusz életveszélyessé súlyosbodhat. Súlyos esetekben a fertőzés szövődményeként előfordulhat bélvérzés vagy a bélfal átlyukadása (perforációja). Ezek a szövődmények általában a betegség harmadik hetében alakulnak ki.

 

A kiszivárgó béltartalom súlyos hasi fájdalmat, hányingert, hányást és fertőzést (hashártyagyulladás és vérmérgezés) okozhat. Ezért ezek az életveszélyes szövődmények azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

 

Egyéb, kevésbé gyakori szövődmények:

 

 

Kezelés nélkül a betegség szövődményei életveszélyessé válhatnak.

 

Az enterális láz diagnosztizálása

A betegség gyanúja a tünetek és az utazási előzmények alapján is megállapítható. A diagnózis igazolásához a tüneteket mutató személy vizeletének, székletének és vérének laboratóriumi vizsgálatával a Salmonella typhi baktériumok kimutathatók.

 

Az enterális láz kezelése

A kezelés magában foglalja a kellő mértékű folyadékpótlást (rehidratálás) és az orvos által előírt antibiotikum terápia alkalmazását. A történelem során – főképp a háborús, harctéri higiénés viszonyok közepette – rettegett és többnyire végzetes hastífusz az alkalmazott antibiotikum-terápiának köszönhetően ma már gyorsan és általában maradandó károsodás nélkül gyógyítható.

 

Az enterális láz megelőzése

Ha azokban a fejlődő országokban jár, ahol a hastífusz napjainkban sem ritka, mindenképp tanácsos csökkenteni a fertőzés kockázatát:

 

  • kizárólag főtt, vagy hámozott ételek, illetve palackozott víz fogyasztásával;
  • a saláták és pasztőrözetlen tejtermékek fogyasztásának kerülésével;
  • rendszeresen és alapos kézmosással – különösen WC-használat után és étkezés előtt.

 

A hastífusz ellen védőoltással is lehet védekezni, mely Magyarországon főleg azon munkavállalók számára javasolt, akik kapcsolatba kerülnek a szennyvízzel (pl.: csatornamunkások, laboratóriumi dolgozók stb.) vagy fertőzött területre utaznak.

 

Lásd még:

KULCSSZAVAK
tífusz  |   enterális láz  |   hastífusz  |   Salmonella typhi  |   szennyezett víz  |   bélvérzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít