egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cukorbetegség – vagy diabétesz – a cukoranyagcsere betegsége, mely jellegzetesen emelkedett vércukorszinttel jár. A cukoranyagcsere változásai szorosan összefüggnek az inzulinnal, a cukorháztartás legfontosabb hormonjával. Ha az inzulin hiányzik, a bevitt és felszívódott szénhidrátok nem tudnak hasznosítható energiává alakulni, a cukor pedig ott marad a vérben – ennek következménye a magas vércukorszint.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, tehát az immunrendszer támadást indít a szervezet inzulintermelő sejtjei ellen. A sejtek pusztulása miatt rövid idő alatt elfogy az inzulin, amit kívülről kell pótolni. A tünetek korán, már gyermekkorban jelentkeznek.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség főbb tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően gyermekkorban kezdődik, és az alábbi tünetek hívhatják fel rá a figyelmet:

 

 • nagyfokú szomjúságérzés, a gyermek sokat iszik;
 • fokozott mennyiségű vizeletürítés;
 • más okkal nem magyarázható súlyvesztés (nagy étvágy mellett is);
 • állandó fáradékonyság, bágyadtság, levertség, dekoncentrált állapot;
 • hasi fájdalom, amit a beszédre még nem képes gyermek gyakoribb, a szokottól eltérő sírással jelez.

 

A diabéteszes ketoacidózis

A felderítetlen és kezeletlen cukorbetegségben extrém magas vércukorszint is kialakulhat, ami akár súlyos anyagcsere-kisikláshoz vezethet. Ez az állapot a diabéteszes ketoacidózis, melynek jellemző tünetei:

 

 • szapora légzés,
 • acetonszagú lehelet,
 • hasi fájdalom,
 • hányinger, hányás.

 

A szervezetben található sók és folyadék egyensúlya felborul, kiszáradás jelentkezhet, nagyon súlyos esetben akár kómáig fokozódó tudatzavar is kialakulhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a cukorbetegség tüneteit észleli gyermekén, forduljon a gyermek háziorvosához, aki gondoskodik a szükséges kivizsgálásról. Ritkán előfordulhat, hogy az 1-es típusú cukorbetegség fiatal felnőtt korban kezdődik, ezért felnőttként is érdemes odafigyelni a tünetekre, és megjelenésük esetén felkeresni a háziorvost. 

 

A diabéteszes ketoacidózis súlyos állapot, ezért tüneteinek megjelenése esetén hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Az 1-es típusú cukorbetegség kiváltó okai

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának pontos oka jelenleg nem teljesen ismert. A betegséget autoimmun folyamat váltja ki, a szervezet megtámadja a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket. Ennek következtében a szervezet nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, ami a cukorháztartás szabályozásának legfontosabb hormonja. Normál esetben az inzulin hatására a cukor belép a sejtekbe, ahol feldolgozásával a sejt energiát nyer. Amennyiben a szervezet nem termel elegendő inzulint, felborul az egyensúly, és kialakul a diabétesz.

 

Az autoimmun folyamatot elindíthatja valamilyen külső tényező, például vírusfertőzés (rubeola, mumpsz), de hajlamosító lehet a genetikai hajlam is. Megfigyelték, hogy az 1-es típusú cukorbetegség esetén gyakran előfordul családi halmozódás. Többnyire más autoimmun betegségek is jelentkezhetnek társbetegségként, mint például gluténérzékenység (cöliákia), Hashimoto-pajzsmirigygyulladás vagy más pajzsmirigybetegségek.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményei

A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség hosszú távon számos szövődményhez vezethet:

 

 

A cukorbetegség szövődményeiről részletesebb információkat talál a cukorbetegség összefoglaló cikkünkben. A cukorbetegség rövidebb távon jelentkező, súlyos szövődménye lehet a diabéteszes ketoacidózis is (lásd fentebb). A cukorbetegségben ugyanakkor nemcsak a magas cukorszint okozhat problémát.

 

Túl alacsony vércukorszintet eredményezhet, ha:

 

 • a beadott inzulin mennyisége soknak bizonyul;
 • a beadott mennyiség mellett a beteg nem evett eleget;
 • intenzív testmozgást végzett.

 

Ezekben az esetekben a vércukorszint jelentősen csökken (hipoglikémia), amit a szervezet rosszul tolerál. Válaszreakcióként fokozott izzadás, remegés, sápadtság, gyengeség, szapora szívverés, ingerültség jelentkezhet, és ha a cukorszint nem rendeződik, az állapot eszméletvesztésig súlyosbodhat.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása

A cukorbetegség diagnosztizálása a vércukorszint-mérésen alapul, amihez elegendő egy egyszerű vérvétel során nyert vérminta.

 

 • Az éhomi vércukor normál értéke ≤ 6,0 mmol/l;
 • 6,1 és 7,0 mmol/l között károsodott cukoranyagcseréről vagy prediabéteszről beszélünk;
 • 7,0 mmol/l fölötti éhomi vércukorszintnél egyértelmű cukorbetegségről van szó.

 

A kivizsgálás során megnézik továbbá, hogy a vizeletben van-e cukor vagy egyéb, cukorbetegségre utaló eltérés.

 

Prediabétesz esetén cukorterheléses vizsgálatot végeznek a cukorháztartás pontosabb megismerése céljából. Az orális glükóztolerancia teszt során (OGTT) 1.75g/testtömeg kg (max. 75 g) cukor elfogyasztása után 2 órával mért értékek mutatják a szervezet cukortolerancia szintjét. 11,1 mmol/l fölötti értéknél kimondható a diabétesz megléte. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a vérben kereshetik azokat az antitesteket is, melyek a betegség kialakulásáért felelősek.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegségben – mivel a szervezet gyakorlatilag egyáltalán nem tud inzulint előállítani – már a diagnózis felállítása pillanatában bevezetésre kerül az inzulin, amit injekció vagy inzulinpumpa segítségével kell a bőr alá juttatni. Az inzulinterápia beállítását endokrinológus vagy diabetológus szakorvos végzi: kórházi körülmények között meghatározzák, hogy milyen időközönként, mennyi inzulint szükséges adagolni. A terápiához tartozik a szénhidrátszegény diéta, ugyanis a szénhidrátbevitel csökkentésével könnyebben maradnak egyensúlyban a szervezet energia-, anyagcsere folyamatai.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de jól karbantartható betegség. A kezelés élethosszig szükséges.

  

Az 1-es típusú cukorbetegség a mindennapokban

Az 1-es típusú cukorbetegség a mindennapokban gondos odafigyelést, tervezést igényel, különösképpen azért, mert már gyermekkorban jelentkező betegségről van szó. A súlyos kórállapotok elkerülése érdekében biztosítani kell, hogy a beteg rendszeresen megmérhesse a vércukrát, hozzájusson az inzulinhoz, bármikor ehessen és ihasson. A betegnek tisztában kell lennie azzal, hogy mit, mikor és mennyit ehet, illetve melyek a számára „tiltott” élelmiszerek. Össze kell hangolnia az étkezések és az inzulin beadásának időpontját, és naponta többször, meghatározott időpontokban mérnie kell a vércukorszintet.

 

A napi stressz (iskolás gyermek esetén például dolgozatírás, felelés) okozta vércukorszint-emelkedés mindenkinél eltérő mértékű, a gyakori mérés segít megállapítani az egyéni reakciókat. Testmozgás (pl. testnevelés óra) előtt is célszerű vércukrot mérni, ugyanis, ha túl alacsony (5 mmol/l alatti) vagy ha túl magas (15 mmol/l feletti) a szint, akkor a gyermeknek nem szabad intenzív testmozgást végeznie.

 

Ismerni kell a gyors beavatkozást igénylő állapotok, azaz a túl alacsony és a túl magas vércukorszint tüneteit. Fontos, hogy a cukorbetegnél mindig legyen szőlőcukor, gyümölcslé vagy valamilyen cukros ital a túl alacsony vércukorszint emelése érdekében. Túl magas vércukorszint esetén plusz inzulin adásával lehet az eltérést korrigálni, illetve sokat segít, ha a beteg sok – természetesen cukormentes – folyadékot fogyaszt.

 

A nehézségek ellenére fontos hangsúlyozni, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel – gondos odafigyelés és terápia mellett – a betegek teljes életet élhetnek. 

 

Lásd még:

 

Inzulinadagoló eszközök

Hagynyálmirigy működése

KULCSSZAVAK
gyermekkori cukorbetegség  |   inzulin  |   autoimmun  |   ketoacidózis  |   cukorbetegség  |   diabétesz  |   alacsony vércukorszint  |   magas vércukorszint
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít