egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A véradás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a tudomány mai állása szerint a vér mint emberi szövet csak véradással pótolható.

 

A vérátömlesztés egyes betegségek, műtétek és kóros állapotok során nélkülözhetetlen, sok esetben életmentő beavatkozás. A hazai egészségügyi intézmények szükséglete évente kb. 400 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátás napi 1600-1800 véradó részvételével lehetséges.

 

A véradás során egy-egy személytől (donortól) legfeljebb 450 ml ±10% vér vehető le.

 

Ebből háromféle vérkészítmény állítható elő:

 

 • vörösvérsejt-koncentrátum,
 • trombocita- (vérlemezke-) koncentrátum,
 • friss fagyasztott plazma (lásd még: Vér és erek).

 

Ez a magyarázata a véradó mozgalom mottójának is: „Adj vért, és ments meg három életet!”, mivel ezek a készítmények három különböző szükséghelyzetben is alkalmazhatók.

 

Kik jelentkezhetnek véradásra?

Vért adhat minden egészséges személy, aki betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 65 éves, és testsúlya eléri az 50 kilogrammot. Első véradók esetében az életkor felső határa 60 év. A férfiak évente ötször, a nők évente négyszer adhatnak vért.

 

Fontos! Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

 

A véradásra való alkalmassággal kapcsolatos további információkat az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján talál. Az egészségügyi alkalmassági feltételeken kívül a jogi alkalmasság feltételei az alábbiak.

 

Vért az adhat, aki:

 

 • cselekvőképes,
 • önként jelentkezik véradásra, ellenszolgáltatás nélkül,
 • a követelményeknek megfelelő adatokat rendelkezésre bocsátja,
 • kivizsgálták és kikérdezték,
 • írásban nyilatkozott arról, hogy a kikérdezés során igazat mondott,
 • a kivizsgáló szakember úgy döntött, hogy alkalmas véradásra.

 

Hol lehet véradásra jelentkezni?

Egy átlagos munkanapon Magyarországon országszerte 60-70 helyszínen várják az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai a véradókat. További információkat talál a véradási helyszíneket illetően az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

 

A véradás szervezésében kiemelt szerepe van a Magyar Vöröskeresztnek is, ezért a vért adni szándékozók a Vöröskereszt honlapján is tájékozódhatnak a véradási helyszínekről és időpontokról.

 

A véradás menete

A véradás folyamata átlagosan 1 órát vesz igénybe. Nagyon fontos, hogy az adományozó a véradás előtt fogyasszon sok folyadékot, valamint étkezzen, hiszen nem laboratóriumi mintavételre kerül sor.

 

A véradás során az események meghatározott sorrendben követik egymást:

 

Adatfelvétel. Személyazonosításra alkalmas arcképes igazolvány és eredeti TAJ kártya, illetve lakcímkártya bemutatása, korábban már bevitt adatok egyeztetése. Az adatfelvétel során a biztosítotti státuszt nem ellenőrzik, tehát akinek érvénytelenítették a TAJ kártyáját, az is adhat vért.

 

Kérdőív kitöltése. Az adatfelvétel után az adományozónak ki kell töltenie egy kérdőívet az egészségi állapotára, a szedett gyógyszereire és egyéb betegségeire, életvitelére vonatkozóan. A kérdőívben szereplő kérdésekre a valóságnak megfelelően kell válaszolni – a véradó saját felelőssége, hogy helytálló és valós információkat adjon meg. Az adatok helytállóságáról a véradónak nyilatkoznia kell.

 

Orvosi kivizsgálás. Először az ujjbegyből nyert vércsepp segítségével meghatározzák az adományozó vércsoportját és a vér hemoglobinkoncentrációját. Ezután a vizsgáló orvos megméri a vérnyomását (és ha szükségesnek ítéli, egyéb fizikális vizsgálatokat is elvégez), majd az előzetesen kitöltött kérdőív alapján dönt a véradásra való alkalmasságról.

 

Véradás. Ha a vizsgáló orvos alkalmasnak találta az adományozót, sor kerülhet a véradásra. A véradás félig ülő helyzetben történik. A kar bőrének fertőtlenítése után megszúrják a könyökvénát, majd steril zsákrendszerbe lebocsátanak 450 ml vért. Az első 20-30 ml vér a zsákrendszer egyik kis térfogatú zsákjába kerül, amelyből laboratóriumi vizsgálatokra kerül sor. Maga a vérvétel kb. 5-12 percet vesz igénybe.

 

Véradás után. A vérvétel befejezésekor steril nyomókötést helyeznek fel a szúrás helyére, majd 5-10 perc pihenő következik a vérvételi ágyon. A nyomókötést 5 óra elteltével ajánlott eltávolítani. Ha véradás után rosszullét jelentkezik, akkor mindenképpen le kell feküdni, lehetőleg olyan pozícióba, hogy a lábak magasabban helyezkedjenek el, mint a törzs és a fej.

 

A véradás napján – ha megoldható – ne végezzen megerőltető, nehéz fizikai munkát, sporttevékenységet, valamint a dohányzás mellőzése javallott a vérvételt követő 1-2 órában.

 

Mi történik a vérrel a véradás után?

A levett 450 ml vér a vérkészítmény-előállító részlegre kerül, míg a mintacsövek a laboratóriumba, ahol az esetleges fertőzésekkel (hepatitis C, hepatitis B, HIV, szifilisz) szemben kialakult ellenanyagok jelenlétét vizsgálják.

 

A vérkészítmény-előállító részlegen a teljes vért komponenseire választják szét:

 

 • vörösvérsejt,
 • trombocita (vérlemezke),
 • vérplazma.

 

Ha a laboratóriumi vizsgálat negatív eredménnyel zárult, és a vérkészítmény a szakmai jóváhagyást is megkapta, kiadható az egészségügyi intézmények részére.

 

Irányított véradás

Irányított véradás során is érvényesülnie kell annak az alapelvnek, hogy csak csoportazonos vérkészítménnyel szabad transzfundálni a beteget.

 

Direkt irányított véradás

Direkt irányított véradás során a beteg írásban nyilatkozik arról, hogy a csoportazonos vérkészítmény kinek a véradásából származhat. Az irányított véradás 2021 októberétől megújult rendszerben történik: a vércsoportegyezés mellett a beteg írásos nyilatkozata szükséges a véradás megvalósulásához, valamint a rokoni kapcsolatról is.

 

Támogató irányított véradás

2021. október 4-étől támogató irányított véradásra is lehetőség nyílik. Ebben az esetben a donor és a beteg vércsoport-azonossága nem feltétele a véradásnak. A donor vére ebben az esetben is az Országos Vérellátó Szolgálat készletébe kerül, és a véradás során megnevezett beteg az adományozott vérmennyiséggel azonos vércsoportazonos vért kap, így egyfajta becserélés történik a készleten lévő vérkészítményekkel.

 

Minden vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra is jelentkezni.

KULCSSZAVAK
véradás  |   vér  |   donor  |   vérvétel  |   OVSZ  |   vérátömlesztés  |   véradásra való alkalmasság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít