egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tettleges fizikai bántalmazás az a szándékos vagy gondatlan cselekedet vagy mulasztás, amely az áldozat testi vagy lelki sérüléséhez, legsúlyosabb esetben halálához vezethet.

 

A fizikai erőszak a bántalmazás egyik megnyilvánulási formája, amely mellett lelki bántalmazás, szexuális bántalmazás és kizsákmányolás, valamint gazdasági bántalmazás is előfordulhat a párkapcsolatokban és a családokban.

 

Lásd még: Bántalmazás - van segítség

 

A fizikai bántalmazás főbb formái

A fizikai erőszak körébe tartozik mindenfajta szándékos fizikai bántalmazás: verés, ütlegelés, rúgás, harapás, fegyverrel történő megsebesítés, megégetés, leforrázás, megrázás, megragadás, falhoz nyomás, földre vagy ágyra lökés. A felsorolt cselekvések mindegyike kimeríti a bántalmazás fogalmát, még abban az esetben is, ha az erőszakos tett nem jár látható következménnyel, és az így okozott testi sérülés nem igényel orvosi ellátást.

 

A családon belüli fizikai bántalmazás irányulhat a házastárs vagy élettárs, a gyermekek és az idős vagy beteg családtag ellen. A párkapcsolatokban létrejövő fizikai erőszak áldozata az esetek döntő többségében a nő, mivel a férfi – feltéve, hogy nem beteg vagy magatehetetlen – lényegesen nagyobb testi erővel rendelkezik. Olykor mégis előfordul, hogy a nő bántalmazza a férfit, azonban az ilyen esetekben főként lelki terrorizálás történik. A családon belüli erőszak másik formája a gyermek fizikai bántalmazása, amit bármelyik szülő elkövethet. Megeshet továbbá, hogy a gyermek bántalmazza a szüleit, ami elsősorban beteg, mozgáskorlátozott vagy idős szülők esetén jellemző.

 

A fizikai bántalmazás lehetséges okai

A családon belüli fizikai bántalmazás hátterében az áll, hogy mivel a bántalmazó nem képes megfelelő módon kezelni az indulatait, a munkahelyén vagy egyéb kapcsolati rendszerben megélt kudarcait egy gyengébb személy ellen irányuló agresszív cselekedetben vezeti le. Az esetek döntő többségében a tettlegesség valójában nem a családtag(ok) ellen irányul, hanem náluk – vagyis a gyengébb ellenállás irányában – csapódik le.

 

Ilyen szituáció például a munkahelyen keletkezett stressz, az esetleges kritikák miatti elkeseredettség, az ennek nyomán megélt harag, amelyet az élettárs, a házastárs a másik félen, vagy a szülő a gyermekén vezet le. Előfordul azonban az is, hogy a szülő nem indulatból, hanem azért alkalmaz tettleges fenyítést a gyermekén, mert tévesen azt gondolja, hogy a büntetés ezen módja a gyermek hasznára válik.

 

A fizikai bántalmazás következményei

A bántalmazás valamennyi formája – így a családon belüli erőszak is – jelentős mértékben befolyásolja az áldozat életminőségét, és gyakran lelki zavarok, vagy akár testi betegségek kialakulásához is vezet. Ezek körébe tartozik az alacsony önértékelés, a szorongás, a depresszió, az öngyilkossági gondolatok és maga az öngyilkosság, valamint a táplálkozási zavarok.

 

Gyakori következmény a pszichoszomatikus betegségek megjelenése. Ebbe a betegségcsoportba a tartós stresszállapot következtében kialakuló tünetek és tünetcsoportok tartoznak, amelyek az elfojtott, általában tudattalan feszültség következtében, a vegetatív idegrendszer közvetítésével jönnek létre (pl. irritábilis bél szindróma, emésztési zavarok, idült fejfájás).

 

A fizikai bántalmazás káros hatása reprodukciós zavarok (spontán vetélés, veszélyeztetett terhesség, meddőség nőknél, művi abortusz, fájdalmas menstruáció) kialakulásában is megnyilvánulhat.

 

Fizikai bántalmazás gyermekkorban

A gyermek családon belüli erőszak körében elkövetett fizikai bántalmazása szándékos cselekedet, amely előfordulhat egyszer, de visszatérhet rendszeresen is. A gyermeknevelés során testi sérülést nem eredményező fizikai fenyítés súlyos lelki sérüléshez vezethet, és kárt okoz a gyermek személyiségfejlődésében. Fizikai bántalmazásra utaló jelek lehetnek a zúzódások, a belszervi sérülések és a csonttörések.

 

A gyermek ellen elkövetett fizikai erőszak körébe sorolandó továbbá a „Münchausen-szindróma by proxy”: a szülő – általában az anya – valamilyen betegséget tulajdonít a gyermekének, gyakran viszi orvoshoz a gyermekét, azonban súlyos esetben saját maga okozza a tüneteket vagy idézi elő a betegséget a gyermeknél. A Münchausen-szindróma by proxy jelenlétére utalhatnak a gyermek ellentmondásos, orvosi szempontból nem magyarázható tünetei, amelyek az anya jelenlétében fokozottan jelentkeznek, távollétében enyhülnek vagy elmúlnak.

 

Lásd még: Münchausen-szindróma

 

A fizikai bántalmazás körébe tartozik az újszülött, illetve csecsemő megrázása vagy dobálása. Mivel az újszülöttnek, illetve a csecsemőnek a feje arányaiban túl nagy és nehéz a testéhez képest, izmai pedig még nem elég erősek, már néhány másodperces rázás is – gyakran külsérelmi jegyek nélkül – vissza nem fordítható, maradandó fogyatékossággal járó sérülést, ún. megrázott gyermek szindrómát (agyi károsodás, szemkárosodás, központi idegrendszerben bekövetkező vérzés, vagy a nyakcsigolya sérülése), vagy akár halált is okozhat.

 

Megemlítendő, hogy az a szülő, aki tettlegesen nem bántja a gyermekét, de szó nélkül tűri, hogy a másik szülő fizikai erőszakot alkalmazzon ellene, és nem emel szót az érdekében, nem védi őt meg, passzív bántalmazást követ el.

 

Kapcsolódó cikkek:

Gyermekbántalmazás

Segítségnyújtás bántalmazás esetén

KULCSSZAVAK
erőszak  |   tettlegesség  |   testi sérülés  |   lelki sérülés  |   fenyítés  |   verés  |   ütlegelés  |   megrázás  |   megrázott gyermek szindróma  |   Münchausen by proxy
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít