egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hormonális fogamzásgátlás évtizedes gyakorlatra tekint vissza. Az egyik korszerű eszköze a fogamzásgátló tablettákkal megegyező hatóanyag-összetételű hüvelygyűrű.

 

A könnyen, orvosi közreműködés nélkül felhelyezhető rugalmas gyűrűből fokozatosan hormontartalmú hatóanyag szabadul fel, ám lényegesen kisebb mennyiségben, mint a fogamzásgátló tablettákból. Ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy a gyűrű hatóanyagának nem kell „megjárnia” a szervezet emésztő- és méregtelenítő rendszerét – helyileg felszívódó hatásmechanizmusából adódóan, így kisebb mennyiségben is hatékony.

 

A hüvelygyűrű használata

A csökkentett hormontartalom – 15ug etinilösztradiol/nap – mellett a fogamzásgátló gyűrű másik előnye, hogy nem igényel napi szintű odafigyelést. A felhelyezett gyűrűből a hatóanyag 21 napon át fokozatosan és folyamatosan, egyenletes mennyiségben szívódik fel a hüvely nyálkahártyáján keresztül, mely a petefészek működésére és a hüvelynyálkahártya állagára, kémhatására hat.

 

21 nap után a gyűrűt el kell távolítani (a menstruáció idejére), majd 7 nap szünetet követően új gyűrűt kell felhelyezni. Mivel a hüvely felső harmadának érzékenysége csekély a mechanikus ingerekre, a felhelyezett hüvelygyűrű gyakorlatilag nem érzékelhető.

 

Szexuális együttlét idejére nem szükséges eltávolítani.

 

A hüvelygyűrű megbízhatósága

A statisztika szerint a hüvelygyűrű fogamzásgátló megbízhatósága (a fogamzásgátló tablettákéhoz hasonlóan) megközelítőleg 91 százalékos. Hivatalosan egy hüvelygyűrű használhatósági ideje 21 nap.

 

Tekintettel arra, hogy egyénenként, illetve különböző életszakaszokban változó lehet a menstruációs ciklus hosszúsága, az eszköz mégis négyheti hatóanyagot tartalmaz. Ezt követően azonban már jelentősen megnő a teherbeesés valószínűsége.

 

A hüvelygyűrű előnyei és hátrányai

Előnye az egyszerű felhelyezhetőség, a 21 napos hatástartam, a szervezet (tablettás fogamzásgátláshoz képest) alacsonyabb hormonterhelése, kevés mellékhatás és a fogamzóképesség gyors visszaállása a gyűrű eltávolítását követően. Egyéni kockázati tényezők hiányában, évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a hüvelygyűrű hosszú távon, éveken át is biztonsággal alkalmazható.

 

Hátránya, hogy mint minden hormontartalmú fogamzásgátlónak, a gyűrűnek is lehetnek mellékhatásai – mint például fejfájás vagy a megnövekedő vérrögképződési hajlam (trombózis) –, illetve nem szabad megfeledkezni eltávolításáról a 21. napon.

 

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátló hüvelygyűrű semmilyen védelmet nem nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben.

 

Amennyiben fogamzásgátló hüvelygyűrűt szeretne használni, forduljon nőgyógyászához, aki megvizsgálja, majd – amennyiben a vizsgálat alapján nem látja akadályát – receptre felírhatja az eszközt. Az orvos személyre szabott tájékoztatást is ad a hüvelygyűrű helyes használatáról, illetve időpontot javasol kontrollra.

 

Kapcsolódó tartalom: Szexuális egészség

KULCSSZAVAK
fogamzásgátló hüvelygyűrű  |   hormonális fogamzásgátlás  |   etinilösztradiol  |   fogamzóképesség  |   trombózis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít