egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az erythromelalgia nagyon ritka betegség, amely elsősorban a lábakat, ritkán a kezeket, karokat, arcot, fület érinti. Tünete az erős és égő fájdalom, valamint intenzív bőrpír viszketéssel.

 

Az erythromelalgia tünetei bármely életkorban elkezdődhetnek, akár gyermekkorban, akár felnőttkorban. A betegség latinul 3 szótöredékből áll, és a betegség tüneteiből ered: erythro = piros; mel = végtag; algia = fájdalom.

 

Az erythromelalgia kiváltói tényezői

Az erythromelalgia hátterében a végtagok ereinek és idegeinek rendellenessége áll. A szabályozás megváltozása miatt a kiserek átmérője hol szűkebb, hol tágabb, ezért megváltozik a végtagok vérellátása. Két formáját különböztetjük meg: elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) erythromelalgia.

 

A másodlagos forma kiváltó okai lehetnek a következők:

 

 

Az erythromelalgia tünetei

Az erythromelalgia általában enyhe betegség, de nagyon súlyos forma is kialakulhat, amely folyamatos fájdalmat okoz, és befolyásolhatja a beteg életminőségét, akadályozhatja a gyaloglást, állást vagy más tevékenységeket. Meleg időben a panaszok fokozódhatnak. A fellángolás gyakran enyhe viszketéssel kezdődik, ami fokozatosan égő fájdalommá alakul át. A fájdalom és a láb vagy a kéz (ritkábban arc) bőrének vörössége akár több óráig is eltarthat, és gyakrabban jelentkezik az esti órákban vagy éjjel. A fájdalmas terület vörös, duzzadt és meleg tapintatú, enyhíti a fájó terület lehűtése vagy megemelése.

 

Egyéb kísérő tünetek lehetnek még:

 

  • az érintett testrész duzzanata,
  • izzadás az érintett területen,
  • lilás elszíneződés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent leírt tüneteket tapasztalja végtagjain vagy az arcán, keresse fel háziorvosát, mert a betegség tünetei enyhíthetők.

 

Az erythromelalgia diagnosztizálása

Az anamnézis felvétele és az alapos fizikális vizsgálat, majd a laboreredmények áttekintése után lényeges kizárni a fent említett okokat. A tünetek gyakran csak este vagy éjjel jelentkeznek, ami megnehezíti a diagnózis felállítását, ezért ilyenkor érdemes lefényképezni az érintett végtagot. Orvosa provokációs teszteket is alkalmazhat – például meleg vizet enged a végtagra –, amivel kiváltja a rohamot.

 

Az erythromelalgia kezelése

A betegségnek nincs specifikus kezelése. Másodlagos erythromelalgiában az alapbetegséget szükséges kezelni. A kezelésnek lépcsőzetesnek kell lennie, ami nem farmakológiai (gyógyszeres) megközelítéssel kezdődik, ezt követi a helyi gyógyszerek alkalmazása, a szájon át szedett gyógyszerek, majd a rehabilitációs programok, szélsőséges esetben műtét. A betegek tapasztalatai alapján a terület kíméletes hűtése, valamint az érintett terület megemelése segít a tünetek csillapításában.

 

Ha erythromelalgiában szenved, laza ruházat viselése javasolt. A szoba állandó hőmérsékleten tartása hasznos lehet. Kerülje a megerőltető mozgást vagy a túlöltözködést, túlmelegedést. Az alkohol súlyosbíthatja a tüneteket. Hideg víz hosszú ideig történő használata nem ajánlott (pl. jeges fürdő), mivel szövetkárosodást és fekélyeket okozhat.

 

Egyéb kezelések lehetnek a következők:

 

 

Műtét akkor kerül szóba, ha más kezelés nem nyújt enyhülést. A szimpatektómiának nevezett műtét során az idegvégződéseket átvágják, amelyek fájdalomjeleket közvetítenek. Azonban ennek a műtétnek súlyos szövődményei lehetnek (pl. idegkárosodás, vérzés, fertőzés), ezért a műtétet a lehető legritkább esetben alkalmazzák.

 

Az erythromelalgia megelőzése

A betegséget nem lehet megelőzni, csak a tüneteket lehet enyhíteni a fent leírt módszerekkel.

 

KULCSSZAVAK
végtagfájdalom  |   égő fájdalom  |   bőrpír  |   bőrviszketés  |   kivörösödött bőr  |   vérellátás  |   idegrendszer  |   neuropátia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít