egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hospice-ellátás három szinten valósulhat meg:

 1. otthoni ellátás;
 2. ambulánsan/szakrendelés keretében, kórházi konzultatív csoport (mobil team);
 3. specializált osztályon: intézeti hospice, kórházi hospice-palliatív osztályon.

 

Otthoni hospice

Nem minden hospice-ellátásra szoruló betegnek kell intézményben lennie. Az otthoni hospice-kezelés célja, hogy a végstádiumú beteg testi és lelki tüneteinek kezelése otthoni környezetben, a szerettei körében történjen.

 

Kik végzik az otthoni hospice-ellátást?

Az otthoni ellátás során egy több szakemberből álló csapat végzi az ellátást, és segíti a családot. A csapat tagja orvos, ápoló, hospice-koordinátor, gyógytornász, szociális munkás, pszichológus/pszichiáter, lelkész, önkéntes segítő(k). Jelenleg Magyarországon 62 otthoni ellátást végző csoport dolgozik.

 

Otthon hospice-ellátás igénylése

Az otthoni hospice-ellátást kezdeményezheti a beteg, a családtagok, a kezelőorvos vagy a háziorvos. Az ellátás igénybevételéhez szükség van egy egészségügyi dokumentumra, amely igazolja, hogy a beteg olyan állapotban van, amely indokolja a hospice-ellátást (pl. zárójelentés). Az otthoni hospice-ellátást szakorvosi (onkológus szakorvos, palliatív szakorvos, egyéb illetékes szakorvos) javaslatra a háziorvos rendelheti el. Ezt követően a beteg, a családtagok vagy az orvos felveszi a kapcsolatot a területileg illetékes ellátóval. Otthoni ellátás esetén 50 támogatott vizit lehetséges, ami kétszer meghosszabbítható (így összesen 150 finanszírozott hospice-vizitre jogosult a beteg).

 

Hogyan történik a felvétel?

A kapcsolatfelvételt követően a hospice-koordinátor veszi fel a családdal a kapcsolatot. Felméri a beteg állapotát és a szükséges teendőket, és a családdal közösen meghatározza a célokat. Ezt követően kitöltik a felvételhez szükséges dokumentumokat (elrendelőlap, megállapodás). A felvételt követően ő az az ember, aki koordinálja az ellátócsapat és a család munkáját. A felvétel után a team tagjai a meghatározott céloknak és szükségleteknek megfelelően elkezdik a látogatásokat és az ápolást. Ennek során akár napi rendszerességgel is segíthetnek a beteg ellátásában, valamint megtanítják a családtagokat is az ellátásra.

 

Mit nyújt az otthoni hospice-ellátás?

Fontos kiemelni, hogy a hospice-ellátás szakellátás, így nem feladata a beteg felügyelete vagy az egyéb, nem szakmai jellegű feladatok ellátása – azonban a nem szakmai jellegű ellátás megszervezésében is tudnak segíteni.

Otthoni hospice-ellátás keretében az alábbi ellátásokra van lehetőség:

 • alap- és szakápolás;
 • fájdalomcsillapítás;
 • gyógytorna, fizioterápia;
 • szociális tevékenységek szervezése;
 • dietetikai tanácsadás;
 • a beteg és a hozzátartozók mentálhigiénés gondozása, tanácsadása;
 • a gyógyszerelés tervezése és ellenőrzése.

 

Fontos megjegyezni, hogy az otthoni hospice-ellátás igénybevételével egyidejűleg otthoni szakápolás nem rendelhető. A lakóhely szerinti illetékes önkormányzattól szociális jellegű támogatás keretében a nem szakmai feladatok ellátásában lehet segítséget igényelni.

 


Intézményi hospice-ellátás

Jelenleg Magyarországon 24, fekvőbetegek ellátására alkalmas kórházi osztály vagy intézmény van, összesen 358 ággyal. Az intézményi hospice-ellátás történhet külön erre a célra létrehozott intézményekben vagy kórházak hospice-palliatív osztályán. Főképp a daganatos betegek esetében jellemző, hogy komoly, sok esetben elviselhetetlen testi fájdalmat élnek meg, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a mindennapjaikat. Ezért az egyik legfontosabb tevékenység az állandó és szakszerű fájdalomcsillapítás, amelyre napjainkban széles körű lehetőségek adottak. Mivel a fájdalom jellege, megjelenése akár betegenként is eltérhet, ezért igyekeznek a fájdalomcsillapítást minél inkább személyre szabni. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a beteg mentálhigiénés ellátására: pszichológusok, lelkészek és egyéb mentálhigiénés szakemberek támogatják a betegeket. Gyakorta szerveznek a pácienseknek különféle közösségi alkalmakat vagy terápiás foglalkozásokat, programokat.

 

Kik végzik az intézményi hospice-ellátást?

A hospice-intézményekben állandó ápolói és rendszeres orvosi felügyeletet nyújtanak a bent fekvőknek. További fontos szereplői az ellátásnak a mentálhigiénés szakemberek, gyógytornászok, dietetikusok stb.

 

Hogyan lehet intézményi hospice-ellátásra bekerülni?

Az intézményi hospice-ellátásba olyan betegek szoktak kerülni, akik ellátása otthoni körülmények között nem kivitelezhető. Alkalmanként úgynevezett tehermentesítő ellátás is igénybe vehető – ennek célja, hogy az otthoni ápolást nyújtó családtagokat egy meghatározott időre tehermentesítsék. Az ilyen intézmények többségébe előjegyzéssel lehet bekerülni, emellett néhány intézményben a bennmaradás idejét is nagyságrendileg meghatározzák, ami az esetek többségében körülbelül 3 hónap. A felvételt a beteg, annak kezelőorvosa vagy a háziorvos kezdeményezheti.

A felvétel módja intézményenként eltérő lehet. A bekerüléshez általában szükség van a hospice-ellátást indokló egészségügyi dokumentumra (képalkotó vizsgálat eredménye, zárójelentés), esetenként felvételi kérelemre is szükség lehet, amely a szolgáltató webes felületén elérhető. Kórházi hospice-palliatív osztályos felvétel esetén háziorvosi beutaló is szükséges. A bent fekvés során rendszeresen felülvizsgálják a beteg állapotát, és az állapot függvényében döntenek a beteg otthonába történő visszahelyezésről.

 

Mit nyújt az intézményi hospice-ellátás?

Az intézményi hospice-ellátás nem azonos az „elfekvő” vagy krónikusbeteg-ápolási osztályokkal, sem pedig a rehabilitációs osztályokkal. A hospice-ellátás egy jól koordinált csapat munkája, amelyben egyenlően vesznek részt a testet és a lelket ápoló szakemberek.

Az ellátás helye alapján fontos különbség lehet a kórházban lévő hospice-palliatív osztály és a külön hospice-intézmény között. A kórházi osztálynak megvan az a nagy előnye, hogy jól felszerelt egészségügyi háttérrel rendelkezik, míg a külön intézmény esetében az a nagy előny, hogy a kis csoportos és családias légkör könnyebben megteremthető, így légkörében jobban hasonlít az otthoni ellátáshoz. Bár formájukban emlékeztethetnek a kórházi osztályok elrendezésére, jellegükben már kevésbé.

 


További hospice-ellátási formák

Mobil hospice-ellátás

Jelenleg Magyarországon 4 mobil hospice-team működik. Mobil hospice-ellátásban olyan előrehaladott stádiumú betegek vehetnek részt, akik valamilyen kórházi osztályon fekszenek. A mobil hospice-csapat célja, hogy a beteg palliatív ellátását koordinálja, és a beteg ellátását segítse. Munkájával segíti a kórházi osztályon dolgozókat és a családtagokat. A mobil hospice-csoport tagjai ugyanolyan multidiszciplináris ellátást képesek nyújtani, mint az otthoni vagy intézményi hospice munkatársai.

Mobil hospice-ellátást a beteg kezelőorvosa kérhet konzultációs jelleggel. Ilyenkor 24 órán belül felveszik a kapcsolatot a beteggel, majd a kezelőorvost és a családot is bevonva megbeszélik a beteg állapotát, a reális célokat és a hospice-ellátás lehetőségeit.

 

Ambuláns járóbeteg-rendelés

Jelenleg Magyarországon 4 palliatív járóbeteg-rendelés működik. Arra is van lehetőség, hogy a hospice-palliatív osztályok vagy fájdalomklinikák szolgáltatásait alkalmi jelleggel vegyék igénybe. Ebben az esetben az ápolt személy nem fekszik be az osztályra, hanem elmegy az intézménybe, és ott beállítják a fájdalomcsillapító gyógyszereit. Az intézményben dolgozó gyógytornászok, pszichológusok és további munkatársak is foglalkoznak a beteggel. Az ellátást kezdeményezheti a beteg közvetlenül az ellátónál vagy orvosán keresztül is. Az ellátás igénybevételéhez szükség van a beteg egészségügyi dokumentációjára, kórházi szakrendelő esetén szükség lehet háziorvosi beutalóra is.

 

Nappali kórház

Ez a típusú ellátás azoknak a betegeknek ajánlott, akik alkalmasak arra, hogy huzamosabb időre is elhagyják otthonukat. A nappali ellátás során a beteg részt vesz az intézményben történő foglalkozásokon, kezeléseken, amelyek nagyban javíthatják a betegek életminőségét, és arra is alkalmasak, hogy az adott napra tehermentesítsék a családot. Sok esetben hasonló lehet az ambuláns kezeléshez, azzal a különbséggel, hogy a nappali ellátás során az ápolt a nap jelentős részét az intézményben tölti.

 

Gyászolókat támogató csoportok

Ezek a csoportok a hozzátartozók segítésére jöttek létre, azoknak a családtagoknak/hozzátartozóknak, akiknek szükségük van arra, hogy megosszák terhüket olyan emberekkel, akik hasonló szituációba kerültek. Az ilyen csoportok rendszeres kapcsolatban vannak a különféle hospice-intézményekkel és otthoni ápolást nyújtó szolgálatokkal, így folyamatos segítséget tudnak nyújtani a hozzátartozóknak.

 

Egyéb segélyszolgálatok

Olyan telefonos vagy chates szolgáltatás, amely segítséget nyújt az ápolt szakszerű ellátásában mind a szakembereknek, mind pedig a hozzátartozónak. Segíthet abban is, hogy a megfelelő hospice-palliatív ellátó központtal kapcsolatba lépjenek.

 


Vonatkozó jogszabályok:

 • 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
 • 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról
 • 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól
 • 20/1996. (VII. 26.) NM rendelet az otthoni szakápolási tevékenységről
KULCSSZAVAK
hospice  |   hospice-ellátás  |   otthoni hospice  |   intézeti hospice  |   hospice-ellátási formák  |   hospice-igénylés  |   ambuláns hospice  |   járóbeteghospice  |   hospice-felvétel
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít