egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az electroencephalogram (EEG) egy orvosi mérőműszer, amely az agy elektromos tevékenységét rögzíti. Az EEG-vizsgálat biztonságos, kockázat- és fájdalommentes. A fejbőrre helyezett 16-25 db elektróda segítségével információt kapunk az agy elektromos tevékenységéről valós időben. Az EEG-vizsgálatot speciális központokban vagy kórházakban végzik.

 

Mikor végeznek EEG-vizsgálatot?

Elsősorban ismeretlen eredetű eszméletvesztések vagy epilepszia gyanúja esetén van szükség erre a vizsgálatra, hogy megerősítsék vagy kizárják egyes betegségek jelenlétét. Az EEG többek között az alábbi célokra használható:

 

 

EEG-vizsgálat előtt

A vizsgálat sem fájdalommal, sem sugárterheléssel nem jár. A betegnek nincs különösebb teendője a vizsgálat előtt. Nem kell éhgyomorral érkezni, azonban a szedett gyógyszereiről érdemes tájékoztatni a vizsgálatot végző orvost. A legtöbb gyógyszer (pl. vérnyomáscsökkentők) bevehető az EEG-vizsgálat előtt, de nyugtatók és altatók kerülendők a vizsgálat elött 12 órával. Az illető személy lehetőség szerint alkoholt vagy koffeint se fogyasszon a vizsgálat előtt 8 órával. A vizsgálat után folytathatja napi rutinját.

 

Az EEG-vizsgálat menete

A vizsgálatot neurológus szakorvos vagy neurofiziológus végzi. A vizsgálat hossza kb. fél óra (20-40 perc). A vizsgálat során a beteg a hátán fekszik, és a fejbőrére 16-25 elektródát rögzítenek. Ezek egy sapkán helyezkednek el, hogy ne mozduljanak el. A vizsgálat közben a vizsgált személyt időnként megkérhetik arra, hogy pislogjon, csukja be a szemét, sóhajtson, illetve figyeljen villogó fényeket vagy egyéb ingereket, melyek az agy elektromos tevékenységét befolyásolják. Amennyiben alvásmegvonásos az EEG-vizsgálat, akkor mind az ébrenléti, mind az alvás alatti agyi elektromos tevékenységet figyelik, rögzítik. Ha epilepszia gyanúja áll fenn, 24 órás EEG-megfigyelést alkalmaznak.

 

Hogyan kell értelmezni az EEG eredményét?

Neurológus szakorvos értelmezi az EEG-vizsgálat eredményét az anamnézis felvétele és a tünetek áttekintése után. A normál agyi aktivitás (normál EEG-hullámok) azt jelzik, hogy nem áll fenn agyi rendellenesség. Rendellenes EEG-eredmény oka lehet:

 

 

Van-e kockázata a vizsgálatnak?

Az EEG-vizsgálat fájdalommentes, biztonságos, és nincs semmilyen mellékhatása. Epilepszia esetén minimális kockázata van a vizsgálat alatti görcsroham előfordulásának, azonban erre a vizsgálatot végző központok fel vannak készülve. 

KULCSSZAVAK
elektroencephalográfiai vizsgálat  |   EEG
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít