egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az epeutak rosszindulatú daganatai (kolangiokarcinóma) az esetek nagy részében a hasnyálmirigy feji részéből indulnak ki, amelyen keresztülhalad az epevezeték; kisebb hányadban pedig az epehólyagból vagy a májban lévő epeutakból. Az epeutak daganatai nagyon ritkák, és azon ritka kórképek közé tartoznak, amelyek a férfiakban kisebb arányban fordulnak elő.

 

Az emésztőrendszer nagyon fontos eleme az epehólyag, illetve az epeutak. Az epehólyagban tárolódó epe a máj által termelt sárga-zöld folyadék, amely az emésztés során segíti a zsírok lebontását. Az epeutakon keresztül az epe a vékonybélbe jut, ahol emulgeálja a zsírokat, hogy könnyebben emészthetők legyenek. Az epeutakban található kövek vagy egyéb elzáródások súlyos problémákat okozhatnak, például epekőrohamot vagy sárgaságot. Az epeköveken kívül az epeutak elzáródásának leggyakoribb oka a rosszindulatú daganat.

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak legfőbb tünetei

Az epeutak daganatai gyakran csak akkor adnak tünetet, amikor már előrehaladott a folyamat. Amíg a daganat lokalizált és nagyon kis méretű, egyáltalán nem, vagy csak nagyon általános, nem betegségspecifikus tüneteket okoz. A diagnosztizálás ezért igen nehéz.

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak főbb tünetei az alábbiak:

 

 

A korai felismerés jelentősen növeli a kezelési lehetőségek hatékonyságát és a várható kimenetelt!

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak típusai

Az epeutak rosszindulatú daganatait az alapján csoportosítjuk, hogy hol alakult ki a daganat: a májon belül, vagy a májon kívül található epeutakon.

 

Az epeutak rosszindulatú daganatai az alábbi típusúak lehetnek.

 

 • Extrahepatikus kolangiokarcinóma: a májon kívül futó epevezetékből indul ki a daganat. Ezen belül további alcsoportokra oszthatjuk még aszerint, hogy pontosan hol található a tumor.
  • Perihilaris kolangiokarcinóma: a daganat azon a területen található, ahol a jobb és bal epevezetékek kilépnek a májból és összekapcsolódnak, hogy közös epevezetéket képezzenek. Klatskin-daganatnak is nevezik.
  • Distalis kolangiokarcinóma: a daganat azon a területen található, ahol a máj és az epehólyag csatornái találkoznak és közös epevezetéket alkotnak. A közös epevezeték áthalad a hasnyálmirigyen és a vékonybélben végződik.
  • Papilla (ampulla) Vateri rosszindulatú daganata: a patkóbélbe érkező epe- és hasnyálmirigyvezeték közös kivezetőnyílásán induló daganat.
 • Intrahepatikus kolangiokarcinóma: a májon belül található epevezetékből indul ki a daganat. Jóval ritkább az előfordulása, mint az extrahepatikus daganatnak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben nem megmagyarázható emésztőszervrendszeri tünetei vannak, melyek régóta nem múlnak el, vagy éppen nagyon gyorsan fejlődtek ki, forduljon a háziorvosához. A háziorvosa az általános betegvizsgálatot követően szakrendelésre utalhatja tovább, ahol az alapos kivizsgálás megtörténik.

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak kiváltó okai

Az epeutak daganatos elváltozásához vezető okok nem teljesen egyértelműek, de vannak ismert hajlamosító tényezők, amelyek bár önmagukban nem feltétlenül vezetnek a daganat létrejöttéhez, együttesen azonban emelik a kialakulásának kockázatát. Ilyenek az alkoholbetegség, dohányzás, májmételyfertőzés, primer szklerotizáló cholangitis (az epeutak gyulladásával és hegesedésével járó krónikus betegség), krónikus fekélyes epehólyaggyulladás, az epeutakban kialakuló ciszták, illetve egyéb krónikus májbetegségek.

 

Az esetek egy részében az epeutakban megjelenő daganatok a gyomorban vagy a hasnyálmirigyben kialakult tumor áttétei (metasztázisai).

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak diagnosztizálása

A tünetek kikérdezése és a fizikai vizsgálat mellett segítik a diagnózis felállítását a májenzimértékek, illetve a tumormarkerek (CA 19-9) vérből való vizsgálata, illetve az érintett területről történő szövettani mintavétel (biopszia). Ha a gyanús terület nagyon közel van ahhoz, ahol az epevezeték a vékonybélbe csatlakozik, orvosa az endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfia (ERCP) vizsgálattal vesz biopsziás mintát. Az ERCP során egy vékony, hajlékony, apró kamerával felszerelt csövet vezetnek le a torkán, majd az emésztőrendszeren keresztül a vékonybélbe. Ha a gyanús terület a májban vagy annak közelében van, orvosa a bőrön keresztül vehet szövetmintát az érintett területre bevezetett hosszú tűvel (finomtűs aspiráció).

 

Emellett a daganat kiterjedtségének és az esetleges közeli vagy távoli metasztázisok felderítésére computertomográfiás (CT), illetve pozitronemissziós tomográfiás (PET-CT) vizsgálat is elérhető.

A képalkotó eljárások daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak kezelése

Az epeutak rosszindulatú daganatainak kezelése attól függ, hogy pontosan hol található, milyen kiterjedésű és stádiumú a daganat. A kezelési terv akár több típusú terápiát is tartalmazhat párhuzamosan.

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak kezelésére az alábbi terápiák érhetők el.

 

 • Műtéti eltávolítás: mindig a tumor teljes eltávolítása a cél, ha a tumor mérete és a beteg állapota ezt megengedi. Önmagában a műtét nem minden esetben elegendő (főleg, ha a daganatot előrehaladottabb állapotban diagnosztizálták), ilyenkor kiegészítő terápiákra is szükség van.
 • Sugárkezelés: a daganat méretének csökkentésére nagyenergiájú röntgensugarakat használnak. Előfordul, hogy a műtétet megelőzően alkalmazzák, hogy a daganat mérete csökkenjen és alkalmassá váljon a beavatkozásra. Általában kis frakciókban, naponta kezelik a betegeket, hétfőtől péntekig (hétvégéken nem) 5-6 hétig, de ez a személyre szabott kezelési protokolltól függően változhat.
 • Kemoterápia: a daganat elpusztítására ún. citotoxikus szereket (fluorouracil, gemcitabin, ciszplatin, oxaliplatin, kapecitabin) alkalmaznak, melyeket jellemzően intravénásan kapnak a betegek. Fő terápia is lehet, de az is előfordulhat, hogy a műtét vagy a sugárterápia kiegészítésére adják.
 • Célzott onkológiai terápia: a daganatra jellemző specifikus markerek ellen kifejlesztett gyógyszerek, melyek általában kevesebb mellékhatással járnak, mint a konvencionális kemoterápiás szerek. Egyénre és „tumorra” szabott terápia, hiszen csak abban az esetben érdemes célzott hatóanyaggal kezelni a beteget, ha az adott célmolekula a daganatban jelen van.
 • Daganatos sejtek felmelegítése: a rádiófrekvenciás abláció elektromos áramot használ a rákos sejtek felmelegítésére és elpusztítására. Az orvos egy képalkotó vizsgálat – például ultrahang – segítségével egy vagy több vékony tűt vezet be a beteg hasán ejtett apró bemetszéseken keresztül. Amikor a tűk elérik a daganatot, elektromos árammal felmelegítik, elpusztítva a rákos sejteket.
 • Klinikai vizsgálatok: a legújabb fejlesztésű gyógyszerek forgalomba hozatala előtt nagy betegpopuláción próbálják ki a gyógyszercégek a hatékonyságot és biztonságosságot, amihez a feltételeknek megfelelő betegek csatlakozhatnak. A potenciálisan elérhető vizsgálatokról a kezelőorvos tájékoztatását kérje.

 

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

Az epeutak rosszindulatú daganatainak megelőzése

Az epeúti daganatok biztos megelőzési módja jelenleg nem ismert, de a daganatos elváltozás kialakulásának kockázata csökkenthető. Fontos, hogy kerülje a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, és csökkentse a Hepatitis B-, illetve C-vírussal való megfertőződés esélyét (lásd még: Nem kötelező, ajánlott felnőttkori oltások).

 

A rákmegelőzésben szerepet játszó életmódbeli tényezőkről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
epeutak  |   rosszindulatú  |   daganat  |   rák  |   tumor
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít