egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogszabályozás egy vagy több fog helyének, dőlésszögének megváltoztatására alkalmas kezeléstípus: ha torlódottak, kuszák a fogak, kiváló megoldás lehet.

 

A fogakra rögzített vagy kivehető készülék segítségével történik, és általában hosszabb folyamat: a kiinduló helyzettől és a várt eredménytől függően néhány évet is igénybe vehet. A fogszabályozást fogszabályozó szakorvos végzi, a kezelés elérhető gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

 

Mikor lehet szükség fogszabályozásra?

Fogszabályozásra a következő esetekben lehet szükség:

 

  • szabálytalan fogsor, a fogak görbén állnak, dőlnek;
  • előnytelen arcprofil;
  • nem kiegyensúlyozott a harapás, az alsó és a felső fogsor szabálytalanul ér össze;
  • nem megfelelő állkapocshelyzet;
  • állkapocsízületi problémák, fájdalom, kattogás;
  • réses fogazat;
  • hiányzó fogak;
  • probléma a beszéddel, légzéssel vagy rágással.

 

Kisgyermekek esetén a korai (myofunkcionális) fogszabályozás segítheti az állcsontok megfelelő fejlődését, valamint a harapást is befolyásoló rossz szokásokról (szájlégzés, ujjszopás, cumizás) való leszokást.

 

Felnőtt fogszabályozás

Sokan gondolják, hogy a fogszabályozás csak gyerekek vagy kamaszok esetében hoz megoldást. Való igaz, hogy fejlődő szervezetben könnyebb változásokat elérni, azonban felnőttként is számos lehetőség áll rendelkezésre, ha valaki változtatni szeretne a mosolyán. A modern, láthatatlan fogszabályozásnak köszönhetően ez nem feltétlenül jelent fix, fogra ragasztott, „látványos” készüléket: sok esetben egy átlátszó, ezáltal alig látható, kivehető fogsín segítségével is szép eredményeket lehet elérni. A fogszabályozó orvos a felmérést követően fogja meghatározni, hogy melyik módszer alkalmazható az adott helyzetben.

 

A fogszabályozó kezelés

Az első konzultáció alkalmával a fogszabályozó szakorvos megvizsgálja a fogakat, a harapást, az arcformát. Fényképeket készít az arcról és a fogakról, amely az előtte-utána összehasonlítást is segíti, és a diagnosztika fontos része. Lenyomatot vesz a fogsorról: egy gyurmaszerű anyagot juttat a fogakra, ami megkeményedve kiadja a fogsor „negatívját”. Ezt gipsszel kiöntve kapja meg a gipszmintát, aminek segítségével kényelmesen, szájon kívül is tanulmányozhatja a fogakat, harapási viszonyokat. A fogorvos többféle röntgenfelvételt is készít, hogy az állcsontok pontosabb viszonyait meghatározza.

 

A vizsgálatok során a fogszabályozó orvos képet kap arról, hogy a probléma milyen módszerekkel oldható meg. Amennyiben felfedez egyéb elváltozásokat, például szuvasodást, amelyek ellátása nélkül nem kezdhető meg a kezelés, ezt jelzi, és adott esetben fogorvoskollégához utalja a pácienst az előkészítő kezelések elvégzésére.

 

A vizsgálatok alapján a fogszabályozó orvos eldönti, hogy melyik kezeléstípus(ok) a legalkalmasabb(ak) az adott helyzet megoldására. A kezelési terv alapos átbeszélését követően egyeztetnek időpontot a készülék felhelyezésére vagy átadására.

 

Fix fogszabályozó készülékek

A fix készülékkel érhető el általában a legnagyobb változás. Ezt a fogakra erősítik, így a páciens állandóan hordja a rögzített fogszabályozót. A fogakra tappancsokat, „bracketeket” erősítenek, ezek összekötésével mozgatják megfelelő pozícióba a fogakat. A bracket, illetve az összekötő huzal „ív” készülhet például fémből vagy – „esztétikus” verzió esetén – porcelánból, és a fog belső vagy külső oldalára erősíthető.

 

Ennek a készüléktípusnak az előnye, hogy kiszámítható, s nagyon szép eredményt lehet vele elérni. Rövidebb ideig tart általában, mint a kivehető készülékes szabályozás, és felnőtt korban is alkalmazható.

 

Kivehető fogszabályozó készülékek

A kivehető készülékeket nem rögzítik a fogakra, hanem meghatározott időintervallumban kell őket hordani: éjszaka vagy bizonyos esetekben nappal is. A klasszikus, éjszakai, kivehető fogszabályozással általában kisebb fogmozgatások, egyszerű kezelések valósíthatók meg, inkább fiatalabb korban.

 

Funkcionális készülékek

A funkcionális készülékek tulajdonképpen kivehető készülékek, mégis érdemes külön tárgyalni őket: ezek ugyanis nemcsak egy, hanem mindkét állcsontra kiterjednek. Ezek növekedési időszakban, ideálisan 8-12 éves korban alkalmazhatóak az állcsontok növekedési irányának befolyásolására, valamint az előnytelen arcprofil, nem megfelelő harapás, csontfejlődési rendellenességek korrekciójára, amelyeket később csak műtéti úton lehetne megoldani.

 

A funkcionális készülékek közé tartoznak azok a korai életkorban, akár 2-3 éves kortól alkalmazható, ún. „myofunkcionális trénerek” is, amik elősegítik az állcsontok fejlődését, a megfelelő harapási, légzési szokások kialakítását, valamint az ujjszopásról, cumizásról való leszokást is. Ezek alkalmazásával a legtöbb esetben kivédhető a későbbi életkorban a drágább, hosszabban tartó fogszabályozási procedúra.

 

A fogszabályozó kezelés időtartama

A kezelés időtartama nagyban függ attól, hogy milyen problémát, és milyen módszerrel szeretnénk megoldani. Egy fog mozgatása és a rögzített készülékes fogmozgatás is rövidebb ideig tart. Átlagosan azonban azt mondhatjuk, hogy 3-24 hónap közé esik a kezelések időtartama, tehát egy összetett eset is megoldható körülbelül 2 év alatt. Arról, hogy mennyi ideig tart a kezelés, a fogszabályozó orvos minden esetben tájékoztatja a pácienst.

 

A fogszabályozó készülékek tisztítása, szájhigiénia a kezelés alatt

A fogszabályozó kezelés ideje alatt nagyon oda kell figyelni a készülékek tisztítására, különösen a rögzített fogszabályozó esetében. Ellenkező esetben ugyanis a készülékek alatt könnyen fogelszíneződések, fogszuvasodások alakulhatnak ki. A készülékek nehezebben tisztíthatók, ezért a speciális eszközökről és azok használatáról mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát!

 

A kezelés alatt előre egyeztetett kontrollvizsgálatokon kell megjelenni, így a fogorvos figyelemmel kíséri a változásokat, módosít a készüléken, ha szükséges, s az esetleg kialakuló szuvasodásokat is időben felfedezi. 3 havonta érdemes dentálhigiéniai kezelésen részt venni, ekkor professzionális eszközökkel tisztítják végig a fogakat és a készülékeket.

 

A fogszabályozó kezelés vége

Miután a kezelési idő lejárt, a fogszabályozó orvos eltávolítja a készüléket. Ahhoz, hogy a kialakult harapás és mosoly hosszú távon is megmaradjon, szükséges lehet úgynevezett retenciós készülék viselése, ami megakadályozza, hogy a fogak visszarendeződjenek az eredeti helyzetükbe.

KULCSSZAVAK
esztétikai fogászat  |   fogszabályozás  |   fogszabályozó készülék
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít