egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A füldaganat a fülben kialakuló kóros sejtek tömege. Többségük jóindulatú, azonban vannak rosszindulatúak is; mindkét típus halláscsökkenéshez vezethet. A füldaganatok a fül bármely részén kialakulhatnak: a belső-, a közép- és a külső fülben is.

 

Egyes daganattípusok esetén egyáltalán nincs is szükség kezelésre. Korai felismerés esetén pedig a legtöbb füldaganat jól gyógyul a kezelés hatására.

 

A füldaganatok típusai

A jóindulatú füldaganatok elzárhatják a hallójáratot, ami a fülzsír felhalmozódásához és így halláscsökkenéshez vezethet.

 

A jóindulatú füldaganatok típusai a következők:

 

 • Az akusztikus neuróma (más néven vestibularis schwannóma) az egyensúlyi idegen (nervus vestibularis) alakul ki. Ez az ideg a belső fülben található és az agyhoz kapcsolódik.
 • Az adenomák ritka, mirigysejtekből kialakuló daganatok, melyek a fül érintettsége esetén jellemzően a középfülben alakulnak ki.
 • A cholesteatomák folyadékból, levegőből és bőrsejtekből álló zsákocskák, melyek a dobhártya mögött alakulnak ki a középfülben.
 • A glomus tympanicum tumorok vagy paragangliomák a Jacobson-idegen (nervus tympanicus) alakulnak ki, amely a középfülben a dobhártyához kapcsolódik.
 • A keloid egyfajta rostos hegszövet, amely kialakulhat füllyukasztás vagy a külső fület ért trauma után.
 • A külső hallójáratot alkotó csontokon csontdaganatok és csontkinövések (exosztózisok) alakulhatnak ki.
 • A faggyúciszták bőrsejteket és olajat tartalmaznak. Kialakulhatnak a hallójáratban, a fül mögött vagy a fülcimpán; ezeket epidermális zárványcisztáknak is nevezik.

 

A rosszindulatú daganatok kialakulhatnak a fül belsejében vagy a külső részén. A legtöbb rosszindulatú füldaganat bőrdaganat. A bőrrák először a külső fülön jelenhet meg.

 

A fülön kialakulhat:

 

 

A közép- vagy belső fület közvetlenül érintő rákok ritkák, sok esetben a külső fület érintő daganat terjed át a fül belsőbb részeibe.

 

A rosszindulatú füldaganatok közé tartoznak:

 

 • A fülzsírtermelő sejtekben kialakuló ceruminosus adenoma. Ez a rák nem ad áttétet, de elpusztíthatja a hallójárat egyes részeit.
 • A rabdomioszarkóma ritka, gyermekkori lágyrészekből kialakuló daganat, mely az izomszövetet érinti. A fejben vagy a nyakban alakulhat ki, beleértve a középfület is.

 

A füldaganatok tünetei

A füldaganat tünetei a daganat típusától és a fül érintett részétől függően változnak.

 

Füldaganat jelei a következők lehetnek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon háziorvosához vagy keressen fül-orr-gégészeti rendelést, amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, melyek hosszabb idő óta fennállnak és kezelés hatására sem múlnak el.

 

A területileg illetékes fül-orr-gégészeti rendelő beutaló nélkül is felkereshető.

 

A füldaganatok lehetséges kiváltó okai

A füldaganat kialakulásának kockázatát a következő tényezők növelik:

 

 

A füldaganatok szövődményei

A füldaganatok, még a jóindulatúak is, halláscsökkenést okozhatnak. Emellett az onkológiai kezelés is halláscsökkenéshez, egyensúlyzavarokhoz és az arcizmok gyengeségéhez vezethet.

 

A füldaganatok diagnosztizálása

Kezelőorvosa rutinvizsgálat során is észreveheti a füldaganatot. Valószínűleg fül-orr-gégészhez fogja utalni, aki a fülbetegségekre specializálódott.

 

A daganat típusának meghatározásához biopsziára van szükség. Ez az eljárás eltávolítja a daganatot vagy a daganat sejtjeit. A patológus a laboratóriumban megvizsgálja a mintákat, hogy szövettani diagnózist állíthasson fel.

 

Mivel a belsőfül-daganatokat nehéz elérni és biopsziát venni belőlük, CT- vagy MRI-vizsgálat is indokolt lehet. Ritka esetekben műtétre lehet szükség a füldaganat diagnosztizálásához.

 

A füldaganatok kezelése

Néhány jóindulatú füldaganattípus nem igényel kezelést, ha a daganat nem befolyásolja a hallást vagy az egyensúlyt.

 

Gyakran alkalmaznak sugársebészeti beavatkozást (gammakéses „műtét”) a jóindulatú füldaganatok – például az akusztikus neurómák – eltávolítására. Ez az eljárás nagy dózisú sugárzást irányít közvetlenül a daganatra.

 

A keloidok kezelése kortikoszteroid injekcióval történhet. Egyes keloidoknál sebészi eltávolításra van szükség, amelyet sugárkezelés követ.

 

A bőrgyógyászok a külső fülön található bőrrákot kezelik. A bőrrák kezelése a rák típusától és helyétől függ.

 

A kezelés magában foglalhatja a következőket:

 

 • Mohs-műtét a rákos bőrsejtek eltávolítására;
 • sugárterápia, sugársebészet vagy kemoterápia a rákos sejtek elpusztítására.

 

A ceruminosus adenoma kezelése a daganat sebészi eltávolításával jár. A sebész a közeli nyirokcsomókat is eltávolíthatja.

 

A füldaganatok megelőzése

Ha nem dohányzik, ne is kezdje el. Amennyiben szeretné abbahagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

http://www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

Lásd még: Leszokás a dohányzásról

 

A HPV-fertőzés és így a fül-orr-gégészeti daganatos megbetegedések egy része védőoltással megelőzhető. Magyarországon a HPV elleni oltás az iskolai kampányoltás keretében önkéntesen választható fiúknak és lányoknak egyaránt.  

 

Aki felnőttként szeretne oltást kapni, keresse fel háziorvosát, nőgyógyászát vagy egy oltóközpontot. Idősebb korban a védőoltás térítésköteles.

 

Fontos! A bőrrák okozta szövődmények megelőzése érdekében járjon rendszeresen orvosi anyajegyvizsgálatra és tartson önvizsgálat! Védekezzen a káros UV-sugárzás ellen!

 

Kapcsolódó tartalom: Életmódbeli tényezők a rákmegelőzésben

 

KULCSSZAVAK
fül  |   külső fül  |   középfül  |   belső fül  |   daganat  |   rák  |   tumor
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít