egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az exanthema subitum (más néven roseola vagy hatodik betegség) gyermekbetegség, amelyen a legtöbb gyermek átesik iskolás kora előtt. Általában kétéves koruk előtt érinti őket, és magától el is múlik. A lázzal járó fertőzés az esetek negyedében okoz kiütést.

 

Az exanthema subitumot rendszerint a herpeszvírusok közé tartozó HHV-6, illetve HHV-7 okozza, amely a beteg nyálával, cseppfertőzésként terjed. Annak ellenére, hogy ezek a vírusok kifejezetten könnyen fertőznek, a betegség általában nem terjed járványszerűen, és leginkább tavasszal és ősszel jelenik meg.

 

Az exanthema subitum legfőbb tünetei

A betegség leggyakrabban a 6-15 hónap közötti gyermekeket érinti. Az újszülötteket eleinte édesanyjuk antitestjei védik a fertőződéstől, de ez a védelem idővel csökken. A betegség tünetei a fertőzött személlyel való találkozás után 1-2 héttel jelennek meg, de gyakori, hogy úgy esik át rajta valaki, hogy egyáltalán nem mutat tüneteket.

 

Jellemzően a magas, akár 39,5 fok feletti láz a fő tünet, amely hirtelen kezdődik és 3-5 napig tart. A láz elmúltával az esetek negyedében lapos, kis foltokból álló bőrkiütések jelennek meg a mellkason, majd átterjednek a hátra, hasra. Ezek általában nem viszketnek, nem fájnak, és néhány órától néhány napig vannak jelen.

 

Kísérőtünetként előfordulhat torokfájdalom, köhögés vagy orrfolyás; ritkábban hasmenés, étvágytalanság, ingerültség és a szemhéjak duzzanata is megfigyelhető.

 

A beteg fertőzőképessége jellemzően a láz megszűnése után egy nappal múlik el.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Azonnal kérje házi gyermekorvosa segítségét, ha a gyermekének lázgörcse van, vagy ha a kiütések nem múlnak el 3 nap alatt és a láz visszatér.

 

Akkor is keresse fel háziorvosát, ha a háztartásban valakinek nem működik megfelelően az immunrendszere, és kapcsolatba kerül beteg gyermekkel.

 

Az exanthema subitum kiváltó okai

A betegséget vírusfertőzés okozza, általában a 6-os, ritkábban a 7-es típusú herpeszvírus a kórokozó (HHV-6 és HHV-7). A fertőzés a fertőzött személy nyálával terjed.

 

A kifejezetten fertőző betegség általában nem okoz járványszerű hullámokat, és leginkább tavasszal és ősszel jelenik meg.

 

Az exanthema subitum lehetséges szövődményei

A HHV-6 és HHV-7 fertőzés általában ártalmatlan, de egyes esetekben szövődményessé válhat, főként lázgörcsöt okozhat. A legyengült immunrendszerrel élőknél erősebben jelentkezhetnek a tünetek, illetve ritkán kialakulhat tüdő- vagy agyvelőgyulladás is.

 

Az exanthema subitum diagnosztizálása

A vírusfertőzést a tünetek alapján lehet diagnosztizálni, vérvizsgálattal pedig meg lehet bizonyosodni a helyes diagnózisról.

 

A HHV-6 és HHV-7 fertőzés tünetei a kanyaróéra hasonlítanak, de a kanyaró kiütései a fejen kezdődnek, míg az exanthema subitumé a mellkason, így a betegséglefolyás alapján a két hasonló kórkép elkülöníthető egymástól.

 

Az exanthema subitum kezelése

A HHV-6 és HHV-7 ellen nincsen vírusellenes gyógyszer, a legtöbb gyermek nagyjából egy hét alatt magától meggyógyul.

 

A láz enyhítésére vény nélkül kapható lázcsillapító, hűtőfürdő, borogatás alkalmazható. Emellett ajánlott a pihenés a gyógyulás idejére, illetve a bőséges folyadékfogyasztás.

 

Az exanthema subitum megelőzése

A HHV-6 és HHV-7 ellen nincsen védőoltás. A betegség terjedésének kockázata csökkenthető, ha az érintett gyermeket távol tartják a közösségtől a láz megszűnését követően még legalább egy napig.

 

A legtöbb gyermek iskolás korára átesik a hatodik betegségen, ezután saját ellenanyagai védik attól, hogy újra elkapja a fertőzést.

 

KULCSSZAVAK
vírus  |   fertőzés  |   láz  |   gyermekbetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít