egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyermekhospice-ellátóhelyeken zajlik azon beteg gyermekek orvosi, mentálhigiénés és szociális ellátása, akik komoly, akár halálos betegségekben szenvednek. A gyermekhospice-ellátásnak fontos része a család mint egység kezelése és támogatása. A palliatív ellátást célszerű már a diagnózis pillanatában, az aktív gyógyító jellegű kezeléssel párhuzamosan megkezdeni és azután is folytatni. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a jól felépített, a páciens és környezetének testét-lelkét egyaránt kezelő palliatív terápia – amellett, hogy az életminőséget is javítja – akár az életet is hosszabbíthatja.

 

Mikor van szükség gyermekhospice-ellátásra?

Gyermekhospice-ellátásra akkor lehet szükség, ha a gyermeknek olyan súlyos, akár életet veszélyeztető betegsége van, amely nagy terhet ró mind a gyermekre, mind pedig a családra. Fontos tisztázni, hogy a gyermekhospice nem az a hely, ahová meghalni járnak a gyerekek! A gyermekhospice-ellátásban olyan páciensek is vannak, akiknek bár súlyos betegségük van (pl. különféle anyagcsere-betegségek), a várható élettartamuk nem meghatározható.

 

Ilyenkor a hospice-palliatív ellátás a betegnek és családjának egyaránt testi-lelki támogatást adhat. Emellett lehetnek olyan betegek is (főképp a daganatos betegek), akiknek a bekerülés időpontjában nem lehet meghatározni az életkilátásaikat – ilyenkor a hospice a tüneti kezelés mellett segíthet megküzdeni a betegség okozta lelki teherrel is. Természetesen előfordul az is, hogy a betegséget nem lehet legyőzni vagy kordában tartani – ebben az esetben a családnak és a hozzátartozóknak tud további támogatást nyújtani a hospice a gyász folyamatában.

 

Korosztályok a gyermekhospice-ellátásban

Korosztály tekintetében általában kb. 20 éves korukig szoktak gyermekhospice-ba kerülni a páciensek, azonban természetesen ez számos tényezőtől függhet: a betegség típusa, lefolyása, a család vagy a beteg preferenciái stb.

 

A gyermekhospice-ellátás célja

A gyermek hospice-palliatív ellátás során az a cél, hogy a súlyos beteg gyermek testét és lelkét megfelelően gondozzák, további fontos cél a hozzátartozók támogatása is. Az ellátás egysége a család, így a gyermeket és családját a hospice-ellátás során egyaránt kezelik.

 

Mi történik a gyermekhospice-ellátás során?

A gyermekhospice-ellátás során egy erre szakosodott, orvosokból, ápolókból és mentálhigiénés szakemberekből álló csoport dolgozik azon, hogy a gyermek és családja mindennapjait megkönnyítsék, a beteg fájdalmát és egyéb tüneteit enyhítsék. A felvételt követően meghatározzák az igényeket és a reális célokat, majd felépítik az ápolási és kezelési tervet. Előfordulhat, hogy a beteg gyermeket már nem lehet megmenteni –ebben az esetben a hospice-ellátás nem feltétlenül ér véget a beteg halálával, hiszen a gyermek elvesztését követően a családtagoknak, hozzátartozóknak nagy szükségük lehet a támogatásra.

 

Az ellátásnak több formája is lehet. A hospice-házakban minden ellátási forma igénybe vehető, az állandó ápolói és rendszeres orvosi felügyelet biztosított.

 

Kik vannak a gyermekhospice-ban?

A daganatos betegségek mellett sok egyéb olyan betegség is van, amelyek esetében felmerülhet a gyermekhospice-ellátás.

 

Általában az alábbi csoportok valamelyikébe sorolhatók a betegek:

 • a gyógyító jellegű (kuratív) kezelés mellett/helyett szükség lehet a palliatív ellátásra, mert van esély a halál bekövetkezésére, de a betegség kimenetele pozitív is lehet (daganatos megbetegedés, szívelégtelenség);
 • az idő előtti halál elkerülhetetlen, de megfelelő kezeléssel akár normálközeli élet is biztosítható (pl. cisztás fibrózis, AIDS, az immunrendszer betegségei, izomdystrophia);
 • olyan progresszív állapot, amelyre csak palliatív kezelés létezik – ez akár több évig is tarthat (pl. súlyos anyagcsere-betegségek, leukodystrophia, kromoszóma-rendellenességek);
 • irreverzibilis (visszafordíthatatlan), de nem feltétlenül progresszív állapotok, amelyek komplex egészségügyi és mentálhigiénés ellátást igényelnek, és fennáll az idő előtti halálozás esélye (pl. súlyos agykárosodás).

 

Kik dolgoznak a gyermekhospice-ellátásban?

Az ellátás több szakembert összefogó csapatmunka, amelynek tagja gyermekápoló, orvos, pszichológus, gyógytornász, mentálhigiénés szakember, pedagógus, játékterapeuta, szociális munkás, zene-, illetve művészetterapeuta, pap, önkéntes segítők.

 

A hospice-ellátás formái

 • Otthoni ellátás. Amennyiben nincs lehetőség aktív kórházi kezelésre, akkor javasolt a beteg gyermek otthonában történő palliatív ellátása. A megszokott családi környezetben megvalósuló hospice-palliatív ellátás az egyik leghatékonyabb ellátási forma. Az ellátásban a szülők nincsenek egyedül. Igényelhető hospice-palliatív ellátás, amelyben rendszeres orvosi-ápolási és lelki gondozásban lehet részesülni.
 • Hospice-ház. Minden ellátási forma igénybe vehető, teljes ápolási és orvosi ellátás, gondozás, gondozásszervezés.
 • Mentesítő ellátás. Krónikus beteg gyermek ideiglenes ellátása és gondozása hospice-házban annak érdekében, hogy a szülők és hozzátartozók feltöltődhessenek (általában kb. 28 nap/év).
 • Nappali ellátás. Krónikus beteg gyerek és családjának gondozása, a gondozás szervezése napi maximum 12 órában. Történhet otthon vagy hospice-házban.
 • Tranzitellátás. A hosszabb kórházi kezelésből kikerülő gyermek ideiglenes ellátása, ameddig a szülők felkészülnek az otthoni ellátásra. A felkészülésben szakemberektől kapnak segítséget.
 • Életvégi ellátás. A gyermek életének utolsó szakaszában a gyermek és a család segítése, támogatás a gyermek elvesztése után. Kórházban, hospice-házban és otthon is lehetséges.
 • Gyászkör. Azoknak a családtagoknak nyújt lelki támaszt, akik elvesztették hozzátartozójukat.

 

A gyermekhospice-ellátás költsége

A gyermekhospice-ellátás minden formája ingyenesen vehető igénybe a család valamennyi tagja számára.

 

Gyermekhospice-ellátás igénylése

Az otthoni hospice-ellátást a gyermek szülője vagy gondviselője, illetve annak hozzájárulásával a kezelőorvos vagy családorvos kezdeményezheti. Az ellátáshoz szükséges a gyermek tartós betegségét igazoló kórházi dokumentum (pl. zárójelentés).

 

Hol kaphat segítséget?

Magyarországon az alábbi szervezetek foglalkoznak intézményi vagy otthoni gyermekhospice-ellátással:

 • Tábitha Ház. Hospice-ház-ellátás, tranzitellátás, nappali gondozás, mentesítő ellátás, gyászterápia.
 • Eurakvilo Alapítvány. Otthoni hospice-ellátás, gyermek hematoonkológiai osztályos hospice-palliatív ellátás.

 


Vonatkozó jogszabályok:

 • 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
 • 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról
 • 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól
 • 20/1996. (VII. 26.) NM rendelet az otthoni szakápolási tevékenységről
KULCSSZAVAK
gyermekhospice  |   gyermekhospice-ellátás  |   gyermekhospice-felvétel  |   otthoni gyermekhospice  |   intézményi gyermekhospice  |   gyermekhospice-igénylés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít