egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az élelmiszerekben alkalmazott magas mennyiségű hozzáadott cukor több betegség – például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás – kialakulásában jól ismert rizikótényező. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján ideális, ha a napi energiabevitel kevesebb mint 5%-a származik cukorból. Így megjelentek és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mesterséges édesítőszerek, melyek cukor (és kalóriák) nélkül is képesek megadni az ember számára oly csábító édes ízt.

 

A mesterséges édesítőszerek engedélyezése és forgalomba kerülése szigorú kritériumokhoz kötött; az egyes édesítőszerek ún. „elfogadható napi beviteli értékekét” az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) határozza meg. Az édesítőszereket megjelenésük óta számos betegség kialakulásának emelkedett kockázatával hozták már összefüggésbe a cukorhoz hasonlóan (cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok stb).

 

Jelenleg azonban nincs olyan mennyiségű tudományos eredmény, amely minden kétséget kizáróan bizonyítaná a mesterséges édesítőszerek egészségre kifejtett káros hatását. A terület élénken kutatott: megerősítő és cáfoló tanulmányok folyamatosan jelennek meg.

A cukorfogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól bővebben itt olvashat.

Az édesítőszerekről bővebben itt olvashat.

 

Az édesítőszerek és a rák kockázata

Egy új, 2023-as összefoglaló közlemény (Sofia Pavanello et al.) 18 olyan tanulmány eredményeit összegzi, amelyek a különböző édesítőszerek fogyasztása és a daganatos megbetegedések kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálják. A 18 vizsgált tanulmány közül 11 egyáltalán nem talált összefüggést az édesítőszerek és a daganatos megbetegedések között, hat tanulmány emelkedett kockázati arányt (HR, hazard ratio) írt le, egy tanulmány pedig csak bizonyos részpopuláció (cukorbetegek) esetén talált szignifikáns összefüggést.

 

Egy 2012-ben publikált tanulmány statisztikái alapján a hetente legalább egy adag diétás üdítőitalt fogyasztók körében emelkedett a leukémia (HR: 1,42); a non-Hodgkin limfóma (HR: 1,31; csak férfiak esetén) és a mielóma multiplex (HR: 2,02; csak férfiak esetén) kockázata. Ugyanebben a tanulmányban aszpartámot fogyasztók esetén emelkedett a non-Hodgkin limfóma (HR: 1,64, csak férfiak esetén) és a mielóma multiplex (HR: 3,36, csak férfiak esetén) kockázata.

 

Ezeket a kockázatokat azonban csak részben erősítette meg egy későbbi, 2014-ben publikált kutatás. Ebben nem találtak összefüggést az édesítőszer-tartalmú szénsavas italok fogyasztása és a daganatok kialakulása között, viszont az aszpartám közepes mértékű fogyasztása emelte a kockázatot.

 

Egy további tanulmány eredményei alapján nagy mennyiségű (minimum 100 g/nap) édesítőszer fogyasztása esetén enyhén emelkedett a máj rosszindulatú daganatainak kockázata (HR: 1,06). Egy későbbi tanulmányban a májdaganatok kockázata szintén emelkedett volt (HR: 1,13) a diétás italokat fogyasztók esetén a nem-fogyasztókhoz képest. Ez az emelkedett kockázat azonban csak a cukorbetegséggel diagnosztizált személyekre és az első követési időszakra (<12 év) korlátozódott.

 

Az elhízással nem összefüggő daganattípusok (azaz a hasnyálmirigy-, vastagbél-, emlő-, méhtest-, vese-, petefészek-, máj- és pajzsmirigydaganat, mielóma multiplex és meningiomák) esetében szintén emelkedett a kockázat azoknál, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak mesterséges édesítőszert (HR: 1,23).

 

Egy 2019-ben publikált tanulmány növekedett prosztatarák kockázatot írt le (HR: 1,33). Ugyanezt a tanulmányt később újra elemezték, a kockázatokat pedig az édesítőszerek típusaiként külön is értékelték: az aszpartám és az acesulfam K esetén emelkedett daganatkockázatot találtak (HR: 1,13-1,15), de nem találtak összefüggést pl. a szukralóz bevitelével. A magas aszpartámbevitel az emlődaganat (HR: 1,22) és az elhízással összefüggő daganattípusok (HR: 1,15) emelkedett kockázatával volt összefüggésbe hozható, de a prosztatarák kockázatát önmagában nem növelte.

 

Összességében elmondható, hogy a vizsgált tanulmányok eredményei ellentmondásosak, így fenntartásokkal és kritikusan érdemes fogadni őket. A tanulmányok bizonyos daganattípusok és az édesítőszerek között jellemzően alacsony szintű összefüggést mutatnak. Az eredmények gyakran alig vagy egyáltalán nem voltak szignifikánsak, illetve gyakran nem erősítették meg a későbbi tanulmányok. A legfrissebb metaanalízisek (vagyis több tanulmány eredményeit összesítő „óriás-tanulmányok”) általánosan megerősítik azt az állítást, hogy az édesítőszerek nem rendelkeznek sem egyértelmű genotoxikus (mutagén, mutációt okozó), sem karcinogén (rákkeltő) hatással.

 

Az édesítőszerek és a 2-es típusú diabétesz

Számos állatokon végzett kísérlet vizsgálta már, hogy a mesterséges édesítőszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintet és az inzulinválaszt. Ezek az eredmények azonban nehezen vonatkoztathatók az emberi szervezetre, az embereken végzett kutatások eredményei pedig ebben az esetben is gyakran ellentmondásosak.

 

Néhány tanulmány ugyan mutatott összefüggést a mesterségesen édesített italok fogyasztása és a testsúlygyarapodás, az anyagcserezavarok és a 2-es típusú diabétesz kockázatának növekedése között: ezek alapján bizonyos édesítőszerek (pl. aszpartám, szukralóz) fogyasztása emeli az inzulinszintet, míg mások (pl. stevia) nincsenek rá hatással.

 

Olyan eredményt is közöltek, amely szerint a szukralóz csak akkor befolyásolta a glükóz-anyagcserét, ha szénhidrátokkal együtt fogyasztották, önmagában viszont nem.

 

Ahogy a daganatkeltő hatás esetén, itt is jellemző, hogy a legtöbb tanulmányban közölt hatás nem szignifikáns, vagy igen alacsony mértékű összefüggést mutat a mesterséges édesítőszerek glükóz- és inzulinszintre kifejtett hatásáról. Amikor átfogóan értékelik ezeket a tanulmányokat metaanalízisek formájában, az összesített adatok azt sugallják, hogy a mesterséges édesítőszerek nem befolyásolják jelentősen az inzulinszintet. A jelenleg rendelkezésre álló adatok tehát nem erősítik meg sem azt, hogy a mesterséges édesítőszerek csökkentenék a 2-es típusú diabétesz kockázatát, sem azt, hogy emelik.

 

Édesítőszerek és a szív- és érrendszeri betegségek

A mesterséges édesítőszerek szív- és érrendszerre kifejtett negatív hatásait már számos kísérleti rendszerben vizsgálták, az emberi tanulmányokból származó adatok azonban korlátozottak. Korábban találtak összefüggést a mesterséges édesítőszerek fogyasztása és a testsúly növekedése, a magas vérnyomás, a gyulladás és az érfunkció zavarai között. Ezeknek a tanulmányoknak többsége negatív hatásokat sugall, kevés a semleges vagy kedvező eredményeket közlő tanulmány.

 

Egy új, 2022-es tanulmány (Charlotte Debras et al.) szerint a mesterséges édesítőszerek (különösen az aszpartám, az aceszulfám-kálium és a szukralóz) kapcsolatba hozhatók a szív- és érrendszeri, valamint az agyérbetegségek és koszorúér-betegségek (ischaemiás szívbetegség) magasabb kockázatával.

 

A WHO 2022-es jelentése szerint a mesterséges édesítőszerek az alábbi mechanizmusokkal járulhatnak hozzá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához:

 

  • emelik a teljes koleszterin és a HDL-koleszterin arányát (négy randomizált kontrollált vizsgálat metaelemzése alapján);
  • növelik a magas vérnyomás kockázatát (négy prospektív tanulmány metaelemzése alapján);
  • növelik a szív- és érrendszeri események és stroke előfordulásának kockázatát (négy randomizált kontrollált vizsgálat metaelemzése alapján).

 

Bár a vizsgálati eredmények a szív- és érrendszeri betegségek rizikójával kapcsolatban is vegyesek és néhol ellentmondásosak, az irodalom jellemzően alátámasztja a mesterséges édesítőszerek potenciális szerepét a szív- és érrendszeri egészségben. Az eredmények azt sugallják, hogy a mesterséges édesítőszerek módosítható kockázati tényezőt jelenthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

 

Az édesítőszerek és a bél mikrobiomja

A legtöbb mesterséges édesítőszer anélkül jut át az emberi szervezeten (és a bélrendszeren), hogy megemésztődne, így közvetlenül érintkezik a bélflórával. A bél mikrobiomjának összetétele és működése a táplálkozással együtt változik, ami összefüggésbe hozható az elhízással, cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával és sok más betegséggel is.

 

2014-ben a Nature szaklapban (az egyik legjelentősebb tudományos szaklap) megjelent egy tanulmány (Jotham Suez et al.), amely a mesterséges édesítőszerek és a bél mikrobiomjának kölcsönhatásairól szól. A kutatócsoport eredményei alapján a mesterséges édesítőszerek fogyasztása növeli a glükózintolerancia kockázatát egerekben és emberekben is – ennek oka pedig a mikrobiom összetételének és működésének változásában keresendő. A mesterséges édesítőszerek fogyasztását követően számos olyan baktérium mennyiségének változása figyelhető meg a bélrendszerben, amelyek összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegséggel (pl. Bacteroides számának emelkedése és a Clostridiales számának csökkenése).

 

A cikk erős kifejezéssel utal arra, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztásának növekedése egybeesik az elhízás és a cukorbetegség előfordulásának drámai növekedésével. Leírja továbbá, hogy eredményeik szerint a mesterséges édesítőszerek hozzájárulhatnak azon betegségek kialakulásához, amelyek ellen az emberiség használni kezdte őket.

 

KULCSSZAVAK
édesítőszer  |   daganat  |   rák  |   diabétesz  |   cukorbetegség  |   cukor  |   édesítő  |   vérnyomás  |   mikrobiom  |   bélflóra  |   inzulin  |   inzulinrezisztencia  |   rizikó
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít