egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fitoösztrogének természetesen előforduló vegyületek, amelyek számos növényben megtalálhatók. Akinek a tápláléka sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonát tartalmaz, egészen biztosan fogyaszt fitoösztrogéneket is.

 

A „phyto” szó a görög nyelvből ered, jelentése növény. Az ösztrogén pedig az emberi szervezetben megtalálható, fontos élettani (főleg a nemi jelleghez és működéshez kapcsolódó) folyamatokat irányít és szabályoz. A fitoösztrogének – habár növényi eredetűek – számos ösztrogén jellegű hatással bírnak az emberi szervezetben.

 

Az alábbi cikkben a fitoösztrogének működését, jótékony hatásait és forrásait foglaljuk össze.

 

A fitoösztrogének élettani hatásai

A növényi alapú táplálkozás (vegetáriánus és vegán étrend) általában gazdag fitoösztrogénekben – elsősorban a szójaalapú termékek gyakori fogyasztása esetén.

 

A fitoösztrogének korlátozott mértékben akár hormonpótló terápiaként is alkalmazhatók – erre azonban elsősorban nem a táplálkozással bevitt mennyiség alkalmas, hanem a különböző fitoösztrogén-tartalmú táplálékkiegészítők. A fitoösztrogéneknek számos pozitív hatás tulajdonítható, amelyek többek között az alábbiak:

 

Hőhullámok csökkentése

A menopauza körüli időszak a nők késői 40-es kora körül köszönt be. Tüneteiért elsősorban a hormonális egyensúly zavara felelős – ebben az időszakban normális az ösztrogénszint fokozatos csökkenése. A női ciklus megszűnésével a menstruáció is elmarad, ez a folyamat átlagosan 12 hónapot vesz igénybe – ez az időszak a menopauza. A menopauza számos kellemetlen tünettel jár, ezek egyike a hőhullámok gyakori jelentkezése. Az ösztrogénszint természetes emelésével a fitoösztrogének fogyasztása ezen tüneteket mérsékelheti.

 

Csontritkulás megelőzése

Az idősebb korban természetesen bekövetkező ösztrogénszint-csökkenés miatt a nők ebben a korban fogékonyabbá válnak a csontritkulásra. Vagy úgy is lehet mondani, a fiatalkorban magas ösztrogénszint védő hatású a csontritkulással szemben, és ez a védelem a menopauza hormonális változásai miatt szinte megszűnik. Ezen logika alapján tehát a fitoösztrogének szintén védőfaktorként hathatnak a csontritkulással szemben – a természetes ösztrogénszint csökkenését követően.

 

Menstruációs panaszok csökkentése

A menstruációs ciklus során a hormonok (elsősorban az ösztrogén és a progeszteron) mennyisége folyamatosan változik. Az ösztrogénszint csökkenése számos kellemetlen panasszal járhat együtt. Ezek közé tartozik például a depresszív hangulat, hangulatingadozások, alvászavarok, fáradtság, alacsony női libidó, fájdalmas szex és a hőhullámok. A fitoösztrogének ezeket a panaszokat jellemzően csökkentik, a menstruációs ciklus megfelelő időszakaiban alkalmazva.

 

Akné kezelése

Bár ezen hatása a fitoösztrogéneknek még további kutatásokat igényel, de az ösztrogénszint emelése hozzájárulhat a pattanások kezeléséhez (hasonlóan a fogamzásgátló tablettákhoz). Az ösztrogén ellensúlyozza az androgének (férfihormonok, pl. tesztoszteron) hatásait, amelyek az akné bizonyos fajtáinak kialakulásáért felelősek.

 

Fitoösztrogénekben gazdag táplálékok

Számos növény tartalmaz fitoösztrogéneket – bizonyos növények nagyobb, míg mások alacsonyabb mennyiségben. Ezenkívül lehetőség van táplálékkiegészítő formájában való bevitelükre is.

 

Magasabb mennyiségben fitoösztrogéneket tartalmazó élelmiszerek:

 

  • brokkoli,
  • sárgarépa,
  • kávé, tea,
  • hüvelyesek (bab, borsó),
  • szójatartalmú élelmiszerek (pl. tofu),
  • narancs.

 

A fentieken túl fitoösztrogén-tartalmuk miatt számos gyógynövényt is széles körben használnak, főként a hormonháztartás kedvező befolyásolására, illetve a menstruációs problémák vagy menopauza okozta tünetek enyhítésére.

 

Ilyen gyógynövények az alábbiak:

 

  • kínai angyalgyökér (az ösztrogén–progeszteron arány kiegyensúlyozására);
  • poloskavész (menstruációs panaszokra és a menopauza tüneteinek enyhítésére);
  • ligetszépe (menstruációs problémák és akné kezelésére);
  • édesgyökér (a menopauza tüneteinek enyhítésére, gyomorfekély és köhögés kezelésére).

 

A fitoösztrogén-túladagolás kockázatai

Az utóbbi években számos tanulmány és orvosi vélemény látott napvilágot, amelyek a kóros ösztrogénszintek káros hatásaira, veszélyeire hívják fel a figyelmet. Ezek közé tartozik például az elhízás, a rosszindulatú daganatok kialakulása, bizonyos termékenységi zavarok vagy egyes szív- és érrendszeri panaszok kialakulása.

 

Különböző tanulmányok a mai napig eltérően vélekednek a fitoösztrogénekkel kapcsolatban. A leginkább kutatott növényi fitoösztrogén a szójában található ún. izoflavonoidok. Jelen pillanatban sincs teljesen egyhangú álláspont a szakemberek szerint a fitoösztrogének nagy mennyiségének bevitelével kapcsolatban. Még további kutatások szükségesek annak bizonyítására, hogy a fitoösztrogének bevitele egyértelműen káros vagy kedvező. Amíg ez az álláspont megszületik, jobb nem túlzásba esni a bevitelükkel.

 

Mint a legtöbb tápanyagot, a fitoösztrogéneket is a táplálékban természetesen megtalálható mennyiségben a legszerencsésebb bevinni a szervezetbe. Ezen mennyiségű fitoösztrogének fogyasztása nem jár számottevő kockázattal.

 

KULCSSZAVAK
növényi étrend  |   fitoösztrogén  |   ösztrogén  |   progeszteron  |   női hormon  |   hormonális egyensúly  |   klimax  |   menopauza  |   hőhullám  |   változókor
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít