egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az endoszkópos vizsgálatok olyan vizsgálatok, melyek során valamely természetes testnyíláson keresztül bevezetett vékony cső és kamera segítségével vizsgálják az üreges belső szervek állapotát. Egyes esetekben kisebb műtéti beavatkozások is elvégezhetők ezzel a módszerrel.

 

Széles körű alkalmazását a technikai fejlődés, a száloptikás endoszkópok és a videoendoszkópia elterjedése tette lehetővé. Az endoszkópos vizsgálatok legismertebb, leggyakoribb típusai a gyomortükrözés (gasztroszkópia) és vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), de számos egyéb területen is használják.

 

Az endoszkóp jelentősége

Az endoszkóp merev vagy hajlékony csőből, saját fényforrásból és üvegszálas optikából álló eszköz. Valamely természetes testnyíláson vagy egy kis bemetszésen keresztül a testüregbe, a vizsgálandó területre vezetik, és az üreges szervek belső felszínéről, a nyálkahártya állapotáról és esetleges kóros elváltozásairól felvételeket készítenek, melyeket a kezelőorvos monitoron megtekinthet és kinagyíthat. A diagnosztikus vizsgálatokon kívül különböző kezelések és műtéti beavatkozások is végezhetők az endoszkópia segítségével, többek között:

 

  • biopszia (szövettani mintavétel);
  • polipok eltávolítása;
  • epehólyag eltávolítás;
  • belső vérzések megszüntetése.

 

Az endoszkópos vizsgálatok típusai

A szervezet különböző részeinek vizsgálatára különféle endoszkópos eljárások léteznek:

 

  • Gégetükrözés (laringoszkópia): a gége különböző elváltozásainak vizsgálatára alkalmas eljárás.
  • Hörgőtükrözés (bronhoszkópia): a vizsgálattal a hörgők és a tüdő betegségeit tudják diagnosztizálni.
  • Gyomortükrözés (gasztroszkópia): szájon át levezetett endoszkóppal vizsgálható a nyelőcső, a gyomor és a nyombél. Leggyakrabban fekélyek vagy gyomor-bél rendszeri vérzések kivizsgálásakor alkalmazzák.
  • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia): az eszközt a végbélnyíláson keresztül vezetik fel egészen a vastagbél kezdeti szakaszáig. Polipok, daganatok, ismeretlen vérzésforrások felkutatására és esetleges kezelésére alkalmas.
  • Méhtükrözés (hiszteroszkópia): az eljárással a méhszájon keresztül vizsgálják a méh belső felszínét. Alkalmazzák többek között rendellenes vérzések okának feltárására, meddőség kivizsgálására vagy a méhben lévő polipok, miómák eltávolítására.
  • Húgyhólyagtükrözés (cisztoszkópia): a húgycsőnyíláson felvezetett endoszkópos vizsgálatot a húgyhólyagot érintő elváltozások felderítésére használják.

 

Kapszulás endoszkópia

Az endoszkópos vizsgálatok új formája, mellyel különösen a vékonybél, esetleg a vastagbél és a nyelőcső betegségeit diagnosztizálják teljesen fájdalommentesen. A beteg lenyel egy kapszulát, ami – a benne lévő apró videokamera és rádióadó segítségével – a bélrendszeren keresztül haladva rendszeres időközönként képeket rögzít. A felvételeket a beteg által viselt vevőkészülék tárolja, ahonnan később letölthetők.

 

Az endoszkópos vizsgálatok előkészületei

A szükséges előkészületek és maga a folyamat a vizsgálat típusától függ, erről minden esetben részletes tájékoztatást nyújt a vizsgálatot elrendelő és az azt elvégző kezelőorvos. Az endoszkópia nem jár fájdalommal, azonban helyi érzéstelenítés és bizonyos esetekben enyhe bódítás vagy akár altatás mellett végzik a vizsgálatokat.

 

Az endoszkópos vizsgálatok szövődményei

Az endoszkópos vizsgálatok során ritkán lépnek fel szövődmények, de mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is vannak bizonyos kockázatai. Előfordulhat a nyálkahártya felszínes sérülése, a mintavétel során kismértékű vérzés, illetve nagyon ritkán az endoszkóp károsíthatja a vizsgált szervet. Az endoszkópos vizsgálatok során alkalmazott érzéstelenítő, illetve nyugtató gyógyszerek esetleg túlérzékenységi allergiás reakciót válthatnak ki. Amennyiben előfordult már valamilyen nem kívánt esemény ezen készítményekkel szemben, azt mindenféleképpen hozza kezelőorvosa tudomására.

KULCSSZAVAK
endoszkóp  |   gyomortükrözés  |   gasztroszkópia  |   vastagbéltükrözés  |   kolonoszkópia  |   biopszia  |   kapszulás endoszkópia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít