egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A gyógyszerek alkalmazása során gyakran előfordulhatnak jelentős egyéni különbségek a terápiás, mellék- és toxikus hatásokban. Ezeket az egyéni eltéréseket rengeteg tényező befolyásolja, például az is, hogy az együttesen szedett gyógyszerek hogyan hatnak egymásra.

 

A gyógyszerek hatásait és kölcsönhatásait befolyásoló tényezők például az életkor, a nem, a fennálló terhesség, a rassz, betegség vagy valamilyen gyógyszerallergia fennállása. Ezek a tényezők nem változtathatók, a gyógyszerelés során viszont figyelembe kell venni őket. Vannak emellett olyan tényezők is, amelyek befolyásolhatók (és ezzel együtt módosítható a várható gyógyszerhatás is). Ilyen tényezők például a táplálkozás vagy a különböző gyógyszerek együttes alkalmazása.

 

Gyógyszerek és egyéb anyagok közti kölcsönhatásról akkor beszélünk, amikor egy gyógyszer hatása a vele egy időben a szervezetben előforduló gyógyszer vagy egyéb szer/anyag miatt módosul. A különböző gyógyszerek együtt alkalmazása során ritkán előfordulnak olyan kedvező hatások, amelyet a kezelőorvos kihasznál a terápia során, de a leggyakrabban ezek a hatások károsak és nemkívánatosak – ezért a cél lehetőség szerint az elkerülésük.

 

Figyelem! Ha egyszerre több gyógyszert is szed, új gyógyszer vagy táplálékkiegészítő alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével! A gyógyszerek egymással és más anyagokkal, pl. táplálékkal kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

 

A gyógyszerkölcsönhatások megelőzéséről bővebben itt olvashat.

 

Mivel léphet kölcsönhatásba a szedett gyógyszer?

Az alkalmazott gyógyszerek – a vényköteles és a vény nélküli szerek is – szinte minden más, a szervezetbe kerülő anyaggal kölcsönhatásba tudnak lépni.

 

A kölcsönhatások típusai az alábbiak lehetnek:

 

 • gyógyszer és gyógyszer,
 • gyógyszer és élelmiszer,
 • gyógyszer és ital (beleértve az alkoholos és nem alkoholos italokat is),
 • gyógyszer és gyógynövény,
 • gyógyszer és élvezeti szerek,
 • gyógyszer és betegség kölcsönhatása.

 

Gyógyszer és gyógyszer kölcsönhatásai

A gyógyszerek egymással nagyon gyakran kerülnek valamilyen kölcsönhatásba. Ezekre minden esetben felhívja a figyelmet a betegtájékoztató – melyik gyógyszert melyikkel nem, vagy csak elővigyázatosság mellett szabad együtt alkalmazni.

 

Összefoglalva: a gyógyszer–gyógyszer kölcsönhatásnak három fő típusa különíthető el:

 

 • hatások összeadódása,
 • egymás hatásának kioltása,
 • egymás hatásának módosítása.

 

Gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás jelenik meg például az alábbi esetekben:

 

Tetraciklin antibiotikum + vitaminkészítmények: a tetraciklin antibiotikumok kölcsönhatásba lépnek a kalciummal és vassal, így együtt alkalmazva sem az antibiotikum, sem a vitaminkészítmény nem szívódik fel.

 

Bizonyos antibiotikumok + véralvadásgátló szerek: bizonyos antibiotikumok kiirtják a bélflóra mikrobiomjának nagy részét – ezzel a K-vitamin termeléséért felelőseket is. A K-vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban, hiánya esetén így megnő a véralvadási zavarok kockázata, amit a véralvadásgátló gyógyszer tovább fokoz.

 

Májenzimeken kifejtett indukciós vagy gátló hatású gyógyszerek: a gyógyszerek lebontását végző enzimrendszert bizonyos gyógyszerek serkenthetik vagy gátolhatják – ennek következményeként pedig saját és más gyógyszerek hatását fokozhatják vagy csökkenthetik. Ezeket a hatásokat különösen körültekintően szükséges figyelembe venni, ha valaki olyan gyógyszert szed, ahol nagyon fontos a pontos dózis beállítása (pl. véralvadásgátló szerek, kortikoszteroidok, kis dózisú ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták, epilepszia elleni szerek stb).

 

MAO-gátló és SSRI típusú antidepresszánsok: a MAO gátló antidepresszánsok a szerotonin lebomlását, míg az SSRI típusúak a szerotonin neuronokba történő visszavételét gátolják – a hatás összeadódásával életveszélyes szerotonin szindróma alakulhat ki.

 

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) alkalmazása: a több típusú fájdalomcsillapító együttes alkalmazása nem ritka jelenség, ráadásul igen veszélyes: gyomorvérzést, gyomorfekélyt okozhat;

 

Hashajtók és vizelethajtók: felborulhat a só-, víz- és ásványianyag-háztartás;

 

Fogamzásgátlók és antibiotikumok: hatáscsökkenés tapasztalható, így antibiotikum alkalmazása esetén kiegészítő védekezés javasolt.

 

Gyógyszer és étel/ital kölcsönhatásai

A szájon át szedett gyógyszerek a táplálékkal egy útvonalon keresztül jutnak be a szervezetbe, így bizonyos ételek és italok módosíthatják a gyógyszerek felszívódását és vérbe való bejutását. Ilyenkor különösen fontos, hogy a gyógyszert az előírásoknak megfelelően alkalmazzák, odafigyelve, hogy azt evés előtt, után vagy közben kell bevenni.

 

A gyógyszerek és egyéb táplálékok kölcsönhatása esetén az alábbi hatások alakulhatnak ki:

 

 1. Csökken a gyógyszer felszívódása – a kívánt hatás elmarad:
  1. bizonyos antibiotikumok + táplálék
  2. epilepszia elleni szerek + fehérjegazdag táplálék
  3. savlekötők + fehérjedús étel.

 

 1. Nő a gyógyszer felszívódása - akár mérgezéses tünetek is előfordulhatnak:
  1. bizonyos vérnyomáscsökkentők, szívritmuszavar elleni szerek + grapefruit.

 

Gyógyszer és gyógynövény kölcsönhatásai

Gyógynövényeket sokan alkalmaznak gyógyszer szedése mellett is. Fogyasztásuk elkezdése előtt azonban javasolt elolvasni a használati utasítást és kikérni a kezelőorvos véleményét. Érdemes a rendszeresen szedett gyógyszereket megmutatni a gyógyszerésznek gyógynövényes készítmény vásárlása során is, hogy a veszélyes interakciókra fel tudja hívni a figyelmet.

 

Interakciót okozó gyógynövények például az alábbiak:

Hashajtók (aloe, kutyabengekéreg, szenna): a bélmozgások felgyorsításával számos gyógyszer felszívódását gátolják, a digoxin (szívgyógyszer), verapamil (magas vérnyomásra ható szer) hatását azonban fokozzák a nátrium és kálium fokozott ürítése miatt;

 

Nyáktartalmú székletlazítók (bolhafű, mályva, lenmag): a nyálkaanyagok megköthetik a gyógyszerek hatóanyagait, így csökkentve a hatást – különösen bizonyos epilepsziaellenes hatóanyagnál tapasztalható a mellékhatás (pl. lítium – hangulatstabilizáló szer, karbamazepin - antiepileptikum);

 

Orbáncfű: fokozza a máj lebontó enzimrendszerét, így gyorsítja a gyógyszerek lebomlását, csökkenti a hatásukat (pl. fogamzásgátlók, teofillin – asztmagyógyszer, digoxin – szívre ható szer, ciklosporin – immunszuppresszáns, indinavir – vírusellenes szer);

 

Fokhagyma: gátolja bizonyos gyógyszerek lebomlását, így a gyógyszerhatás nő (pl. paracetamolfájdalomcsillapító, bizonyos véralvadásgátlók);

 

Grapefruit: gátolja bizonyos gyógyszerek lebomlását, így a gyógyszerhatás nő (pl. felodipin – vérnyomáscsökkentő, verapamil – magas vérnyomásra ható szer, lovastatin – koleszterinszint-csökkentő sztatin), illetve immunszuppresszor szerek (pl. szervátültetés melletti élethosszig tartó terápiában) – nem kívánt módon emeli a gyógyszer szintjét a vérben.

 

Gyógyszer és élvezeti szerek kölcsönhatásai

A dohányzás során a cigarettafüstben található kémiai anyagok befolyásolhatják bizonyos májenzimek működését, így csökkenthetik egyes gyógyszerek hatékonyságát (pl. propoxifen - fájdalomcsillapító, teofillin – asztmagyógyszer).

 

Az alkohol fogyasztása bizonyos gyógyszerek mellett kifejezetten tilos. Minden esetben fontos a betegtájékoztatót elolvasni és kikérni a kezelőorvos vagy gyógyszerész véleményét.

 

A különböző kábítószerek használata (stimulánsok, hallucinogének stb.) számtalan kölcsönhatásba léphetnek az alkalmazott gyógyszerekkel, különös tekintettel arra a tényre, hogy ezek az illegális szerek számos szennyező anyagot és mellékterméket tartalmazhatnak, amelyek jelentősen növelik a kockázatot.

 

Gyógyszer és betegség kölcsönhatásai

Fontos, hogy új gyógyszer felírásánál a beteg minden fennálló alapbetegségéről beszámoljon a kezelőorvosának, hogy az orvos mérlegelni tudja az esetleges kockázatok és előnyök megoszlását.

 

A gyógyszerek fejlesztése során igyekeznek minél specifikusabb hatást elérni, de az adott célszerv vagy szervrendszer mellett kismértékben egyéb szervekre is hathatnak az alkalmazott gyógyszerek. Minél több alapbetegség áll fenn, a kölcsönhatásoknak annál nagyobb a veszélyük. Különösen veszélyeztetett csoport az idősek, akik rendszerint több alapbetegséggel rendelkeznek, és azokra számos gyógyszert szednek.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Gyógyszermellékhatások

Étrend-kiegészítők

 

KULCSSZAVAK
gyógyszer  |   kölcsönhatás  |   interakció  |   gyógyszer és gyógyszer kölcsönhatása  |   gyógyszer és étel kölcsönhatása  |   gyógyszer és ital kölcsönhatása  |   gyógyszer és élvezeti szer kölcsönhatása  |   gyógyszer és betegség kölcsönhatása
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít