egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízhez való hozzáférés az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által megnevezett emberi alapjogok között szerepel. Az ivóvíz folyamatos biztosítása egyes területeken azonban már most is kihívást jelent – a klímaváltozással összefüggő vízhiányos időszakok gyakoribbá válása miatt pedig a probléma feltehetően egyre nagyobb területeket érint a jövőben.

 

Az ivóvízellátás legbiztonságosabb módja a közműves vízellátás, amely fogyasztása alkalmas minőségű vizet biztosít a lakosság számára (lásd még: Ivóvízbiztonság). A háztartások azonban vízellátásuk mindössze 3-3%-át fordítják ivásra és főzésre, így az egyéb célú vízfogyasztás más forrásból történő fedezése jelentősen csökkentené a közműrendszer terheltségét. Ennek régóta ismert és alkalmazott módja az esővíz összegyűjtése.

 

Hazánkban az összegyűjtött esővizet elsősorban locsolásra, esetenként WC-öblítésre használják, de felhasználható egyéb háztartási célra is (pl. mosás, medencék feltöltése, autómosás, melegvízrendszerek ellátása, épületek szellőzőrendszereinek nedvesítése, tűzivíz). Megfelelő kezeléssel és körültekintéssel szerepe lehet a közműves ivóvízellátáshoz hozzá nem férő lakosság egyéb háztartási célú vízellátásában is.

 

Az esővízgyűjtés szabályozása Magyarországon

Magyarországon alapvetően nem tiltott a csapadékvíz felhasználása sem háztartási célra, sem ivóvízként. Bár tiltás nem vonatkozik rá, de ivásra és ételkészítésre való felhasználása nem javasolt az esővíz minőségének változékonysága és a rendszeres kontroll hiánya miatt. Egyéb háztartási célú felhasználás elfogadható a népegészségügyi szerv hozzájárulása mellett (melynek során megállapítják, hogy az esővíz adott célból való felhasználása jelent-e kockázatot a felhasználók egészségére). Ebben az esetben a minőségi- és ellenőrzési követelményeket a népegészségügyi szerv állapíthatja meg.

 

Az ivóvízre és ivóvíz-előállításra vonatkozó szabályozások Magyarországon az alábbiak:

 

  • 5/2023 (I. 12.) Kormányrendelet, mely az ivóvízminőség szabályozásáról és az ellenőrzés rendjéről szóló előírásokat tartalmazza;
  • 147/2010. (IV. 29.) Kormányrendelet, mely a saját célú ivóvízműből történő vízellátásra a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokat tartalmazza.

 

A csapadékvíz minősége Magyarországon

Az esővizek minőségét számos tanulmányban vizsgálták, melyek alapján a minősége területtől és évszaktól függően is nagyon változó lehet; elsősorban a környéktől és az ott végzett tevékenységektől (pl. ipari kibocsátás), a levegőminőségtől, valamint a gyűjtő- és tárolórendszer kialakításától függ.

 

Az esővíz szennyeződését okozó tényezők az alábbiak lehetnek:

 

  • mikrobiológiai kórokozók: a környezetben található baktériumok, vírusok, egyéb egysejtűek könnyen belekerülhetnek;
  • a levegő szennyezettsége: nehézfémek, nitrogén-oxidok, kén-oxidok az esővizet is szennyezik;
  • szennyeződés a begyűjtés során: a tetőn végigcsorgó esővíz alacsony pH-ja (<6,5) miatt korrozív a szerkezeti anyagokra, szennyezőanyagokat moshat le, oldhat ki belőlük;
  • szennyeződés a tárolás során: állatok ürüléke, esővíztartályba fulladó állatok és rovarok, az esővíztartályból szennyező- és káros vegyi anyagok kioldódása.

 

A csapadékvízhasználat egészségügyi kockázatai

Az esővízfelhasználással összefüggő felismert megbetegedések viszonylag ritkák. Az egyes rendszereket kevesen használják, így a megbetegedések is kevés embert érintenek, ezért a tényleges előfordulás jellemzően alul- vagy egyáltalán nem jelentett.

 

Az esővíz mikrobiológiai szennyeződéseinek kockázatértékelése során az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

 

  • a humán megbetegedést okozó kórokozók kisebb arányban találhatók meg az esővízgyűjtés szempontjából kockázatot jelentő kisállatok és madarak ürülékében;
  • a fertőzéshez 1-10 vírusrészecske vagy protozoa (egysejtű) szervezet elegendő, míg baktériumok esetében 1000-100 000 is szükséges lehet.

 

Megjegyzendő, hogy az esővíz rendszeres fogyasztása esetén a jelenlévő kórokozókkal szemben bizonyos fokú immunitás is kialakulhat, és az immunis emberek esetében nagyobb dózisú szennyezés esetén alakul csak ki megbetegedés, vagy a megbetegedéseket enyhe tünetekkel vészelik át.

 

Az esővíz kémiai szennyeződéseinek kockázatértékelése és csökkentése során az alábbiakat érdemes figyelembe venni.

 

  • Külső forrásból származó: a tulajdonos, felhasználó hatáskörén kívül eső – pl. közlekedésből, ipari szennyezésből vagy kibocsátásból, mezőgazdasági tevékenységből eredő – szennyezés. Kockázatcsökkentő beavatkozások bevezetése csak országos szinten, központilag lehetséges (pl. az ipari kibocsátások szigorúbb ellenőrzése, a peszticidhasználat ellenőrzése és szabályozása stb.).
  • Belső forrásból származó: a tulajdonos által befolyásolható kockázatok (pl. a tetőszerkezet kialakítása és a tető-, az eresz-, a csövek- és a tartály anyaga, fűtési rendszerek égéstermékei stb.).

 

Esővízgyűjtő-rendszerek kialakítása és üzemeltetése

A legtöbb esetben az esővízgyűjtő-rendszer telepítése – tetővízgyűjtőfelület, ereszcsatorna, csővezeték és esővíztartály(ok) – viszonylag egyszerűen kivitelezhető. A tervezéshez és a kivitelezéshez viszont mindenképpen szakképzett vállalkozó felkeresése javasolt! A fizikai- és kémiai kockázatok kezelése technikailag egyszerűbb, az esővíz mikrobiológiai védelme bonyolultabb folyamat. Az üzembe helyezett esővízgyűjtő-rendszereket, hasonlóan minden közműves és egyedi vízellátási módhoz, rendszeresen szükséges ellenőrizni. Az ellenőrzés elsősorban az egyes elemek szemrevételezését jelenti, ezt támogatják szükség esetén a laboratóriumi vizsgálatok.

 

Fontos! Az esővízgyűjtő-rendszer semmilyen módon nem köthető össze a közműves ivóvízhálózattal. Az összekötés még a visszaáramlást gátló eszközök beépítésével sem megengedett.

 

Kapcsolódó tartalom:

Bátran ihatjuk a csapvizet

 

KULCSSZAVAK
esővíz  |   esővízgyűjtés  |   ivóvíz  |   víz  |   közmű  |   vízgyűjtés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít