egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az enterovírusok családja a picornavírusok, vagyis a kis RNA-vírusok közé tartozik. A család több mint 300 fajból áll, melyek nagy része enyhe megbetegedéseket okoz, de ha a központi idegrendszert támadják meg, akkor agyhártya- vagy agyvelőgyulladást és bénulással járó akut flaccid paralízist is okozhatnak.

 

Az enterovírusok közé tartozik például a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus is, amelyet mára a védőoltásokkal sikerült szinte teljesen visszaszorítani.

 

Az enterovírusok gyakoribb és enyhébb típusai azokra lehetnek veszélyesek, akiknek immuntevékenysége kevésbé hatékony, például várandósokra, újszülöttekre és koraszülöttekre is.

 

Az enterovírusok ismertebb csoportjai:

 

 

Ezek a vírusok nagyon sokfélék és az egész Földön elterjedtek.

 

Az enterovírus-fertőzés főbb tünetei

A tünetek elsősorban a fertőzést okozó vírus típusától függnek. A fertőzések jelentős többsége – 90 százaléka – tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik le.

 

Tünetek lehetnek: enyhe légzőszervi panaszok, láz, izomfájdalom, influenzaszerű tünetek, kiütések és emésztőszervi panaszok.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tüneteket észleli, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

 

Az enterovírus-fertőzés kiváltó okai

Az enterovírusok könnyen fertőznek, és a beteg testnedveivel, székletével való érintkezéssel, cseppfertőzéssel terjednek.

 

A fertőzést a gyermekek kapják el legkönnyebben, ezért nem ritka az óvodákban és iskolákban kialakuló helyi járványos terjedés sem.

 

A fertőzés elkerülése érdekében a higiéniai szabályok betartására kell odafigyelni.

 

Az enterovírus-fertőzés lehetséges szövődményei

A fertőzések több mint 90 százaléka enyhe, vagy tünetmentes. Ha mégis súlyosabb betegség vagy szövődmények alakulnak ki, azok a központi idegrendszert, májat, tüdőt, csontvelőt, bőrt és a szívet is érinthetik.

 

A szövődmények leginkább azoknál jelentkeznek, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően. Ezen kívül fokozottan veszélyeztetettek a várandósok, újszülöttek, koraszülöttek és az alultáplált emberek.

 

Az enterovírus-fertőzés diagnosztizálása

A legtöbb esetben a betegség a tünetek alapján diagnosztizálható.

 

Ha ez nem elegendő, akkor a vírus mintavétellel és laborvizsgálatokkal (PCR, ellenanyagvizsgálat vagy tenyésztés) kimutatható a szervezetből.

 

Az enterovírus-fertőzés kezelése

Az enterovírus fertőzések enyhe eseteinél – más vírusfertőzéshez hasonlóan – a pihenés, sok folyadék fogyasztása és az immunrendszer támogatása a kezelés módja.

 

Súlyos esetekben kórházi ellátásra is szükség lehet.

 

Az enterovírus-fertőzés megelőzése

Fertőzött ember közelében fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására.

 

Az enterovírusok közül csak az egyik ellen rendelkezünk oltással: a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus elleni vakcina Magyarországon a kötelező oltások közé tartozik, ezért az átoltottság magas.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   kéz-láb-száj betegség  |   vírus  |   járványos gyermekbénulás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít