egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az epekövesség az epeutak és az epehólyag betegsége, amely során apró vagy esetenként nagyobb kőszerű képződmény keletkezik. Az epe a májban termelődő, főképp a zsírok emésztését segítő emésztőnedv, valamint több anyag, köztük a vörösvérsejtek lebomlásából keletkező festékanyag, a bilirubin szervezetből történő eltávolításának útja is. Ha az epét alkotó elemek (víz, koleszterin, foszfolipidek, epesavak) aránya felborul, akkor besűrűsödhet, és kövek képződhetnek.

 

A kövek többféle módon is létrejöhetnek, ennek megfelelően több típusuk ismert. Beszélhetünk úgynevezett koleszterinkövekről, amelyek a fel nem oldódott koleszterinből képződnek, vagy bilirubinkövekről. Megjelenésüket tekintve lehet egy nagy vagy több kicsi, akár homokszem méretű kő is. Az epekövek elzárhatják az epeutakat, akadályozva ezzel az epe szabad folyását és a zsírok lebontását.

 

Az epekövesség főbb tünetei

Az esetek többségében az epekő tünetmentes, főként, ha kevés és kis méretű kő van. Tünetek akkor keletkeznek, ha a kövek akadályozzák vagy zavarják az epe szabad folyását, illetve ha ezáltal epehólyag-gyulladást okoznak:

 

 • hirtelen hasi fájdalom vagy fájdalom a hátban, esetleg a jobb váll környékén (epeköves görcs, epekólika);
 • a bőr és a szemfehérje sárgulása;
 • láz;
 • hányinger, hányás;
 • izzadás;
 • puffadás, szélgörcs;
 • világos színű széklet;
 • sötét vizelet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az epekövesség tünetmentes, az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás segíthet a tünetek kialakulásának megelőzésében. Ha az epekövek tüneteket okoznak – pl. hirtelen fájdalmat tapasztal, hányingere van, esetleg hány, és a tünetek fájdalomcsillapító hatására sem enyhülnek 1-2 órán belül –, azonnal forduljon orvoshoz. Ha erős fájdalmai vannak, hívja a 112-t, és kérjen mentőt.

 

Az epekövesség kialakulásának okai

Az epekő kialakulásának esélyét növeli, ha az epét alkotó elemek aránya megváltozik, ennek következtében az epe besűrűsödik, kicsapódik.

 

Növeli a kockázatot

 • a cukorbetegség,
 • a túlsúly,
 • a mozgásszegény életmód, valamint
 • minden olyan egyéb betegség vagy körülmény, amely miatt az epeutakban megreked az epe, és ezáltal besűrűsödik (pl. epeúti daganat, fejlődési rendellenesség).

 További rizikófaktor lehet

 • az időskor,
 • a várandósság,
 • fogamzásgátló tabletták szedése,
 • hirtelen súlyvesztés.

 

Az epekövesség diagnosztizálása

Vannak esetek, amikor az epekövesség a tünetek alapján is jól diagnosztizálható, de az is előfordul, hogy a tünetmentesség miatt csak egyéb vizsgálatok alkalmával veszik észre.

 

Az epekövesség kivizsgálása során alkalmazott vizsgálatok között szerepelnek:

 • laborvizsgálatok – a bilirubin és a májenzimek vérszintje,
 • hasi ultrahang,
 • CT, MRI, röntgen.

 

Az epekövesség kezelése

Étrend

Ha a kövek nem okoznak tüneteket, és „csak mellékesen” diagnosztizálják, nem feltétlenül szükséges terápiás beavatkozás. A tünetmentes epekövek sok esetben megfelelő életmóddal is kezelhetők. Ilyenkor fontos a zöldségekben-gyümölcsökben gazdag, zsírokban és tejtermékekben szegény étrend, illetve a megfelelő folyadékbevitel.

Gyógyszeres kezelés

Bár léteznek gyógyszeres megoldások az epekövek kezelésére, a hatékonyságuk gyakran elmarad a műtéti beavatkozáshoz képest. Epeköves görcs esetén a fájdalomcsillapítók vagy a görcsoldók csak a tünetek enyhítésére alkalmasak.

Műtét

A leggyakoribb terápiás megoldás a műtét, amely során eltávolítják az epehólyagot. A tünetek súlyosságától függően a műtét lehet azonnali beavatkozás vagy előjegyzéses. Az epehólyag eltávolítása rutinműtétnek minősül. Többnyire laparoszkópos technológiával végzik, amely során három apró vágást ejtenek a hason, és azokon keresztül távolítják el az epehólyagot. A laparoszkópos műtétek jól és gyorsan gyógyulnak, az esetek többségében különösebb komplikáció nélkül. Ha az epehólyag károsodott, vagy a gyulladás mértéke nagy, indokolt lehet a hagyományos műtéti beavatkozás is. Az epehólyag eltávolítása után teljes értékű életet lehet élni.

 

Az epekövesség lehetséges szövődményei

Komoly komplikációkhoz vezethet, ha az epekő elzárja az epehólyag kijáratát, ami epepangást okoz, mivel az epe nem tud a bélbe ürülni. Ez – amellett, hogy erős fájdalommal jár – kiváló táptalaja lehet a baktériumoknak, és súlyos fertőzéseket okozhat: ezt nevezzük epehólyag-gyulladásnak. Az akut epehólyag-gyulladás súlyos állapot, amely azonnali sebészi beavatkozást igényel. Az elzáródás okozta fájdalom olyan mértékű lehet, ami akadályozza a mindennapi életet, pl. az étkezést is. A kövek az epeutak további részeit is elzárhatják, ami hasnyálmirigy-gyulladást vagy sárgaságot okozhat. Az is előfordulhat, hogy az epehólyag kilyukad, és a kiömlő váladék súlyos hasűri fertőzést okoz.

 

Az epekövesség megelőzése

Az epekövek megelőzésében segíthet a rostban gazdag és zsírszegény étkezés, a rendszeres fizikai aktivitás és a testsúly alacsonyan tartása. Fontos továbbá a gyakori és rendszeres folyadékfogyasztás.

 

Gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

Epekövek gyermekkorban is előfordulhatnak, főképp, ha a családban gyakori a betegség előfordulása (pl. örökletes betegségek, esetenként daganatok), vagy ha a gyermek elhízott.

Terhesség során is gyakrabban képződhetnek epekövek, ezért a megelőzés ilyenkor is fontos.

Az életkor előrehaladtával nő az epekövek kialakulásának valószínűsége, így idősebb korban kiemelten fontos az egészséges életmód.

KULCSSZAVAK
epekő  |   epekövesség  |   epe  |   epehólyag  |   epeutak  |   hasi fájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít