egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fül külső hallójárata kb. 2,5 cm hosszú cső, amelynek külső, 6-10 mm-es szakaszát mirigyhám borítja. A hámban lévő külső elválasztású mirigyek váladéka a fülzsír (cerumen).

 

Az olajtermelő mirigyek, módosult verejtékmirigyek és a szőrtüszők faggyúmirigyei váladékának az elegye a viaszos fülzsír, amely ragacsos, pH-ja savas. A bőrt keni, vízállóvá teszi, megakadályozza a fertőzéseket, a rovarok, szennyező anyagok fülbe jutását. A színe lehet világossárga, de akár sötétbarna is. A feladata nélkülözhetetlen, túltermelődése azonban többféle kellemetlenséget okozhat.

 

A fülzsír felhalmozódásának tünetei

A túltermelt fülzsír – a hallójárat eltömésével – hallásproblémát okozhat. A fülzsírtól bedugult fül ezen túlmenően gyakran viszkethet, esetleg fájhat is, de fülcsengéssel és akár szédüléssel is társulhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fülzsír túltermelődése következtében kialakult dugó öt nap elteltével sem szűnik meg, illetve ha a fülzsírdugó hallásvesztést, fájdalmat okoz, forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz.

 

A fülzsír felhalmozódásának lehetséges okai

1. Túltermelődés

Lehet folyamatos vagy szakaszos.

 

Külső okok:

  • poros munkahely,
  • túlzott és szakszerűtlen fültisztítás, amely során az érintett személy maga tolja egyre mélyebbre a szennyeződésekkel teli fülzsírt (például fültisztító pálcikával),
  • fülhallgató vagy hallókészülék rendszeres használata,
  • túlságosan szűk vagy az átlagosnál szőrösebb hallójárat.

 

Belső okok:

  • elhízás,
  • láz,
  • pajzsmirigybetegség,
  • idegrendszeri labilitás,
  • öröklött hajlam (seborrhoeás bőr).

 

2. Színes váladékozás

Foglalkozási ártalom, amely mikroorganizmusok miatt alakulhat ki.

 

3. Bűzös váladékozás

A fülzsír pH-jának lúgos irányba történő megváltozása a baktériumok bomlásának fokozódását okozza, ennek következményeként válik bűzössé a fülzsír.

 

Egyes illóolaj-tartalmú ételek (pl. fokhagyma) fogyasztása után is szagossá válhat a fülzsír.

 

A felhalmozódott fülzsír helyes eltávolítása

A felhalmozódott fülzsír házilagos eltávolításához semmiféle eszközt nem szabad használni! Nem javasolt a kereskedelemben kapható fültisztító pálcikák használata sem.

 

Otthoni kezelés gyanánt bevált módszer lehet a két-három napon keresztül alkalmazott mandulaolaj, olívaolaj vagy gyógyszertári paraffinolaj cseppentése a hallójáratba (naponta kétszer két-három csepp). Az eljárás a legtöbb esetben feloldja a fülzsírdugót, így az önmagától kifolyik.

 

Az olajcseppes kezelést – bármily gyengéd is – tilos abban az esetben alkalmazni, ha az érintett személy dobhártyáját korábban felszúrták, vagy ha valamilyen halláskárosodásban, illetve ha hallójárati fertőzésben szenved. Ez esetben a fülzsír eltávolítása mindenkor fül-orr-gégész szakorvosi feladat.

 

Ha a fülzsír felhalmozódása nagymértékű, szintén szakorvosi beavatkozásra van szükség, amely során testhőmérsékletű vízzel mossák ki a hallójáratban keletkezett fülzsírdugót; ám ez az eljárás sem alkalmazható abban az esetben, ha a fülzsír-túltermelődéssel egyidejűleg hallójárat-fertőzés is fennáll. Ekkor elsődleges feladat a gyulladás kezelése, megszüntetése.

 

A fülzsír felhalmozódására hajlamos egyének helyesen járnak el, ha a fent említett olajcsepegtetős eljárást időről időre alkalmazzák, megelőzve a már problémákat okozó fülzsírdugó kialakulását.

KULCSSZAVAK
fültisztító  |   hallójárat-fertőzés  |   fülfájás  |   fülviszketés  |   fülzsírdugó  |   cerumen
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít