egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben hirdette meg első alkalommal az Európai Védőoltási Hét programját, hogy felhívja a figyelmet az immunizálás fontosságára a fertőző betegségek megelőzése és az élet védelmének érdekében.

 

A rendezvénysorozat azóta kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött: ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott közegészségügyi kampány a szervezet Európai Régiójában. A vakcinákkal kapcsolatos üzeneteket a WHO elsősorban tájékoztató kampányok, interjúk, technikai találkozók, szakértői viták, televíziós műsorok és tudományos konferenciák segítségével adja át a tagállamokban.

 

A védőoltások szerepe létfontosságú

Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy mindenkinek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. A védőoltások elérhetősége alapvető része az egészséghez való jognak, ezért fontos, hogy a világ minden táján minden ember könnyen hozzájuthasson a szükséges vakcinákhoz.

 

A legtöbb védőoltás hatalmas hasznot jelent a társadalom számára, miközben előállítási költségük alacsony. A rendszeres védőoltások életét mentenek: megóvnak a betegségektől és az életre szóló rokkantságtól, illetve fokozzák az egészségügyi rendszerek hatékonyságát, mivel az immunizálás megelőzi a betegséget vagy – egyes esetekben – jelentősen csökkenti a betegség lefolyásának súlyosságát. Sok megbetegedés ellen – rubeola, tetanusz, mumpsz – nem létezik gyógyszer, ellenük csak az oltás adhat megfelelő védettséget.

 

A hatékony oltási programoknak köszönhetően az ipari országokban élő emberek többsége soha nem tapasztalta meg a védőoltással megelőzhető betegségek által okozott járványok pusztítását. A gyermekkori védőoltásokkal megelőzött betegségek annyira ritkává váltak, hogy sokan azt feltételezték, hogy már nincs is rájuk szükség; ennek következtében Európában újra terjedni kezdtek a védőoltással megelőzhető betegségek, mint például a kanyaró.

 

Védőoltások gyermekeknek

A gyermekek oltását oltási naptár alapján végzik, vagyis az egyes oltások meghatározott életkorokban adandók. A hazánkban kötelező védőoltásokat két fő csoportba oszthatjuk az oltási naptárnak megfelelően: a folyamatos oltásokat a gyermek életkorához kötötten háziorvosa, a kampányoltásokat az adott évfolyamba járó gyermekek iskolaorvosa adja be. Az oltások megtörténtének igazolását az Egészségügyi könyv védőoltási adatlapján kell rögzíteni.

 

Kötelező védőoltások:

A Magyarországon hatályos jogszabályoknak megfelelően bizonyos betegségek ellen minden gyermeket kötelező megelőző immunizációban kell részesíteni:

 

 • újszülött korban – BCG (Bacillus Calmette-Guérin) oltás a tuberkulózis legsúlyosabb formái ellen;
 • 13 és 16 hónaposan (2019-től kötelező) – bárányhimlő elleni oltás;

Szabadon választható védőoltások:

Ma már több olyan oltás is létezik, melyek nem kötelezők, de a szülők egyéni mérlegelés alapján (vagy gyermekorvos javaslatára) kérhetik a beadását. Ezek többnyire térítésköteles oltóanyagok, de vannak köztük támogatott, illetve térítésmentesen igényelhetők is:

 

 • rotavírus elleni, szájon keresztül beadandó vakcina;
 • a meningococcus baktériumtörzsek okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcina;

 

Védőoltások felnőtteknek

A védőoltásokat a közvélemény kizárólag a gyermekek védelmét szolgáló beavatkozásként tartja számon, és csak kevésbé közismert, hogy a felnőtteket veszélyeztető fertőzések jó részével szemben is van hatásos védőoltás. Idősebb korban sok betegség súlyosabb következményekkel járhat, ezért a WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 százalékát tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen.

 

Felnőttek számára elérhető védőoltások az alábbiak:

 

 • pneumococcus elleni védőoltás javasolt minden olyan esetben, amikor az influenza elleni oltás is javasolt;
 • hepatitis A elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozóknak javasolt;
 • hepatitis B elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozóknak javasolt;
 • kullancsencephalitis elleni védőoltás a gyakori természetjáróknak, erdőkben és mezőgazdaságban dolgozóknak javasolt;
 • veszettség elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozók számára;
 • HPV elleni védőoltás bármilyen életkorban, férfiak számára is javasolt(!);
 • bárányhimlő elleni védőoltás különösen várandós nők esetén javasolt, ha gyermekkorban nem kaptak oltást;
 • hastífusz elleni védőoltás a kockázati csoportokba tartozóknak és járványos területre utazóknak;

 

Bizonyos esetekben nem dönthető el biztonsággal, hogy az aktuális egészségügyi állapot vagy a korábbi védőoltási reakciók miatt az adott vakcina beadható-e biztonsággal. Ilyenkor egyéni védőoltás szaktanácsadáshoz fordulhat. Ilyen egészségügyi állapotok közé tartozik a HIV-fertőzés, a léphiány, a szerzett vagy veleszületett immunhiányos állapotok és a koraszülöttség.

 

A nemzetközi utazásokhoz kötött védőoltásokról és a várandósság alatti oltásokról külön cikkben olvashat bővebben. Emellett hazánkban ingyenesen igénybe vehetők a gyermekkori, a foglalkozáshoz kötött, valamint a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások, továbbá a COVID-19 elleni védőoltások. Mindezek mellett a meghatározott kockázati csoportok számára egyéb ingyenesen igénybe vehető védőoltások is elérhetők.

 

KULCSSZAVAK
védőoltás  |   immunizálás  |   vakcina  |   mRNS-vakcina  |   vírusvektor-vakcina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít