egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sportegészségügyi hálózat elsősorban a versenysportolók egészségével, szűrésével, felkészülés alatti támogatásával és – szükség esetén – a rehabilitációjával foglalkozik, de bizonyos esetekben amatőr sportolóknak is ajánlott az igénybevétele.

 

A sportegészségügyi ellátást a 215/2004. (VII. 13.) kormányrendelet (a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról) szabályozza. Ennek alapján az országos rendszer működtetője és központja az Országos Sportegészségügyi Intézeti (OSEI). A hálózat keretében megyei-, területi- és fővárosi sportorvosi szakrendelések működnek.

 

A sportegészségügyi ellátás feladatai

A sportegészségügyi hálózat tagjai végzik a versenysportolók és egyes sportszakemberek sportorvosi vizsgálatát és a sportorvosi engedélyek kiadását. Az engedélyre nemcsak a versenyzéshez, hanem az edzésekhez is szükség van.

 

A versenyzéshez minden esetben sportorvosi engedély szükséges, kivéve a biliárd-, bridzs-, darts-, golf-, modellezés-, sakk-, petanque-, illetve a rádióamatőr sportág gyorstávírász és rádióforgalmazás szakágait.

 

A sportorvos a sportegészségügyi ellátás keretében a következő feladatokat látja el:

 

 • elvégzi a versenyzők, illetve a meghatározott sportszakemberek sportorvosi vizsgálatát, engedélyezi az edzést és a versenyzést, vagy további kivizsgálásra utalja a sportolót;
 • szakmailag indokolt esetben kiegészítő vizsgálatokat végez a versenyző megbetegedésének és sérülésének megelőzése, továbbá – amennyiben az adott intézményben gyógyító-megelőző ellátás is zajlik – kezelése és rehabilitációja érdekében;
 • meghatározza a sportoló teljesítőképességét az adott sportágban;
 • segít a teljesítménymaximalizálásban (legális eszközökkel);
 • doppingellenes tevékenységet végez;
 • részt vesz a sportolók felkészítésében, táplálkozási tervük összeállításában, edzettségi állapotuk és terhelhetőségük felmérésében;
 • alkalmassági- és szűrővizsgálatokat végez;
 • versenyengedélyeket állít ki;
 • versenyeken, sportrendezvényeken vagy szabadidősport eseményeken sérülés vagy egyéb orvosi beavatkozást igénylő akut helyzet esetén ellátja a sérültet;
 • tudományos vizsgálatokat és kutatásokat végezhet a fizikai aktivitás emberi szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban, a túlterhelésből adódó szövődmények, illetve sérülések elkerülése érdekében; illetve ezen vizsgálatok eredményeit alkalmazza a versenyzők ellátása során;
 • szaktanácsadást végez az egészséges életmód, táplálkozás és a megfelelő testsúly kialakítása, valamint az emberi szervezet fizikai aktivitásának növelése érdekében.

 

Amatőr sportolóknál az életmódtanácsadással, szűréssel kapcsolatos feladatokat a háziorvos és a házi gyermekorvos is elláthatja, ha erről írásban tájékoztatja a település jegyzőjét és az OSEI-t.

 

A sportorvosi vizsgálat elérhetősége

A sportorvosi vizsgálatot az OSEI sportegészségügyi szakrendelésének sportorvosai, valamint az országos sportegészségügyi hálózat területileg – a fővárosban kerületileg – illetékes sportorvosai végzik az OSEI szakmai irányelvei alapján. A sportorvosoknak sportorvosi szakképzettséggel kell rendelkezniük.

 

A fővárosi- és a megyei sportorvosi rendelések elérhetőségei:

www.osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/rendeloink.html

 

A sportorvosi vizsgálat díja

A kiegészítő vizsgálatok (EKG, vizeletvizsgálat, szemészeti vizsgálat) sportorvos által történő azonnali elvégzéséért fizetendő térítési díj:

 

 • 18 év alatt 1000 Ft,
 • 18 év felett 2000 Ft.

 

Soron kívüli sportorvosi vizsgálatért (nem előjegyzett sportoló 24 órán belül kéri a vizsgálatot) életkortól függetlenül 5000 Ft fizetendő.

 

A hivatásos sportolók vizsgálatának díja 9700 Ft.

 

A szolgáltatások díjtételeinek teljes listája itt található:

www.osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/osh-teritesidij-szabalyzat.html

 

A sportorvosi vizsgálat menete

Az egyesületnél igazolt sportolók egyeztetett időpontban, vagy díjfizetés ellenében egyeztetett időpont nélkül az OSEI hálózatához tartozó sportorvosnál jelentkezhetnek, vagy ha az egyesület külső helyszínre rendeli meg a vizsgálatot, akkor ott jelennek meg.

 

A vizsgálat és az elbírálás után az alkalmasságról szóló minősítést rögzítik a Sportorvosi Regiszterben, illetve a papíralapú versenyengedélyre. Az érvényes versenyengedély lekérdezhető az OSEI online felületén.

 

A versenyzéshez szükséges sportorvosi engedély érvényességi ideje 18 éven aluli versenyző esetén 6 hónapnál, 18 éven felüli versenyző esetén 1 évnél nem lehet hosszabb.

 

Lásd még: Sportorvosi vizsgálat

 

KULCSSZAVAK
sportorvos  |   versenysport  |   kivizsgálás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít