egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fluorid természetes módon is (pl. az ivóvízben) előforduló ásványi anyag. Segít a fogak épségének, egészségének megőrzésében, emiatt fogkrémek gyakori adalékanyaga.

 

A fluoridot a fogászatban a fogzománc erősítésére alkalmazzák. Használata segít megőrizni a fogak integritását, a fogszuvasodás elkerülését. Leggyakoribb alkalmazási módja a fluoridos fogkrém vagy szájöblítő alkalmazása a napi fogmosások során. Számos országban az ivóvíz is tartalmaz kis mennyiségű fluoridot, ezzel is javítva a népesség fogának egészségét.

 

A fluorid

A fluorid számos ismert hatása és alkalmazása közül a legfontosabb a fogak egészségének megőrzése. Amennyiben a fogak állapota már nem tökéletes (szuvas vagy lyukas), a fogorvos kifejezetten javasolhatja egyes fluoridtartalmú kiegészítők alkalmazását a fogak további károsodásának megelőzése érdekében.

 

Az egészséges fogak megőrzésének érdekében számos vény nélküli (ún. OTC) készítmény kapható, amely fluoridot tartalmaz:

 

 • fogkrémek,
 • szájöblítő oldatok,
 • egyéb kiegészítők (pl. tabletta).

 

A fluorid jótékony hatásai

A szájüregben található baktériumok a szájüregbe kerülő cukrok bontásakor savat termelnek. Ez a sav károsítja a fogak legfontosabb védőrétegét, a fogzománcot. A baktériumok által termelt savak hatására az ásványi anyagok kioldódhatnak a zománcból, ezt a folyamatot demineralizációnak nevezzük. A meggyengült fogzománc sérülékennyé teszi a fogakat mindenféle külső behatással szemben, így a fogszuvasodás, majd a lyukas fog már könnyen kialakul.

 

A fluoridnak számos jótékony hatása ismert, amelyek többek között az alábbiak:

 

 • a fogzománc újraépítése (a fluorid mint ásványi anyag beépül a fogzománcba);
 • az ásványi anyagok fogzománcból történő kioldódásának lassítása;
 • a korai fogszuvasodás tüneteinek visszafordítása;
 • a baktériumok szájüregben és a fogak felületén történő megtelepedésének gátlása;
 • a lepedékképző, savtermelő baktériumok szaporodásának csökkentése.

 

A fluorid mellékhatásai

Bár a fluorid természetes módon is megtalálható pl. az ivóvízben is, a túlzott bevitel különböző mellékhatásokhoz vezethet. A magas fluoridbevitel ismert mellékhatásai az alábbiak.

 

Dentális fluorózis: a maradandó fogak megjelenése előtti túlzott fluorbevitel okozza. Jellemzően az 1–8 év közötti gyermekeket érinti, akiknek maradandó fogaik még nem bújtak ki. Megelőzhető a gyermekek fogmosásának felügyelésével – így ugyanis elkerülhető a fogkrém lenyelése. Enyhe esetben csupán esztétikai problémákat okoz (fehér foltok jelennek meg a maradandó fogakon), míg súlyos esetben a fogakon anyagvesztéssel járó lyukak keletkezhetnek, amik a tisztítást nehezítik. Ez a későbbiekben a fogak gyengeségével és fokozott érzékenységével járhat.

 

Csontfluorózis: a dentális fluorózishoz hasonló jelenség, amely a csontokon figyelhető meg. A betegségre korai tünetei, az ízületi fájdalom és a merevség hívhatja fel a figyelmet. Idővel a csontszerkezet átalakulásához és a szalagok kalcifikációjához vezethet. Kialakulásában a hosszú ideig extrém magas fluoridmennyiség bevitele játszik szerepet – leggyakrabban az ivóvíz szennyeződéséből kifolyólag. Ilyen mértékű szennyeződés tűzesetek vagy robbanások következtében alakulhat ki, vagy különleges földrajzi adottságok esetén (Ázsia és Afrika területén jellemző az ivóvíz ilyen mértékű szennyezése).

 

Fluoridos fogkrém

Az egészséges fogak megőrzésének legegyszerűbb és legeredményesebb módja a fluoridos fogkrémekkel való fogmosás. Rengeteg típusú fogkrém található meg a piacon, így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. Egyes fogkrémek fluoridtartalma változó lehet – a mennyiség minden esetben feltüntetésre kerül a csomagoláson (a fluorid mértékegysége ppm).

 

A leghatékonyabbak az 1350–1500 ppm mennyiségű fluoridot tartalmazó fogkrémek. Amennyiben fokozott a fogszuvasodás kialakulásának esélye, vagy a fogak már nincsenek tökéletes állapotban, a fogorvos javasolhat ennél magasabb fluoridtartalmú fogkrémet is.

 

A megfelelő fogkrém és fogmosási gyakoriság kiválasztása az alábbiak szerint történhet:

 

 • 3 év alatti gyermekek: legalább 1000 ppm fluoridtartalmú fogkrémmel naponta kétszer;
 • 3 és 6 év közötti gyermekek: 1000 ppm feletti fluoridtartalmú fogkrémmel legalább napi kétszeri gyakorisággal;
 • felnőttek: 1350–1500 ppm közötti fluoridtartalmú fogkrémmel legalább napi kétszer

 

szükséges fogat mosni a fogak megfelelő állapotának megőrzése érdekében.

 

Ne használjon szájvizet fogmosás után! Ez eltávolítja a fluoridot a fogak felszínéről. A szájvizet használja kiegészítőként két fogmosás közötti időben!

 

KULCSSZAVAK
fog  |   fogápolás  |   szájápolás  |   egészséges fog  |   fogmosás  |   fogkrém  |   szájhigiénia  |   fogszuvasodás  |   fogorvos
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít