egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egyre több állampolgár rendel gyógyszert az interneten, de hogyan lehet meggyőződni arról, hogy a weben keresztül vásárolt készítmény eredeti és biztonságos?

 

Interneten csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető. Vényköteles gyógyszerek megrendelése interneten keresztül Magyarországon nem lehetséges, tekintettel arra, hogy ezek a gyógyszerek csak orvosi előírásra szedhetők, és nagy részük csak folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.

 

A gyógyszerek besorolása és szállításuk feltételei tekintetében az uniós tagállamok között eltérések lehetnek, így előfordulhat, hogy egy Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer egy másik országban vényköteles. Az internetes szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e.

 

Az Európai Unióban működő nem magyarországi vállalkozások magyarországi címzett megrendelő részére jogszerűen csak vény nélkül kiadható gyógyszert adhatnak el. Ebből adódóan, amennyiben mégis receptköteles gyógyszert adnak el magyarországi címzettnek, a tevékenységük nem jogszerű.

 

Interneten más országból rendelt gyógyszer Magyarországra csak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jogutódja) által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokkal (címke, betegtájékoztató) szállítható. Annak a külföldi szolgáltatónak, amelyik nem így forgalmazza a gyógyszert, a tevékenysége nem jogszabályszerű.

 

Interneten gyógyszert csak 14 éven felüli személy rendelhet.

 

Internetes értékesítést jogosultan végzők köre

Magyarországon csak gyógyszertárak végezhetnek jogszerűen internetes gyógyszerértékesítést, amennyiben honlapjaik címét legkésőbb a tevékenység megkezdésekor bejelentették a hatóságnak. Az NNGYK weboldalán azon magyarországi gyógyszertárak nevei, címei és honlapcímei találhatóak meg, amelyek eleget tettek a hatóságnál bejelentési kötelezettségüknek, így internetes gyógyszerforgalmazásra kizárólagosan jogosultak.

 

A legális magyarországi honlapok e jegyzéket elérő logót kapnak, így a honlapról is visszaellenőrizhető a tevékenység jogszerű volta. Amennyiben a fentebb hivatkozott jegyzékben megtalálható az a gyógyszertár, amelytől valaki gyógyszert kíván interneten keresztül rendelni, az illető biztos lehet abban, hogy a gyógyszertár e célú tevékenysége folyamatos hatósági ellenőrzés alatt áll. A hatósági ellenőrzés kiterjed a gyógyszer beszerzési forrására, a gyógyszerkiadás szakszerűségére és az azokkal kapcsolatos nyilvántartás naprakész vezetésére.

 

Amennyiben a jegyzékben nem található meg az adott honlap, amelyről a gyógyszerrendelés történne, akkor megállapítható, hogy a magyarországi vállalkozás által működtetett honlap illegális, és az értékesített gyógyszer valószínűsíthetően hamis vagy nem engedélyezett. Ezek a készítmények betegséget, maradandó egészségkárosodást, életveszélyt vagy halált is okozhatnak.

 

Előfordulhat, hogy külföldi vállalkozások kínálnak internetes értékesítésre gyógyszereket. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a magyarországi hatóságok nem tudják szavatolni ezeknek a gyógyszereknek a biztonságosságát, és arra vonatkozóan sincs iránymutatás, hogy hogyan lehet megbizonyosodni az adott honlap jogszabályszerű működéséről és az értékesített gyógyszer minőségéről. Ezért javasolt, hogy a fent hivatkozott listán szereplő patikák honlapjairól rendeljünk gyógyszereket.

 

Közös uniós logó a megbízható weboldalakon

2015. júliusától közös uniós logó segíti a fogyasztókat az interneten keresztül történő gyógyszervásárlásban. Az Európai Unióban működő valamennyi online gyógyszertárnak és gyógyszerkereskedőnek fel kell tüntetnie honlapján az Európai Bizottság logóját.

 

Ez a kattintható logó az EU-ban működő valamennyi olyan gyógyszertár és gyógyszerkereskedő honlapján megtalálható, amely szerepel a nemzeti hatóság által vezetett nyilvántartásban. A logón szereplő zászló azt az országot jelzi, ahol a gyógyszertár vagy gyógyszerkereskedő székhelye található. A vásárlók a fenti logóra kattintva a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő, legális patikák listájához jut. A legálisan működő kereskedők esetében a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a kereskedő által kínált gyógyszerek eredetiek.

 

Vényköteles gyógyszerek házhoz szállítása

Fontos elkülöníteni azt a lehetőséget, amikor vényköteles szer esetében történik házhoz szállítás. Ezt 2007-től tette lehetővé a 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény. Ennek alapján meg kell különböztetni a csomagküldést és a házhoz szállítást, ugyanis ebben az esetben ez két külön tevékenységet jelent.

 

Vényköteles gyógyszerek esetében a csomagküldés útján történő kiszolgáltatás nem megengedett, ahogyan interneten sem lehet vényköteles gyógyszert rendelni. Ezzel ellentétben vényköteles gyógyszerek esetén is megengedett házhoz szállítás útján történő gyógyszerkiadás olyan szakemberek által, akik megfelelnek a törvényi előírásoknak. Kiemelendő előírás, hogy a házhoz szállítás során ugyanúgy be kell tartani a gyógyszerek kiadására vonatkozó szakmai szabályokat, mint a gyógyszertárban történő kiadáskor. Javasolt érdeklődni az egyes patikáknál arról, hogy végeznek-e házhoz szállítást, mivel nem minden gyógyszertár nyújt ilyen típusú szolgáltatást.

 

Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája az NNGYK keresőjében érhető el.

 


 Jogszabályi háttér:

  • Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK irányelvnek a hamisított gyógyszerek jogszerű ellátási láncba való bekerülésének megakadályozása tekintetében történő módosításáról szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/62/EU irányelvvel beillesztett 85c. cikk 
  • A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 3. § 21. pont és 68. § (1) bekezdés 
  • A közforgalmú fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet 17. § (5)-(6) bekezdései, 19. § (1) és (5) bekezdései
  • Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 21/A. § (1)-(2) bekezdése 
  • A gyógyszereket lakossági távértékesítésre kínáló személyek azonosítására szolgáló közös logó mintájáról, valamint a közös logó hitelességének értékelését lehetővé tevő műszaki, elektronikai és kriptográfiai követelményekről szóló, az Európai Bizottság 699/2014/EU végrehajtási rendelete

 

KULCSSZAVAK
gyógyszer  |   étrendkiegészítő  |   forgalomba hozatali engedély  |   notifikáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít