egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A terhesség alatt a magzat a méhen belül mozog, így nem minden esetben találjuk ugyanabban a pozícióban a vizsgálatok során.

 

A terhesség előrehaladtával azonban már egyre korlátozottabb lesz a magzat mozgástere, így a várandósság vége felé már meg lehet jósolni, hogy milyen pozícióban lesz a szüléskor. Leggyakrabban a fej kerül lefelé, a szülőcsatorna irányába, ezt nevezzük fejvégű hosszfekvésnek. Előfordulhat azonban, hogy a far kerül lefelé, vagy harántirányban (keresztben) fekszik a magzat. Ezeket a pozíciókat hívjuk farfekvésnek (vagy medencevégű fekvésnek), illetve harántfekvésnek.

 

A szülés lehetőségei és feltételei

Ha a magzat a 36. terhességi hét után farfekvéses, nagy valószínűséggel már nem fog megfordulni, de nem kizárt, hogy még a szülés időpontja előtt sor kerül a megfordulásra. Ha a magzat farfekvésben marad, akkor egyéni elbírálással kell eldönteni, hogy az édesanya szülhet-e hüvelyi úton, vagy császármetszést végeznek.

 

Hazánkban az ilyen esetek többségében császármetszésre kerül sor.

 

A hüvelyi úton történő szüléshez több tényező is szükséges:

 

  • a magzat fara legyen elöl, ne a lábai (lábtartás);
  • relatív téraránytalanság ne álljon fenn (vagyis az anyai csontos medencebemenet és a magzati koponya közötti ne legyen olyan méretkülönbség, amely a hüvelyi szülés lehetőségét kizárja);
  • a várandós hüvelyi úton szeretne szülni.

 

Általában előnyt jelent, ha a várandós korábban már szült hüvelyi úton, ilyen esetekben ritkábban fordulnak elő szülés közbeni szövődmények, nagyobb bizonyossággal kezdhető meg a hüvelyi szülés.

 

Külső magzatfordítás

A fejvégű fekvésben történő hüvelyi szülés sokkal biztonságosabb és könnyebb a medencevégű fekvéssel szemben. Ha azonban a magzat nem fejvégű fekvésben van, egy nőgyógyászati műfogással megkísérelhető a magzatfordítás. Ez a módszer az ún. külső magzatfordítás, amely megkísérelhető a szülést megelőzően. Ha a művelet sikeres, a magzatot méhen belül a farfekvésből vagy harántfekvésből fejvégű fekvésbe kerül.

 

Az eljárást hozzáértő és tapasztalattal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos végzi. A manuálisan végzett művelet során a szülész a várandós hasára gyakorolt nyomásokkal tereli a magzatot a helyes irányba. A fordítás után ultrahangvizsgálat szükséges a méhen belüli események ellenőrzésére.

 

Hüvelyi szülés farfekvéses magzattal

A magzat legnagyobb kerülettel rendelkező testrésze a fej, ezért fejvégű fekvésben történő szüléskor a magzat feje tágítja a szülőcsatornát, így a többi testrész a legtöbbször könnyedén meg tud születni. Amennyiben a far születik meg elsőként, a fejhez érkezve tovább kell tágulnia a méhszájnak. Ez alatt az idő alatt a magzat oxigénhiányos állapotba kerülhet, ezért létfontosságú ezt az időszakot a lehető legjobban lerövidíteni.

 

Erre a szülésznőnek és az orvosnak több eszköz is van a kezében:

 

  • oxitocyn adása infúzióban a méhösszehúzódások erősségének serkentése céljából,
  • manuális méhszájtágítás,
  • a kitolási szak elején – a tolófájások megérkezésekor – a kismamát úgy irányítja a szülésznő és a szülészorvos, hogy még ne nyomjon akaratlagosan, a nyomásingereket „sóhajtozza át”, így még több időt kap a méhszáj a tágulásra.

 

Harántfekvés

Harántfekvésben lévő magzat esetén a szülés során jelentkező, akár életveszélyes szövődmények miatt nem javasolt a hüvelyi szülés. Harántfekvés esetén már a szülés megindulása előtt indokolt lehet a várandós kórházi megfigyelése is, ugyanis, ha megreped a magzatburok, előeshet a köldökzsinór, ami a magzatnál oxigénhiányos állapothoz vezethet.

KULCSSZAVAK
szülés  |   szülészet  |   harántfekvés  |   fejvégű fekvés  |   medencevégű fekvés  |   lábtartás  |   téraránytalanság  |   műfogás  |   külső magzatfordítás  |   hüvelyi szülés  |   császármetszés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít