egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az epehólyag-eltávolítás (kolecisztektómia) olyan sebészi beavatkozás, amelynek elvégzése fájdalmas epekólikás panaszokat okozó epekövesség, heveny epehólyag-gyulladás vagy epehólyagban található daganat esetén válik szükségessé.

 

Az epehólyag-eltávolítás fő javallatai

Az epehólyag a has jobb felső részében található kicsiny szerv, amelynek feladata a máj által megtermelt epe – a zsírok emésztéséhez szükséges folyadék – tárolása. Ha az epét alkotó koleszterin, epesó és salakanyagok egymás közti aránya felborul, epekő keletkezhet. Az epekövek elzárhatják az epeutakat, gyulladást idézhetnek elő az epehólyagban, vagy onnan elmozdulva az epeutakon át egyéb helyekre kerülhetnek, és különböző panaszokat okozhatnak. A panaszokat okozó epekövesség és a heveny epehólyag-gyulladás megszüntetése műtéti úton javasolt.

 

A heveny hasi tüneteket okozó epekövesség szövődményei – például a szövetelhalással járó epehólyag-gyulladás (gangrénás kolecisztitisz), az epehólyag-átfúródás vagy az epekő okozta bélelzáródás – azonnal elvégzendő műtéti beavatkozást igényelnek.

 

Az epehólyag-eltávolítás menete

A tervezett kolecisztektómia nem igényel speciális műtéti előkészítést. A műtét előtti napon az előzetesen kivizsgált beteg enyhe hashajtót kap, éjféltől nem fogyaszthat ételt és italt. A műtét általános érzéstelenítéssel (altatásban) történik. Az epekő-eltávolítás ma már alapvetően laparoszkópos beavatkozással történik, annak ellenjavallata esetén nyitott hasi műtéttel.

 

  • Laparoszkópos epehólyag-eltávolítás

A laparoszkópos kolecisztektómiát ma már előnyben részesítik a nyitott hasi műtéttel szemben, mivel kisebb megterhelést jelent a betegnek, rövidebb ápolási időt igényel, gyorsabb gyógyulást és szebb kozmetikai eredményt biztosít.

 

A műtét során néhány, körülbelül egy centiméteres vágást ejtenek a köldökben, illetve a jobb hasfélen. Ezt követően szén-dioxiddal fújják fel a hasüreget a műtéti terület jobb áttekinthetősége érdekében. Az epehólyagot a metszéssel ejtett lyukakon keresztül távolítják el, majd kiengedik a műtét elején bejuttatott szén-dioxid-gázt, és bezárják a műtéti nyílásokat.

 

A műtét körülbelül 60-90 percig tart. A beteg akár már a műtét másnapján hazamehet, a lábadozás körülbelül egy hétig tart.

 

  • Epehólyag-eltávolítás nyitott műtéttel

Az epehólyag-kivétel nem végezhető el laparoszkópos műtéttel az alábbi esetekben:

 

    • ha a beteg a terhesség harmadik trimeszterében van (az utolsó három hónap);
    • ha a beteg túlsúlyos (testtömegindexe meghaladja a 30 kg/m2 értéket);
    • ha az epeutak vagy az epehólyag szokatlan elhelyezkedése miatt a laparoszkópos műtét technikailag kivitelezhetetlen vagy nagyon veszélyes lenne;
    • nyitott hasi műtéti technikát igénylő szövődmény, például vérzés esetén.

 

Az altatásban végzett nyitott műtét esetén egy körülbelül 10-15 cm hosszú vágást ejtenek a jobb hasfélen, közvetlenül a bordaív alatt. A beavatkozást követően négy-öt nap kórházi tartózkodás szükséges, a teljes felépülés körülbelül 6 hetet vesz igénybe.

 

Az epehólyag-eltávolítást követő 24 órában a beteg szoros megfigyelése szükséges. A fájdalomcsillapítás, a trombózis kialakulását gátló gyógyszer alkalmazása, az antibiotikum, illetve egyéb gyógyszerek adása egyéni elbírálás alapján történik. A varratok eltávolítására általában néhány nappal a műtét után kerül sor.

 

A műtét után

Az epehólyagműtétet követően az altatás utóhatásaként, illetve a fájdalomcsillapítók mellékhatásaként hányingert érezhet a beteg, ám ez a panasz rövid időn belül, magától rendeződik. A hasüreg műtét közbeni felfújása miatt hasi és válltáji fájdalom jelentkezhet, ami szintén magától rendeződik. Mivel az epehólyag eltávolítását követően a korábbinál nagyobb mennyiségű epe kerül a bélrendszerbe, hasmenés léphet fel. Ilyenkor a rostban gazdag ételek – például barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér – fogyasztása javasolt.

 

A laparoszkópos műtétet követően egy-két héttel, nyitott műtét után egy hónap elteltével térhet vissza a megszokott napi aktivitásához.

 

Az epehólyag-eltávolítás lehetséges szövődményei

Mind a laparoszkópiás eljárással, mind a nyitott hasi műtéttel végzett epehólyag-eltávolítás biztonságos beavatkozás, csak nagyon ritkán alakulnak ki műtéti szövődmények.

 

A leggyakoribb komplikáció a sebvonal vagy a hasüreg fertőződése, amely antibiotikumkezelést tesz szükségessé. A hasi műtétet kisebb-nagyobb vérzés követheti, ami azonban ritkán jelent komolyabb szövődményt. Nagyobb vérzés esetén szükség lehet a sebek újbóli feltárására és a vérző erek lekötésére.

 

Ritkán előfordulhat átmeneti epecsorgás, amely a kifolyt epe elvezetésével (drenálás) rendeződik. Amennyiben az epecsorgás az epe elvezetésével nem szűnik meg, ismételt műtétre, az epeúti csonk újbóli elzárására lehet szükség. Szintén nagyon ritka esetben megsérülhetnek az epeutak, valamint a belek és az erek is. Ezek a sérülések műtéti beavatkozással korrigálhatók. A műtét alatt vérrög keletkezhet a lábban, ezért a műtét utáni napokban véralvadásgátló injekciót kap a beteg a vérrög kialakulásának megelőzése érdekében.

 

Az epehólyag-eltávolítást követően jelentkező hasi fájdalom, emésztési zavar, hasmenés, sárgaság és láz tünetegyüttesét posztkolecisztektómiás szindrómának nevezzük. Általában ezek a panaszok enyhék, rövid ideig tartanak, és gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők. Ha azonban a panaszok tartóssá válnak, előfordulhat, hogy az elvégzett műtét ellenére az epeutakban még meglévő epekövek okozzák a tüneteket. Ebben az esetben az epeutakban maradt epekövek műtéti eltávolítása jelent megoldást.

 

Epehólyag-eltávolítás gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

Gyermekkorban ritkán van szükség epekőbetegség, epehólyag-gyulladás, epehólyag-daganat miatti műtétre.

 

Az időskorban kezelésre szoruló epekőbetegség gyakran igényel körültekintő mérlegelést a műtéti javallat felállítása és a műtéti előkészítés szempontjából. Fokozott jelentőségű a gondos posztoperatív kezelés is. Az időskorban gyakrabban jelen lévő társbetegségek és azok szükség szerinti kezelése befolyásolhatja a műtét időpontját.

 

A terhesség ideje alatt szükségessé váló epehólyag-eltávolítást laparoszkóposan is el lehet végezni.

KULCSSZAVAK
epehólyag  |   epehólyag-eltávolítás  |   kolecisztektómia  |   cholecystectomia  |   epekólika  |   epekő  |   epekövesség  |   epehólyag-gyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít