egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fülkürt (Eustach-féle kürt) az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. Funkciója a dobüregben (középfül) lévő nyomás kiegyenlítése a külvilág nyomásával. A fülkürt megnyitásával egyenlítődik ki a nyomás hegynek fel, völgynek le, repülővel fel- és leszálláskor – nyelés, ásítás, rágózás segítségével.

 

A fülkürthurut gyakori fülbetegség. A betegségben szenvedő úgy érezheti, mintha be lenne dugulva a füle. A fülkürt igen keskeny, így ha felső légúti betegség következtében megduzzad a nyálkahártyája, vagy nyákdugó keletkezik, akkor a fülkürt elzáródhat, ennek következtében a középfül nem jut levegőhöz, és benne negatív nyomás alakulhat ki. Ritkább esetben a fülkürthurutot orrsövényferdülés vagy daganat is okozhatja.

 

Ez az állapot sokszor nem jár sem lázzal, sem jelentős fájdalommal, ám kezeletlenül további fülbetegségeket, akár maradandó halláscsökkenést is előidézhet. A fülkürthurut lehet akut, hirtelen jelentkező, de krónikus állapot is.

 

A fülkürthurut tünetei

Fülkürthurut meglétére utalhat a bedugultfül-érzés. A hallás tompulhat, nyomásérzés, fülzúgás, pattogás is jelentkezhet. A betegség ritkán okoz fájdalmat, ez esetben is csak enyhe fájdalom jelentkezhet.

 

A fülkürthurut kialakulásának okai

Normális esetben a fülben a fülkürt biztosítja a középfül szellőzését, pl. nyeléskor, ásításkor. A fülkürt elzáródása következtében negatív nyomás alakul ki a középfülben. Fülkürthurutra hajlamosító tényező lehet az orrsövényferdülés, az orrpolip és különböző daganatok is.

 

A fülkürthurut lehetséges szövődményei

Tartós fülkürthurut megléte esetén heveny vagy idült középfülgyulladás alakulhat ki. A krónikus (legalább hat hete fennálló) középfülgyulladás jelentkezhet savó nélküli, illetve savós formában. A hosszú ideig fennálló fülkürthurut következményeként a dobüregben felszaporodhatnak a nyákot termelő sejtek, ami nyákos középfülgyulladáshoz vezethet. Felülfertőződés esetén akut gennyes középfülgyulladás alakulhat ki, amelynek során a kórokozókkal (vírussal vagy baktériummal) teli gennyes váladék nyomást gyakorol a dobhártyára, és jelentős fülfájdalmat idéz elő.

 

A fülkürthurut diagnosztikája

A diagnózis felállítását a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvételét követően általános fül-orr-gégészeti vizsgálat és eszközös vizsgálatok követik. A tympanometria jelzi a dobüregi nyomásviszonyokat és az ott felgyülemlett kóros váladékot. Hallásvizsgálat, mikroszkópos fülvizsgálat, az orr endoszkópos vizsgálata is szóba jöhet. A felsorolt vizsgálatok mindegyike fájdalommentes. Szükség esetén orrmelléküreg-röntgenvizsgálatot is végeznek.

 

A fülkürthurut kezelése

Az időben felismert és szakszerűen kezelt fülkürthurut jól gyógyul. A hónapokig fennálló gyulladásos állapot azonban tartós, nehezen gyógyítható hallásromlást is okozhat. Ajánlott komolyan venni a tartós féloldali nagyothallást, mert felnőttkorban a tünetek okozója daganat is lehet.

 

A kezelés során a fül-orr-gégész szakorvos orrcsepp vagy orrspray használatát írja elő az orrlégzés javítása céljából. A fokozatosan felszabaduló orron át történő légzés eredményeként ugyanis a fülkürt működése is javulni kezd. A fülkürthurut következményeként kialakuló savós krónikus középfülgyulladás esetén szükség lehet a dobüregben felgyülemlett váladék leszívására, illetve egy kis méretű csövecske (ventilációs tubus) dobhártyába történő behelyezésére, amely elősegíti a fül szellőzését.

 

A fülkürthurut megelőzése

A megelőzés legfontosabb eleme a felső légúti fertőzések elkerülése az immunrendszer erősítésével: gyakori kézmosás, lehetőleg a szabadban végzett rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és bőséges folyadékbevitel. Az ősztől tavaszig terjedő időszakban ajánlott a vitaminpótlás. Meghűlés esetén különös gondot kell fordítani a helyes orrfújási technikára, az orrcsepp vagy orrspray használatára, a helyes orrtoalettre langyos sós vizes orrmosásokkal. Az orrmandula ismétlődő, illetve elhúzódó gyulladása és megnagyobbodása esetén a kezelőorvos mérlegelheti az orrmandula műtéti eltávolításának lehetőségét.

KULCSSZAVAK
fülkürt  |   Eustach-féle kürt  |   dobhártya  |   savó  |   hurut  |   tinnitusz  |   hallásromlás  |   hallásvizsgálat  |   középfülgyulladás  |   otitis media
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít