egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az esztétikai kezelések célja a természetes hatású, szép mosoly visszaállítása, amely például fogkoronák, tömések vagy pótlások segítségével érhető el.

 

A fogászati beavatkozások között az esztétikai és a kozmetikai fogászat különleges helyet foglal el. A kozmetikai fogászat tovább megy ennél: héjak, koronák és fogfehérítés segítségével a természetesnél fehérebb fogszínre és tökéletes formára törekszik. Attól függően, hogy mi a páciens problémája a fogaival, különböző esztétikai megoldások jöhetnek szóba.

 

 • Fogelszíneződés esetén fogfehérítés, fogtömés, foghéj vagy korona készítése a leggyakoribb megoldás.
 • Amennyiben a fog formáján kell korrigálni, úgy fogtömés, foghéj vagy korona készítése jöhet szóba.
 • Hiányzó fogak esetében implantátum, hídpótlás vagy kivehető fogpótlás lehet a megoldás.
 • Ha a fog nem kívánt irányba dől vagy elmozdult, fogszabályozás, foghéj vagy fogkorona segíthet.
 • Törött fog esetén a törés súlyosságától függően fogtömés, foghéj vagy korona készülhet az eredeti állapot visszaállítására.

 

Kezeléstípusok

 • Fogtömés

Fogtömés akkor alkalmazható, amikor apróbb korrekció szükséges: például ha az elülső fogakból letörött egy kicsi darab, esetleg szuvasodás miatt elszíneződött a fog egy része. A modern, kompozit „fogszínű” tömőanyagok segítségével természetes eredményt lehet elérni: olyan lesz a fog, mint az eredeti.

Két típusú fogfehérítési beavatkozást különböztethetünk meg: a rendelői és az otthoni fogfehérítést. A rendelőben a fogorvos peroxidot tartalmazó vagy peroxiddá bomló anyagot juttat a fogra, ami kémiai úton fehéríti a fog külső rétegét, a zománcot. Otthon a saját fogsorunkra készített sínbe kell belejuttatnunk a fehérítő anyagot, és felhelyeznünk a fogakra a megadott ideig.

 • Fogszabályozás

A fogszabályozás egy vagy több fog helyének, dőlésszögének megváltoztatására alkalmas kezeléstípus. Ha torlódottak, kuszák a fogak, kiváló megoldás lehet. A fogakra rögzített vagy kivehető készülék segítségével történik, általában hosszabb folyamat: a kiinduló helyzettől és a várt eredménytől függően néhány évet is igénybe vehet. 

 • Foghéj

A foghéj egy fogtechnikus vagy fogorvos által készített vékony réteg, amelyet a fogak külső felszínére lehet ragasztani. Ezáltal korrigálható a szín, a forma vagy akár a dőlésszög is. Jellemzően azokat a fogakat érdemes héjjal ellátni, amelyek mosolygáskor látszanak, tehát az őrlőfogakra nem készül héj. A foghéj készülhet porcelánból és kompozitból /?/ is, mindkettővel szép és kényelmes eredmény érhető el.

 • Fogékszerek

A fogékszerek apró, többféle színben és méretben kapható kristályok, amiket általában a kismetsző fogak külső felszínére ragaszt fel a fogorvos. A ragasztás során nem sérül a fogzománc, maga a kezelés gyors, csupán néhány percet vesz igénybe.

 • Implantátum

Hiányzó fogak pótlására alkalmazható az implantátum vagy műfoggyökér beültetése az állcsontba. A műgyökérre – amennyiben megfelelően gyógyult és körülnövi a csont – fogkorona vagy híd készülhet, stabil és esztétikus megoldást nyújtva a foghiányra. Előnye a stabilitása, hátránya, hogy általában drágább kezelés, mint a híd vagy a kivehető pótlás, illetve bizonyos esetekben a szervezet kedvezőtlenül is reagálhat az idegen anyagra, és kilökheti azt magából. Az implantátum beültetésének feltétele a szájüreg, a csont és az íny egészsége.

 • További esztétikai kezelések

Komolyabb foganyagveszteség vagy foghiány esetén a következő kezelések is esztétikus, természetes módon segíthetnek a szép mosoly visszanyerésében: fogkorona, hídpótlás vagy a kivehető fogpótlás is remek megoldás ezekben az esetekben.

 

A kezelések finanszírozása

Az esztétikai kezelésekről elmondható, hogy nagy részük magán és közfinanszírozott fogászati rendelőben is legalább részlegesen díjköteles. A kivétel ez alól a fogtömés: ez társadalombiztosítási támogatással ingyenesen igénybe vehető kezeléstípus.

 

Közfinanszírozott rendelőben a következő kezelések esetén vehető igénybe kedvezmény:

 

 • 18 éven aluliak számára a fogszabályozó kezelés esetén az orvosi munkadíjat nem, csak a készülék díját kell részlegesen megfizetni.
 • 18 év alatt, 62 év fölött, várandósság, üzemi baleset vagy súlyos betegség esetén a kivehető és rögzített fogpótlásokra orvosi munkadíjat nem számolnak fel, a fogtechnikai költségeket pedig a NEAK oldalán a gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

 

További kedvezményekről, illetve ezek pontos mértékéről, a 48/1997. (XII.17.) NM rendeletben olvashat bővebben is.

KULCSSZAVAK
esztétikai fogászat  |   fogtömés  |   foghéj  |   fogkorona  |   fogfehérítés  |   fogszabályozás  |   fogpótlás  |   implantátum  |   foghíd
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít