egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A gyógyszerszedés megkezdésekor fontos meggyőződni arról, hogy lejárt-e a megvásárolt és szedni kívánt gyógyszer eltarthatósági ideje.

 

Az eltarthatósági idő fogalma

Eltarthatósági időnek az az időtartam tekintendő, ameddig a gyógyszer – a minőségi követelményekben rögzített határértékeken belül változva – megőrzi a fizikai, kémiai, mikrobiológiai és biofarmáciai (biogyógyszerészeti) tulajdonságait, vagyis ameddig a minősége és hatékonysága állandó. A felhasználhatóság ideje minden esetben fel van tüntetve a csomagoláson. Gyári gyógyszerkészítmények esetében a lejárati idő a dobozon, a folyadéküvegen vagy az ampullára nyomtatva található meg a „Felh.” rövidítés után, amennyiben magyar a feliratozás. Idegen nyelvű feliratozás esetén általában elöl található a hónap, és azt követi az év.

 

Ha kérdése merül fel a gyógyszerekkel és azok lejárati idejével kapcsolatosan, forduljon bizalommal gyógyszerészéhez!

 

Az eltarthatósági idő megállapítása

A gyógyszerek fejlesztésekor az egyes kémiai vizsgálatok során – ún. stabilitási vizsgálatok segítségével – meghatározzák a gyógyszerek eltarthatósági idejét. Napjainkban gyorsított stabilitási vizsgálatokat alkalmaznak, amelyek során a bomlási reakció gyorsabb, törvényszerű lefolyását használják ki magasabb hőmérsékleten. Így modellezik a készítmények időnek, illetve hőmérsékletnek való kitettségét, azonban a korábbi eljárásokhoz képest időtakarékosabb módon. Rendszeres időközönként ellenőrzik a készítményekből vett mintákat, és megmérik a hatóanyag-tartalmat, valamint a bomlás mértékét. A kapott értékek alapján kiszámolható, hogy adott tárolási körülmények között mennyi idő alatt mentek volna végbe ezek a bomlási folyamatok.

 

Az eltarthatósági időn belül a gyógyszerek hatóanyag-tartalma nem csökkenhet 95% alá. Ennek megfelelően az az időpont tekintendő lejárati időnek, amikor a hatóanyag-csökkenés mértéke meghaladja az 5%-ot.

 

Az eltarthatósági időn túl csökkenhet a gyógyszerek gyógyhatása, ugyanakkor felerősödhetnek a mellékhatásaik. A gyógyszerek szavatosságát azonban nemcsak az eltarthatósági idő határozza meg, hanem a tárolási körülmények is.

 

A helyes tárolás módja

Alapvetően a legegyszerűbb tárolási mód, ha a gyógyszerek a saját dobozaikban maradnak. Így biztosan rendelkezésre áll a betegtájékoztató, és az eltarthatósági időről is bármikor megbizonyosodhat. A betegtájékoztatókban feltüntetett információk révén a betegek tájékozódhatnak arról, hogy egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni, meddig lehet felhasználni, és milyen tárolási körülmények között vállal garanciát a termék minőségére a gyártó. A megadott tárolási utasítástól nem szabad eltérni.

 

Általánosságban: amennyiben a készítmény csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, a készítmény stabilnak tekinthető, és a tárolása nem igényel különösebb körültekintést. (Az ideális tárolási mód általános esetben: szobahőmérsékleten, árnyékban.) Fontos tudni, hogy egyetlen gyógyszert sem szabad ablakban vagy közvetlen napfénynek, illetve hőhatásnak kitett helyen (pl. autóban, fűtőtest mellett) tartani, ugyanis ilyen körülmények között könnyen olyan, a minőséget befolyásoló változás jöhet létre, amely kedvezőtlen hatásokat okozhat.

 

Hűtőszekrényben vagy fagyasztóban csak akkor tárolható gyógyszer, ha azt a betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga és minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat.

 

Amennyiben bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – például nagyon porlik, elfolyósodik, vagy szín-, küllem-, esetleg állagváltozás történik –, nem szabad felhasználni a készítményt, még akkor sem, ha még a megadott eltarthatósági időn belül van! Az ilyen elváltozások a legtöbb esetben más, olyan, a minőségben bekövetkező változást is jelezhetnek, aminek a hatás elmaradása vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következménye.

 

Nagyon fontos, hogy minden esetben olvassa el és tartsa be a betegtájékoztatóban szereplő, a tárolásra vonatkozó információkat!

 

Lejárt szavatossági idő

A lejárt szavatosságú készítmények esetén már nem biztosított a megfelelő hatás, ezenkívül a mellékhatások megsokszorozódhatnak vagy felerősödhetnek, és akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, ami különösen a folyadékokkal és egyes kenőcsökkel fordulhat elő könnyen. A lejárt szavatosságú szemcseppek esetén erre különösen ügyelni kell, ugyanis elszaporodhatnak bennük a baktériumok, így használatuk kötőhártya-gyulladáshoz vezethet.

 

Egy készítmény lejárati ideje néhány hónaptól akár öt évig is terjedhet. Ez számos összetevőn múlik a hatóanyagtól kezdve a segédanyagokon át a készítmény végső formájáig (injekció, kenőcs, tabletta).

 

A készítményeken sokszor olvasható, hogy felbontás után csak bizonyos ideig őrzik meg minőségüket. Ezeket az utasításokat feltétlenül be kell tartani, ugyanis például a magas cukortartalmú szirupok használatánál fontos szempont a baktérium- és gombamentesség megőrzése a biztonságos használathoz.

 

A nem napi rendszerességgel használt gyógyszereknél ezért is kell különösen körültekintőnek lenni (pl. a méh- vagy darázscsípés esetén használt injekciók)!

 

Magisztrális készítmények eltarthatósága

Azokat a készítményeket, amelyeket orvosi receptre, egyedileg, személyre szabottan készítenek el a gyógyszertárban, magisztrális készítményeknek nevezik. Stabilitásuk és eltarthatóságuk – éppen az egyedi összetételük miatt – nehezen meghatározható, ezért a felhasználhatósági idejük még rövidebb. Általában a szemcseppeknél ez egy hét, szirupok, szuszpenziók esetén egy hónap, de ez az adat a címkéken mindig megtalálható.

 

Egyes készítmények csak az elkészítést vagy felbontást követően tartandók hűtőben.

 

E szabály alól kivételt képeznek az inzulinok, amelyek éppen fordítottan, vagyis a felhasználás előtt hideg helyen, majd használatkor már szobahőmérsékleten is tárolhatók.

 

Fontos, hogy az eltarthatósági idő csak akkor érvényes, ha az előírt tárolási körülményeket betartják. Melegebb, párásabb vidékre utazáskor a magisztrális készítmények eltarthatósági ideje csökkenhet. Az oldatok és oldatos injekciók pedig megfagyhatnak extrém hideg körülmények között.

 

Teendők a lejárt készítményekkel

A legfontosabb: a lejárt szavatosságú készítményeket soha ne dobja a kukába, mert súlyosan károsítják a természetet!

 

A gyógyszerhulladéktól úgy szabadulhat meg a legegyszerűbb módon, ha gyógyszertárban vagy gyógyszertáron kívül gyógyszert forgalmazó üzletben leadja a lejárt készítményeket. Minden közforgalmú gyógyszertárban és gyógyszertáron kívüli forgalmazó helyen a betegforgalom részére nyitva álló helyiségben megtalálhatók az erre a célra kihelyezett gyógyszergyűjtő dobozok, amelyekbe bárki beteheti a lejárt gyógyszereit. Azokat onnan a veszélyeshulladék-égetőbe szállítják, majd megsemmisítik, ezzel is kímélve a környezetet.

 

A lakosságnál képződő és veszélyes hulladéknak számító injekciós tű, injekciós fecskendő, tűvel ellátott injekciós fecskendő valamint infúziós szerelék a járó-, illetve a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál kialakított gyűjtőhelyeken adhatók le.

 

A lejárt szavatosságú gyógyszereket a környezeti terhelésen túl azért sem szerencsés a kukába dobni, mert illetéktelenek összegyűjthetik onnan, és megpróbálhatják újraértékesíteni a tájékozatlan vásárlóknak.

 


Vonatkozó jogszabályok

  • 3/2009. (II. 25.) EÜM-rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz ismertetésére, az ismertetői tevékenységet végző személyek nyilvántartására és a gyógyszerrel, gyógyászati segédeszközzel kapcsolatos, fogyasztókkal szembeni kereskedelmi gyakorlatra vonatkozó részletes szabályokról

  • 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM-rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról

  • 12/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet - az egészségügyi szolgáltatónál képződő hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről

  • 11/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet - a lakossági gyógyszerellátás során képződött gyógyszerhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről

KULCSSZAVAK
gyógyszerek felhasználhatósága  |   lejárati idő  |   szavatossági idő  |   tárolás  |   magisztrális készítmény  |   lejárt gyógyszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít