egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Speciális finanszírozás keretében a tételes elszámolás alá eső, nagy értékű támogatott orvostechnikai eszközök, orvosi eljárások és gyógyszerkészítmények finanszírozása történik.

 

Ezekhez a beteg a kezelőorvosa döntése alapján, az egészségügyi szolgáltatón keresztül, fekvő- és járóbeteg-ellátás keretében, külön kérelem beadása nélkül juthat hozzá, amennyiben az orvosilag indokolt.

 

Tételes elszámolású gyógyszerek

A tételes elszámolású gyógyszereket a hatóság országos szinten szerzi be, majd ezt az országban található intézmények között meghatározott kvóták alapján osztja szét. Ez teszi lehetővé az egészségügyi igényeknek megfelelően kontrollált, költségtudatos, hatékony ellátás biztosítását az érintett betegségcsoportokba tartozók számára.

 

A tételes elszámolású gyógyszerek köre, rendelése, alkalmazása

  • A tételes elszámolású gyógyszerek közé a nagyon magas költségű, biológiai gyógyszerek tartoznak – például a személyre szabott terápiát lehetővé tevő bizonyos onkológiai készítmények –, de a pikkelysömör, a Crohn-betegség és egyéb betegségek gyógyszerei is megtalálhatók közöttük.
  • A tételes elszámolás alá eső hatóanyagok jegyzékét ITT találja.
  • A tételes elszámolású gyógyszerek felhasználására és az egyes hatóanyagok felírására jogosult intézmények köre jogszabályban meghatározott. Ezen gyógyszerek rendelésére csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező orvosnak van joga. Rendelésük kizárólag kórházi intézeti gyógyszertáron keresztül történhet, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) előzetes engedélyét követően.
  • Amennyiben a készítményt a beteg gyógyintézmény adott osztályán kapja meg, hárompéldányos megrendelőkönyvben az osztály rendeli meg azt. Ha a beteg az otthonában alkalmazza a készítményt, kitöltött jelentő adatlap vagy a vényadatokkal megegyező adattartalmú, a kezelőorvos által aláírt, lepecsételt irat ellenében veheti át a gyógyszerét az adott egészségügyi intézmény gyógyszertárában.

 

Tételes elszámolás alá eső egyszer használatos eszközök, implantátumok

A tételes elszámolás alá eső egyszer használatos eszközök és implantátumok jegyzékét és az elszámolásra jogosult intézetek körét rendelet szabályozza. A tételes elszámolás alá eső eszközök jegyzékét ITT találja.

 

Tételes elszámolás alá eső eljárások

A tételes elszámolás alá eső eljárások és az elszámolásra jogosult intézetek körét rendelet szabályozza. A tételes elszámolás alá eső eszközök jegyzékét ITT találja.

 

Méltányosság 

Az Egészségbiztosítási Alap bizonyos esetekben méltányosságból engedélyezheti a térítési díj vagy annak egy részének átvállalását az alábbi esetekben:

  • Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba még be nem fogadott eljárás,
  • a befogadástól eltérően alkalmazott befogadott egészségügyi szolgáltatás,
  • a biztosított által az egészségbiztosítás terhére részleges, illetve kiegészítő térítési díj megfizetése mellett igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások.

 


Vonatkozó jogszabályok:

  • 9/1993. (IV. 2.) NM-rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről
  • 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM-rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról
  • 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól

 

KULCSSZAVAK
speciális finanszírozás  |   tételes elszámolás  |   tételes elszámolású gyógyszerek  |   biológiai gyógyszerek  |   méltányosság  |   térítési díj
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít