egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A gyógyszerfüggőség emberek millióit érinti szerte a világban, okozva ezzel komoly egészségügyi károkat.

 

A függőség fogalma és típusai

Szenvedélybeteg az az ember, aki nem tudja kontrollálni valamilyen szerrel (alkohol-, drog-, gyógyszerfogyasztás) vagy valamilyen viselkedéssel (szerencsejáték, internet) kapcsolatos tetteit. Életének minden területét alárendeli ezeknek a cselekvéseknek, teljesen háttérbe szorítva olyan fontos tényezőket, mint a család, karrier (bár meg kell említeni, hogy a munka is lehet valakinek a függősége) és az egészség. Függőség az, ha valaki ezeket a viselkedési formákat kényszeresen újra és újra végrehajtja, nem tudja kontrollálni, és ezek káros hatással vannak a személyre és általában a környezetére is. A gyógyszerfüggőséget meg kell különböztetni az ún. gyógyszerabúzus fogalmától.

 

A gyógyszerfüggőség a kényszeres gyógyszer- vagy drogfogyasztás viselkedésmintája. Leküzdhetetlen vágy az alkalmazásra, és gyakori a visszaesés az elvonást követően. A gyógyszerabúzus bármely gyógyszer vagy drog visszaélésszerű fogyasztása, ami egy adott kultúrán belül eltér a megengedett gyógyászati vagy társadalmi szokásoktól.

 

Kémiai függőség

Különböző pszichoaktív szerek használata, amelyek az agyra és az idegrendszerre kifejtett hatásuk révén addiktívak.

Érdemes elkülöníteni a legális és illegális szerek iránti kémiai függőséget.

 • Függőséget okozó legális szerek: nikotin, alkohol, gyógyszerek (főleg nyugtatók, altatók, szorongásoldó szerek);
 • Függőséget okozó illegális szerek: amfetaminok, extasy (MDMA), marihuána, kokain, hallucinogének.

 

Viselkedési függőség

Olyan viselkedési mintázat, amely egyre inkább uralja a személy életét, személyiségét, károsítja az életvitelét, egészségét, környezetét:

 • játékszenvedély/szerencsejáték,
 • lopási kényszer (kleptománia),
 • gyújtogatási kényszer (pirománia),
 • kóros hajtépegetés, körömrágás,
 • szexuális addikció – túlzott szexuális vágy (hiperszexualitás),
 • táplálkozási zavarok (bulimia, anorexia nervosa),
 • munkamánia,
 • vásárlási kényszer,
 • kóros mértékű testedzés,
 • internetfüggés, számítógépfüggés,
 • kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív betegség, OCD).

 

Fontos megjegyezni, hogy nem minden olyan tevékenység függőség, amelyet gyakran ismétel valaki. A mentális egészséghez elengedhetetlenek az örömet szerző elfoglaltságok. Ezek beindítják az agy jutalmazó központját, és segítenek feldolgozni a különböző negatív életeseményeket, színesítik a mindennapi rutint, kiegyensúlyozottá, boldoggá teszik az életet. Kórossá akkor válik egy tevékenység, ha átveszi az uralmat a személy felett, aki nem tud nemet mondani, nem tudja félretenni még más, fontosabb teendők esetén sem.

 

A függőség felismerése és a hátterében rejlő okok

A függőség kialakulásának hátterében genetikai, biológiai és környezeti okok állhatnak. Veleszületett adottságok miatt eltérő mértékben lehetnek az emberek fogékonyak a függőségre. A pszichológiai okai között leggyakoribb a stressz, a különböző negatív életesemények és az ezekhez társuló folyamatossá váló szorongás, amelyet az egyén le szeretne küzdeni. Függőség kialakulhat az agyi jutalmazó rendszer folyamatos stimulálásával, az eufória keresésének okán (pl. amfetaminok) vagy a negatív gondolatok előli folyamatos menekülés miatt (pl. nyugtatók).

 

Gyanakodjon függőségre, ha

 • többszöri a sikertelen leszokási kísérlet, folyamatos vágyakozás az abbahagyásra, vagy a kontrollálásra;
 • a függő személy életének középpontjában a szer megszerzése és a sóvárgás enyhítése áll (folyamatosan lemondott találkozók, titkolózás, önmaga elhanyagolása, szabadidős tevékenységek feladása stb.);
 • feszült hangulat, ameddig a szer használat nem következik be, utána megnyugvás jellemző;
 • megszokás (tolerancia) jelentkezik, vagyis a hatás eléréséhez folyamatosan növelni kell az adagot;
 • megvonási tünetek jelentkeznek (ezek lehetnek pszichés vagy fizikai elvonási tünetek).

 

Veszélyeztetett csoportok

A gyógyszerfüggőség szempontjából az egyik leginkább veszélyeztetett csoport az alacsonyan képzettek, mert körükben nagyobb a problémás gyermekkori szocializáció valószínűsége, több a mindennapi stresszválaszt létrehozó inger (stresszor) felnőttkorukban is (megélhetési nehézségek), kevesebb segítséghez, erőforráshoz jutnak, kevesebb hatékony stresszkezelési módszert ismernek, jellemző rájuk a „tanult tehetetlenség”. Hasonlóan veszélyeztetettek a társadalom peremére szorult személyek (hajléktalanok, börtönből szabadultak, megváltozott munkaképességű, értelmi vagy testi fogyatékossággal élők), a korábban vagy aktuálisan más függőségben is szenvedők, azok, akiknek a közvetlen környezetében alkohol- és/vagy gyógyszerfüggők élnek vagy tartoznak a példaképeik közé (a referenciacsoportjukba). Az életkor szintén veszélyeztető faktor, így különös odafigyelést igényelnek az idős (65 év feletti) emberek és a serdülők.

 

A legtöbb visszaélést okozó gyógyszercsoportok

• Benzodiazepinek

A benzodiazepinek alkotják a leggyakrabban függőséget okozó gyógyszercsoportot. A hamis biztonság illúzióját keltheti, hogy gyakran orvos vagy szakorvos által felírt szerekről van szó, tehát használatuk és birtoklásuk teljesen legális. Alkalmazásuk bizonyos nehéz élethelyzetekben (családi tragédia, nehezen feldolgozható történések stb.) indokolt lehet, azonban nagyon fontos, hogy – mint minden vényköteles gyógyszer esetében – szedésük során szigorúan be kell tartani az orvos utasításait.

 

Függőség akkor alakulhat ki, amikor a beteg nem tartja be az orvos által javasolt dózist vagy adagolási gyakoriságot, és tünetei enyhítése érdekében egyre többször és egyre nagyobb dózisban alkalmazza a gyógyszereket. Ezt követően az abbahagyás nehézségekbe ütközhet, ilyen esetben azonban ne féljen akár orvosi segítséget is kérni! Ebbe a gyógyszercsoportba tartoznak egyrészt a szorongásoldók (anxiolitikumok), amelyek a szorongás, félelemérzet, pánikroham gyors tünetcsökkentésére, nem pedig a meggyógyítására szolgálnak, másrészt az altatók (hipnotikumok), amelyek az alvászavarok kezelésében használatosak.

 

• Ópiátok (kábító fájdalomcsillapítók)

Az opioidok által keltett erőteljes eufóriaérzés miatt sok ember esetében nagy a kockázata a szerek szabadidős kikapcsolódás céljából történő (rekreációs) használatának. Az opioidfüggőség igen komoly orvosi és társadalmi probléma.  Az opioidtartamú anyagok két nagy csoportba sorolhatók, természetes és szintetikus szerekre: a természetes, mákból származó opioidokat nevezzük ópiátoknak; a félszintetikus és teljesen szintetikus ópiátok az opioidok.

 

• Izgatószerek

Ebbe a gyógyszercsoportba azok az élénkítő (stimuláns) gyógyszerek tartoznak, amelyek nagyobb dózisban az amfetaminokhoz hasonló eufóriát okoznak. Ezért nem előírásszerű alkalmazásuk esetén fennáll a visszaélésszerű fogyasztás (abúzus) veszélye. Izgatószerek a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (angol rövidítéssel ADHD) kezelésére használt gyógyszerek. A stimulálószereket felnőttkorban jellemzően a mentális teljesítmény fokozására alkalmazzák.

 

A gyógyszerfüggőség kialakulása

A gyógyszerfüggőség igen gyakran olyan gyógyszerek esetében alakul ki, amit a páciens alapvetően terápiás céllal szed. Így pl. a gyógyszer használata orvosi javaslatra történik szorongásos betegség vagy alvászavar miatt, majd a gyógyszerszedés hosszú időn keresztül fennmarad, mert abbahagyása esetén szorongás, alvászavar jelentkezik. Ilyenkor könnyen fizikai függőség alakul ki észrevétlenül. A másik jellemző kialakulási folyamat, amikor orvosi javaslatra történik a gyógyszer használata, de néhány hét vagy hónap után a páciens többet kezd használni a felírt dózisnál, felismerve a gyógyszer euforizáló hatását, illetve az altatószert nappal is elkezdi szedni a megvonása miatt kialakuló szorongás elkerülése érdekében.

 

Külön kialakulási folyamat, amikor a gyógyszerszedésre korábbi alkoholfüggőség kezelése kapcsán kerül sor, de a gyógyszer használatát később is folytatja a páciens. A fenti, terápiás célú kezdeti alkalmazás mellett klasszikus visszaélésszerű használat az, amikor az egyén már kezdettől fogva az eufóriát okozó hatásért használja az idegrendszeri és lelki működéseket csökkentő (depresszáns) vagy izgató (stimuláns) gyógyszereket.

 

Elvonási tünetek

A szerhasználat abbahagyását követően pszichés és fizikai elvonási tünetek jelentkezhetnek. 

Pszichés elvonási tünetek esetében nem jelentkeznek testi tünetek. Ha a drog vagy a gyógyszer hatása az általános rossz közérzet megszüntetéséhez szükséges, megvonás esetén az enyhe sóvárgástól a kínzó vágyig fokozódhat. Minél nagyobb a sóvárgás, annál inkább leszűkül az egyén tevékenységi köre, amely egyre inkább a „napi adag” beszerzésére korlátozódik.Sokan azt gondolják, hogy a pszichés elvonási tünetek könnyen kezelhetők, és nem olyan veszélyesek az egyénre. Ez részben igaz is, hiszen testi károkat nem okozhatnak. Azonban ne szabad megfeledkezni arról, hogy a szorongás, a jelentkező depresszió és a megváltozott viselkedés szintén nagyon nehezen elviselhető mind a függő személy, mind a környezete számára. Fizikai elvonási tünetek esetén testi tünetek jelenhetnek meg, amelyek nagyon széles skálán mozoghatnak az enyhe kézremegéstől, izzadástól egészen a halálig terjedően.

 

A gyógyszerfüggőség terápiája:

 • Az első lépés, hogy az érintett személy szakember segítségével ismerje fel a függőségi problémáját, és szándékában álljon a kezelésben való részvétel és a felépülés.
 • A második lépés a megvonás (detoxifikáció). Ebben a fázisban fizikai, illetve pszichés elvonási tünetek jelenhetnek meg, amelyeket orvosi segítséggel, gyógyszeresen vagy egyéb módszerekkel kezelni lehet. Ez a szakasz súlyos esetekben kórházi ellátást is igényelhet.
 • A harmadik lépés a rehabilitáció, amely során a rögzült viselkedésminták helyére új viselkedésminták kerülnek. A páciensek elsajátítják azoknak a helyzeteknek a kezelését, amelyekben korábban gyógyszerhez nyúltak. A rehabilitáció eszköze lehet a pszichoterápia, a közösségi rehabilitáció, a szocioterápia és az önsegítő csoportok.

Függőség esetén felkereshető intézmények

 

 • Nyírő Gyula OPAI Addiktológia

Honlap: www.opai-addikt.hu

Akohol- és szerhasználattal, szerencsejáték- és videojáték-függőséggel küzdő betegek ellátása zajlik, illetve az ezekhez társult pszichés problémákkal is jelentkezhetnek az érintettek.

 

 • Megálló Csoport Alapítvány

Honlap: www.megallo.org

Önsegítő csoportok szerhasználó, életvezetési zavarokkal és viselkedési függőségekkel küszködő fiataloknak.

 

 • Kék Pont Alapítvány

Honlap: www.kekpont.hu

16 év felett szerhasználattal küzdő, önként jelentkező pácienseket fogadnak.

 

 • Józan Babák Klub (droghasználó szülők önsegítő csoportja)

Várandóssághoz vagy gyermekneveléshez kapcsolódó, szerhasználattal, viselkedési addikciókkal járó válsághelyzetek kezelésével foglalkozó egyesület.

 

 • Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány

Honlap: www.tisztajovoert.hu

Szerhasználó fiatalkorúak számára elérhető szakrendelés.

 

KULCSSZAVAK
abúzus  |   függőség  |   pszichoaktív szerek  |   benzodiazepinek  |   BZD  |   szorongásoldó  |   altató  |   nyugtató  |   alkohol  |   ópiát  |   stimuláns  |   AUDIT  |   LAST  |   CAGE  |   elvonási tünetek  |   alkohol  |   delírium
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít