egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A festékes szemideghártyagyulladás – retinitis pigmentosa – a retina genetikai hibáján alapuló öröklődő szembetegség. A retina a szem hátsó szegmentumában lévő, fényérzékeny sejteket tartalmazó szövetréteg. A betegség során a fényérzékelő sejtek (elsősorban pálcikák, a betegség végstádiumában a csapok is) fokozatosan elhalnak, mely látásromláshoz vezet. A betegség a nevét a szemfenéki kép magyarázza meg: az elpusztult pálcikák helyén fekete pigmentrögökkel teli – csontsejtekhez hasonló –, csillag alakú sejtek jelennek meg a periférián körkörösen. Az ideghártya elváltozása mindkét szemet érinti, de a károsodás mértéke nem feltétlenül azonos.

 

A festékes szemideghártyagyulladás főbb tünetei

A festékes szemideghártyagyulladás kialakulhat gyermekkorban is, de jellemzőbb fiatal felnőtteknél – nőknél és férfiaknál egyaránt. A betegség során először a farkasvakság, vagyis a szürkületben való látási nehezítettség jelentkezik, hiszen a betegség során pusztuló pálcikák a sötét-világos adaptációért felelősek. Később beszűkül az oldalirányú tájékozódás, és kialakul a csőlátás: a beteg mintha kulcslyukon át látná a világot. A fényérzékelő sejtek lebomlásának időtartama változó: egyes esetekben lassan, máskor gyorsabban történik.

 

A festékes szemideghártyagyulladás tünetei a következők:

 

  • farkasvakság – látási nehézség éjszaka vagy gyenge fényben;
  • fényérzékenység;
  • a szem alkalmazkodásának nehézsége világosról a sötétre, vagy fordítva;
  • a látótér körkörös beszűkülése, majd csőlátótér kialakulása.

 

A betegségben szenvedők centrális látása egész sokáig jó marad, de végül az is elvész.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha látásában bármilyen rendellenességet vagy látásromlást tapasztal, mielőbb forduljon szemész szakorvoshoz.

 

A festékes szemideghártyagyulladás kialakulásának oka

A betegség genetikai eredetű, többféle genetikai hiba is vezethet a retina fényérzékelő sejtjeinek pusztulásához, és ezáltal látásromláshoz vagy akár teljes vaksághoz. Előfordul sporadikus („véletlenszerű”) megjelenés, azonban gyakran megfigyelhető a családi halmozódás.

 

A festékes szemideghártyagyulladás lehetséges szövődményei

A festékes szemideghártyagyulladáshoz egyéb betegségek is társulhatnak. Az esetek nagyobb részében csak szemészeti érintettség áll fenn: zöld- vagy szürkehályog, szaruhártyaelvékonyodás, rövidlátás vagy az üvegtest elváltozása; ritkábban kimutatható más érzékszervi károsodás (pl. halláskárosodás), vagy más szervrendszer (pl. anyagcsere) működésének zavara is. A betegség különleges változata az Usher-szindróma, amikor a hallás és látás egyszerre károsodik.

 

A festékes szemideghártyagyulladás diagnosztizálása

A szemész szakorvos a diagnózis felállításához többféle szemvizsgálatot – színlátás, látásélesség, látótér vizsgálat, szemfenékvizsgálat, retinavizsgálat – végez, illetve az ideghártya működésének elektroretinográfiás (ERG) vizsgálatát a retina fényingerrel kiváltott potenciáljának regisztrálására. A jellegzetes szemfenéki kép (szűk artériák, halvány papilla, csontsejt formájú pigmentrögök az erek mentén a középperifériás retinán), a tipikus panaszok, a látótér koncentrikus beszűkülésével együtt felveti a betegeség alapos gyanúját.

 

A festékes szemideghártyagyulladás kezelése

Jelenleg nincs ismert gyógymód a betegség kezelésére, kialakulása és lefolyása nem befolyásolható. Számtalan terápiás módszerrel kísérleteztek már, de a sejtpusztulásra még nincs megfelelő ellenszer. Napjainkban őssejt- és génterápiás gyógymódokkal kapcsolatban folynak kutatások.

 

A betegség enyhítésére az alábbi terápiás módszereket alkalmazhatják:

 

  • vitaminok, ásványi anyagok pótlása,
  • gyógyszeres kezelés (értágítók, keringésjavító gyógyszerek),
  • ózonkezelés,
  • izomátültetés,
  • őssejt befecskendezése az ideghártya alá.

 

A betegség esetén javasolt napszemüveg viselése a szem ultraibolya sugárzástól való védelme érdekében.

KULCSSZAVAK
retina  |   retinitis pigmentosa  |   farkasvakság  |   csőlátás  |   látásvesztés  |   Usher-szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít